Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Felkészülten fogadták a távoktatást a tanárok, a diákok, a szülők és az iskolák is

2020-12-03
16:17
2020-12-03
17:36
Forrás
Pannon RTV
Vajdaságban a 25 ezer tanügyi dolgozónak körülbelül 7-8 százaléka fertőzött, a diákok közt pedig ez az arány 4-5 százalékos. A kedvezőtlen járványügyi helyzet miatt az oktatásügyi intézményekben hétfő óta országszerte bevezették a távoktatást.
Pannon RTV/Juhász Géza

Az általános iskolák alsós tagozataiban továbbra is tantermi oktatás folyik. A távoktatást a felső osztályok, valamint a középiskolák diákjainak számára vezették be. A mostani intézkedést felkészültebben várták be tanárok, diákok és szülők egyaránt.

Pannon RTV/Juhász Géza

Kolléganőnk Juhász Andrea és családja már rutinosan kezdett ismét az online oktatásba: „Tavasszal egy kicsit nehezebb volt ez az átállás, több szüksége volt a lányunknak a segítségünkre. Most ő nyolcadikos, és némi tapasztalata azért van már a tavaszi előadás-sorozatból, ő így teljesen önállóan csinálja most a leckéket az interneten. Némi kis ellenőrzésre azért szükség van, esetleg útba igazításra, hogy a különböző prezentációkat hogyan állítsa be, legyen valaminek eleje, és legyen vége.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A távoktatás egyik hátulütője a szocializálódás hiánya a diákok között. Emellett elmarad a közvetlen kapcsolat is tanár-tanuló vonalon. Azonban lehetőséget adhat a digitális készség fejlesztésére, valamint jobb időbeosztásra, tanulva a tavaszi tapasztalatokból.

Pozsár Csilla, a tiszakálmánfalvi Ivo Andrić Általános Iskola iskolapedagógusa: „Utasításokat kaptunk a minisztériumtól, és mi mint iskolapedagógusok azt tudjuk tanácsolni a tanítóknak és a tanároknak, illetve természetesen a diákoknak is, hogy tartsanak be ilyen időpontokat, időintervallumokat, hiszen márciusban szerintem egy nagy hiba volt az, hogy a diákok reggeltől estig kapták a feladatokat, az új tananyagot stb., és most az a tanács, hogy ezt valahogy egy adott időintervallumba rakják be.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Ezt a tanévet felkészültebben várták be az oktatási intézmények, készülve a távoktatás bevezetésének lehetőségére. A Pannon RTV és a Magyar Nemzeti Tanács közös projektjének köszönhetően már nyár óta rögzítjük az órákat.

Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár: „Teljesen más koncepciója van a mostani távoktatásnak, mivel nem az órarendek szerint kerül sugárzásra a tananyag, hanem tanegységek szerint, így a tanároknak sokkal nagyobb szabadságuk van abban, hogy mikor jutnak el egyes egységekhez, és ezeket az órákat akkor felhasználhatják alapként, és utána a diákokkal tovább is vihetik ezeket a dolgokat.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A felvett tanórák a tavoktatas.mnt.org.rs címen érhetők el.

online oktatás
távoktatás
Tiszakálmánfalva
Juhász Andrea
Pozsár Csilla
iskola
Szakállas Zsolt

Most

22:36, Frissítve: 22:43

Újra beindul a kulturális élet a Cnesában

A szigorítások és a polgárok megóvása érdekében minden kulturális programot le kellett mondani a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben az elmúlt időszakban.
22:05

Online gazdafórum hetente kétszer

Az online előadások nézettségével a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége nagyon elégedett, de abban is bíznak, hogy a jövőben ez a létszám még emelkedni fog. Feldogozzák a támogatásokat és a pályázati lehetőségeket is az idei évre.
21:26

Folyamatosan érkezik a védőoltás Szerbiába

Szerbiának nagy mennyiségű védőoltást sikerült biztosítania, de még ez sem elegendő ahhoz, hogy a lakosság 50-60-70 százalékát be lehessen oltani. Ezért nagyon fontos, hogy először azokat oltsuk be, akik a legnagyobb kockázatnak vannak kitéve.
20:49, Frissítve: 21:12

Döcögve az EU felé

A koronavírus-járványt is lehet okolni azért, hogy 2020-ban egyetlen csatlakozási fejezetet sem nyitottak meg. Ugyanakkor az integrációs bizottság alapfeladata a törvények összehangolása az uniós elvárásokkal, és ezen is van még javítanivaló.

Népszerű