Ugrás a tartalomra
Megemlékezés az aracsi pusztatemplomnál
Pannon RTV

Felújítják az aracsi pusztatemplomot

2019-07-28
17:22
2019-07-28
20:36
Forrás
Pannon RTV
A magyar kormány 1,7 milliárd forintos támogatásából mintegy 250 milliót az aracsi pusztatemplom rendbetételére fordítanak - hangzott el a romtemplom emléknapján.

A helyreállítást az elkövetkező 3-4 évben valósítanák meg. Magyarországi és szerbiai szakemberek dolgoznak majd a pusztatemplom rendbetételen - mondta a kegyhely emléknapján Pásztor István, a VMSZ elnöke. A megemlékezést a Magyar Nemzeti Tanács és a tordai Aracs Hagyományápoló Társaság szervezte meg.

Az aracsi pusztatemplomhoz kiérkező látogatók, zarándokok lelki nyugalmat éreznek a templom falai között. Jung József rendszeresen bejárja a romokat, ugyanis ilyenkor felemelő érzések kerítik hatalmukba. A puszta hangulata tömegeket vonz az aracsi határba.

Mise az aracsi pusztatemplomban

Borbély Mária először látogatott el a romtemplomhoz. „Eddig nem adatott meg a lehetőség, hogy idejöjjek, de most úgy éreztem, mintha valami hívott volna” - mondta a csókai asszony, aki még az otthoni eseményeket is lemondta az emléknap miatt. A legtöbben mégis a találkozások miatt látogatnak ki. „Ismét eljöttek az elvándoroltak. Szabadkáról két busz is érkezett, de más falvakból is jöttek. Nagyon jó érzés, hogy sokan találkoznak itt” - mondta a tordai Baka Péter.

Az egybegyűlteknek Mellár József törökbecsei esperes-plébános celebrált misét.

A magyar kormány július eleji döntése értelmében 1,7 milliárd forintot hagyott jóvá már folyamatban lévő, illetve új projektekre Vajdaság területén. A jóváhagyott összegből 11 projekt valósul meg. Kiemelt szerepet kap az aracsi pusztatemplom, de felújítják a verbászi evangélikus templomot, a szabadkai Városi Könyvtárat és több művelődési házat is. Az aracsi pusztatemplomra 250 milliót fordítanak – mondta el Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke: „Ebben a tizenegyes csomagban kiemelkedően fontos helyet foglal el az aracsi pusztatemplom, mint hosszútávú projekt. Azért mondom, hogy hosszútávú, mert biztos, hogy három-négy évet igénybe fog venni ennek az elképzelésnek a befejezése. Az előkészületek megtörténtek, nem csak politikai vonatkozásban, hanem szakmai vonatkozásban is.”

Pásztor István hozzátette: Magyarországi és szerbiai szakemberek egyeztetnek azzal kapcsolatban, hogyan lehet konzerválni a romtemplomot és környékét annak érdekében, hogy megmentsék a Kárpát-medence legrégebbi ilyen jellegű szakrális épületét.

aracsi pusztatemplom
Aracs
pusztatemplom
felújítás
megemlékezés
Pásztor István
VMSZ
emléknap

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:02, Frissítve: 12:08

A nyelv az identitásmegőrzés kulcsa

Antalfalván huszadik alkalommal ünnepelték meg az anyanyelv nemzetközi napját. A községben használatban levő négy nyelven olvasták fel az UNESCO főtitkárának köszöntőjét.
10:43, Frissítve: 10:49

Folytatódik a tavaszias időjárás

A térségünkben csapadékra csak a jövő hét első felében számíthatunk - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.
09:39, Frissítve: 09:45

Borkóstoló Újvidék főterén

A Duna-régió borait és borvidékeit, valamint a hozzá fűződő kulturális értékeket népszerűsíti egy Szerbia és Magyarország közötti IPA-projekt.

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.
Mérik a sebességet a rendőrök

Fokozott ellenőrzés az utakon

Mától kezdve fokozott közúti ellenőrzést végeznek Szerbia-szerte az utakon - tájékoztat a szerbiai belügyi tárca.