Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Felkerült az új kereszt a nagybecskereki templomra

2018-10-18
16:15
2018-10-18
17:28
Forrás
Pannon RTV
Felkerült az új kereszt a 150 éves nagybecskereki Nepomuki Szent János templom tornyára. A mesterek már elkezdték az állványzat bontását, a munkálatok várhatóan november elsején befejeződnek.

Lélegzet-elállító művelettel felkerült az új kereszt a nagybecskereki Nepomuki Szent János templom tornyára. A mesterek még hétfőn akarták felemelni, de az erős szél meggátolta őket ebben.

A csaknem hatvan méter magasságban így sem volt könnyű a toronyra helyezni a mintegy hetven kilogramm súlyú - arany lapocskával fedett - keresztet. Még nehezebb volt a régi, mintegy kétszáz kilogrammos keresztnek a leszerelése, amely a későbbiekben a püspökség udvarában lesz kiállítva.

Zorica Grujić, építészmérnök, építési ellenőr, Pancsova: „Amikor le kellett venni a keresztet, az volt valóban nagyon nehéz, mert nem tudtuk, hogy mire számítsunk, hogy milyen a konstrukció, hogy képesek leszünk-e levenni. Hogy valóban vágni kellett a keresztet, hogy leszedhessük. Most új anyagból készült, sajnos nem bírtuk visszatenni a korábbi keresztet. Most új anyagból van, és nagyon örülünk neki. Ez sok mindent is jelent – lehet nekünk is az életünkben majd sok minden újat hoz.

Lecserélték a torony bádog fedését, tatarozták a templom homlokzati részét, hátravan még a kilátó rendbe hozása és tervben van a toronyóra digitalizálása is. Német László, nagybecskereki megyéspüspök: „Levetettük az egész bádog-tetőt és új réz bádogot tetettünk fel, amely most remélem, hogy hosszú időre védeni fogja a torony állagát. Nagyon szerencsés, és meg kell dicsérnem az előző mestereket, hogy fantasztikus munkát végeztek. Nagyon jó az anyag fent, és a fa minősége is. Tehát a különböző gerendák, a deszkázat, minden nagyon jó állapotban volt. Sokkal rosszabb állapotban voltak az ablakok. Nyolc ablak van a toronyban. Ezeket az ablakokat kivetettük, és helyettük ma, pont a mai nap fognak betenni új alumíniumból készült ablakokat.”

A bánáti katolikus hívek már készülődnek a 150 éves templom jubileumi ünneplésére. A központi rendezvény november 24-én, 11 órakor hálaadó szentmisével kezdődik, amelyen többek között szerbiai püspökök és a Szentszék belgrádi nagykövete is részt vesz.

Nagybecskerek
Nepomuki Szent János templom
kereszt
Német László

Most

20:29

Közeleg a holdújév

A világ népességének negyede számára ez az év legnagyobb ünnepe. Idén a holdújév vagy ahogy Ázsiában nevezik a tavaszköszöntő február 5-én kezdődik.
20:19

Több ENSZ-békefenntartót öltek meg Maliban

Meggyilkolták az ENSZ-békefenntartó missziójának 10 tagját, 25-öt pedig megsebesítettek az Al-Kaidával kapcsolatban álló dzsihádisták - jelentették az Egyesült Nemzetek Szervezetének illetékesei.

Népszerű

Családi ház égett le Kishegyesen

Leégett a Csőke házaspár családi háza a Deák Ferenc utcában Kishegyesen. Kedden este 17 óra környékén ütött ki a tűz a kazánházában, majd átterjedt a tetőszerkezetre.

Baleset a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában

Súlyos iskolai balesethez riasztották tegnap kora délután a zentai mentőszolgálatot. Egy kisfiú zuhant le a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola lépcsőjéről, aki súlyos sérüléseket szenvedett.