Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Felkerült az új kereszt a nagybecskereki templomra

2018-10-18
16:15
2018-10-18
17:28
Forrás
Pannon RTV
Felkerült az új kereszt a 150 éves nagybecskereki Nepomuki Szent János templom tornyára. A mesterek már elkezdték az állványzat bontását, a munkálatok várhatóan november elsején befejeződnek.

Lélegzet-elállító művelettel felkerült az új kereszt a nagybecskereki Nepomuki Szent János templom tornyára. A mesterek még hétfőn akarták felemelni, de az erős szél meggátolta őket ebben.

A csaknem hatvan méter magasságban így sem volt könnyű a toronyra helyezni a mintegy hetven kilogramm súlyú - arany lapocskával fedett - keresztet. Még nehezebb volt a régi, mintegy kétszáz kilogrammos keresztnek a leszerelése, amely a későbbiekben a püspökség udvarában lesz kiállítva.

Zorica Grujić, építészmérnök, építési ellenőr, Pancsova: „Amikor le kellett venni a keresztet, az volt valóban nagyon nehéz, mert nem tudtuk, hogy mire számítsunk, hogy milyen a konstrukció, hogy képesek leszünk-e levenni. Hogy valóban vágni kellett a keresztet, hogy leszedhessük. Most új anyagból készült, sajnos nem bírtuk visszatenni a korábbi keresztet. Most új anyagból van, és nagyon örülünk neki. Ez sok mindent is jelent – lehet nekünk is az életünkben majd sok minden újat hoz.

Lecserélték a torony bádog fedését, tatarozták a templom homlokzati részét, hátravan még a kilátó rendbe hozása és tervben van a toronyóra digitalizálása is. Német László, nagybecskereki megyéspüspök: „Levetettük az egész bádog-tetőt és új réz bádogot tetettünk fel, amely most remélem, hogy hosszú időre védeni fogja a torony állagát. Nagyon szerencsés, és meg kell dicsérnem az előző mestereket, hogy fantasztikus munkát végeztek. Nagyon jó az anyag fent, és a fa minősége is. Tehát a különböző gerendák, a deszkázat, minden nagyon jó állapotban volt. Sokkal rosszabb állapotban voltak az ablakok. Nyolc ablak van a toronyban. Ezeket az ablakokat kivetettük, és helyettük ma, pont a mai nap fognak betenni új alumíniumból készült ablakokat.”

A bánáti katolikus hívek már készülődnek a 150 éves templom jubileumi ünneplésére. A központi rendezvény november 24-én, 11 órakor hálaadó szentmisével kezdődik, amelyen többek között szerbiai püspökök és a Szentszék belgrádi nagykövete is részt vesz.

Nagybecskerek
Nepomuki Szent János templom
kereszt
Német László

Kapcsolódó tartalmak

Most

10:38, Frissítve: 10:43

Utazási lehetőség középiskolásoknak

A Rákóczi Szövetség programjának célja, hogy a június 4-i Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, a középiskolások egy másik Kárpát-medencei ország magyar iskolájához látogassanak.

Népszerű

Megölték Slaviša Krunićot

Meggyilkolták Slaviša Krunićot, az egyik legismertebb boszniai szerb üzletembert - közölte ma a Nezavisne Novine című boszniai napilap az internetes oldalán.

Miért hagyják el az emberek Szerbiát?

A szerbiai polgároknak több mint egyötöde gondolt már arra, hogy elhagyja Szerbiát, a már külföldön élőknek pedig több mint 90 százaléka ott látja gyermekei jövőjét is.