Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Felkerült az új kereszt a nagybecskereki templomra

2018-10-18
16:15
2018-10-18
17:28
Forrás
Pannon RTV
Felkerült az új kereszt a 150 éves nagybecskereki Nepomuki Szent János templom tornyára. A mesterek már elkezdték az állványzat bontását, a munkálatok várhatóan november elsején befejeződnek.

Lélegzet-elállító művelettel felkerült az új kereszt a nagybecskereki Nepomuki Szent János templom tornyára. A mesterek még hétfőn akarták felemelni, de az erős szél meggátolta őket ebben.

A csaknem hatvan méter magasságban így sem volt könnyű a toronyra helyezni a mintegy hetven kilogramm súlyú - arany lapocskával fedett - keresztet. Még nehezebb volt a régi, mintegy kétszáz kilogrammos keresztnek a leszerelése, amely a későbbiekben a püspökség udvarában lesz kiállítva.

Zorica Grujić, építészmérnök, építési ellenőr, Pancsova: „Amikor le kellett venni a keresztet, az volt valóban nagyon nehéz, mert nem tudtuk, hogy mire számítsunk, hogy milyen a konstrukció, hogy képesek leszünk-e levenni. Hogy valóban vágni kellett a keresztet, hogy leszedhessük. Most új anyagból készült, sajnos nem bírtuk visszatenni a korábbi keresztet. Most új anyagból van, és nagyon örülünk neki. Ez sok mindent is jelent – lehet nekünk is az életünkben majd sok minden újat hoz.

Lecserélték a torony bádog fedését, tatarozták a templom homlokzati részét, hátravan még a kilátó rendbe hozása és tervben van a toronyóra digitalizálása is. Német László, nagybecskereki megyéspüspök: „Levetettük az egész bádog-tetőt és új réz bádogot tetettünk fel, amely most remélem, hogy hosszú időre védeni fogja a torony állagát. Nagyon szerencsés, és meg kell dicsérnem az előző mestereket, hogy fantasztikus munkát végeztek. Nagyon jó az anyag fent, és a fa minősége is. Tehát a különböző gerendák, a deszkázat, minden nagyon jó állapotban volt. Sokkal rosszabb állapotban voltak az ablakok. Nyolc ablak van a toronyban. Ezeket az ablakokat kivetettük, és helyettük ma, pont a mai nap fognak betenni új alumíniumból készült ablakokat.”

A bánáti katolikus hívek már készülődnek a 150 éves templom jubileumi ünneplésére. A központi rendezvény november 24-én, 11 órakor hálaadó szentmisével kezdődik, amelyen többek között szerbiai püspökök és a Szentszék belgrádi nagykövete is részt vesz.

Nagybecskerek
Nepomuki Szent János templom
kereszt
Német László

Most

Népszerű

Látványkonyhával várja vendégeit a Varga Csárda

Ünnepséggel, állófogadással nyitotta meg kapuit az új Varga Csárda Magyarkanizsán. Az egykori Halászcsárda helyén kialakított új étterem látványkonyhával és széles halétel különlegességekkel szolgál.

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Vasárnap kora este sűrű füst gomolygott az Arsenije Čarnojević és a Szép Ferenc utca kereszteződésénél. A közlekedés teljesen megbénult, mert a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Állami ünnep van

A ma és holnap állami ünnep van Szerbiában, ezért a hétfő is munkaszüneti nap.

Sok rendőr szakmát vált

Egyre több közrendőr és tiszt hagyja el hivatását és választ másik szakmát magának - tájékoztat a szerbiai rendőrök reprezentatív szakszervezete.