Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Felére csökkent az oltakozók száma Belgrádban

2021.12.07
17:39
2021.12.07
17:54
Forrás
Pannon RTV
A szerb fővárosban néhány héttel ezelőtt még 6 és 8 ezer között mozgott a beadott vakcinák száma, tegnap ugyanakkor már csak körülbelül 3800-an oltakoztak.

A városvezetés szerint az oltakozási kedv visszaesését elsősorban a javuló járványügyi adatok befolyásolják. Az embereket arra figyelmeztetik, hogy az előttünk álló ünnepi időszak kockázatos lehet a vírus terjedése szempontjából, ezért, ha csak lehet, minél többen oltassák be magukat.

Pannon RTV

Belgrádban eddig a lakosság 62,5 százaléka vette fel valamelyik vakcina első dózisát. A második adagot 60,5 százalékuk kapta meg. A legnagyobb érdeklődés továbbra is a harmadik dózis iránt van.

Hrašćanec Branislav, Belgrád: „- Az orosz vakcinát vettem fel. Nem akartam keverni. Ha már az első két adag is az orosz vakcina volt.
- Miért döntött az oltás mellett?
- Leginkább az egészség miatt. Látjuk, hogy a járvány továbbra is tart. Nem csak a saját, hanem a körülöttem lévő emberek biztonsága miatt is oltakoztam.”

A harmadik vakcinával eddig a fővárosiak 33,5 százaléka oltatta be magát. Belgrádban a külföldiek is nagy számban oltakoznak.

Marcus, Izland: „Abban hiszek, hogy nagyon fontos oltakozniuk az embereknek. Nem csak, mert saját magukra kell gondolniuk, hanem azért is, hogy másokat óvjanak, főleg az idősebbeket. Talán az egyetlen kiút ebből a járványból az, ha kezelni tudjuk a vírust. Szerintem ilyen szempontból az oltakozás a legjobb opciónk, ami van. Egyelőre legalábbis.”

Pannon RTV

A külföldi állampolgároknak előre kell jelezniük, ha oltakozni szeretnének a szerb fővárosban. Ezt követően csoportvezetőt is kaphatnak, aki elkíséri őket az oltóhelyre.

Saša Orlov, Belgrád: „Jelezniük kell a szállodának, ahol megszállnak Belgrádban, vagy a turisztikai ügynökségnek, amely a Szerbiába való utazásukat intézi. Az eljárás nagyon egyszerű. Miután a szálloda időpontot foglal az oltásra a külföldi állampolgár számára, ugyanazt az űrlapot kell kitölteniük, amit a szerbiai állampolgárok is kitöltenek. Semmilyen egyéb teendőjük nincs az oltakozással kapcsolatban.”

Pannon RTV

Belgrádban 5 vakcina közül válogathatnak a polgárok. Elérhető a Pfizer, a kínai Sinopharm, az orosz Szputnyik V, az AstraZeneca és a Moderna vakcinája is.

Belgrád
oltás
vakcina
koronavírus

Most

22:34

Európában sokan szeretnének űrhajósok lenni

Csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökség (ESA) felhívására, közülük 1391 jelentkező jutott át az első pályázati fordulón - közölte a párizsi központú nemzetközi kormányközi szervezet.
21:12

Sok a temetés, gond van a koporsóellátással

Nőtt a kereslet és csökkent az ellátás üteme – sok mindenre igaz ez az elmúlt időszakban, és így van ez a temetkezéseknél is. Vajdaságban a temetkezési vállalkozásoknak jóval előre kell tervezniük, nehogy koporsó nélkül maradjanak.
19:46, Frissítve: 19:56

Kézilabda Eb: Nem sikerült a továbbjutás

Igazi parázs mérkőzést játszott a magyar és az izlandi kézilabda válogatott. Az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában Magyarország legjobbjai egy góllal (30:31) kikaptak északi ellenfelüktől.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.

Kombinált oktatás hétfőtől?

Hétfőn visszatérnek az iskolapadba a vajdasági általános iskolások – így határozott a járványhelyzetet követő tanügyi csapat.