Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Felszentelték az új kenyeret Tiszaszentmiklóson

2019-08-18
09:18
2019-08-18
16:42
Forrás
Pannon RTV
Kenyérszentelő ünnepséget tartottak szombaton Tiszaszentmiklóson. A szentmise mellett színvonalas kultúrműsor is várta az érdeklődőket.

A programot ünnepi szentmisével kezdték, megemlékeztek Szent Istvánról, valamint megszentelték az új kenyeret.

Pető László, plébános: „Szent István fordulópontot hozott, megvédte a nemzetet. Az akkori történelmi zavargások folytán elsöpörhették volna népünket a történelem színpadáról. Ezt akadályozta meg Szent István azzal, hogy itt Kárpát-medencében kereszténnyé alakította népét.”

A tiszaszentmiklósi művelődési egyesület tagjai az ifjúsági otthonban léptek fel.

Lennert Sarolta, fellépő: „A mai napra két tánccal készültünk, a délalföldi tánccal és a rábaközi tánccal.”

A romániai Detta városából is érkeztek vendégek Tiszaszentmiklósra.

Marossy Zoltán, Temes megyei elnök, RMDSZ: „Ezelőtt hat évvel kezdtük a Bánság-Bánát találkozókat, mert rájöttünk, hogy a Kelet-Bánságban nem igazán ismerjük a nyugat-bánságiakat. Az egyik első település, aki válaszolt a felkérésünkre, az Tiszaszentmiklós volt.”

A tiszaszentmiklósiak az összes vendégül látott településnek küldenek a helyi új kenyérből, hogy ők is megérezzék a vajdasági kovász ízét.

Törtei János, tiszaszentmiklósi elnök, VMSZ: „Tizennyolcadik alkalommal szervezzük ezt az államalapító ünnepet, kisebb nagyobb intenzitással. Az utolsó pár évben, mióta ápoljuk a Kárpát-medencében élő magyarokkal a kapcsolatot, gondolok itt a romániai Bánságra, a magyarországi Bánátra, Bordányra, ők is eljönnek ezen a napon mindig Tiszaszentmiklósra.”

A kultúrműsorban a helyi kultúregyesület mellett a romániai Detta városból érkező vendégek is bemutatkoztak.

Tiszaszentmiklós
Szent István-nap
új kenyér
új kenyér ünnepe
kenyérszentelés

Most

Népszerű