Ugrás a tartalomra
Megemlékezés az aracsi pusztatemplomnál
Pannon RTV

Felújítják az aracsi pusztatemplomot

2019-07-28
17:22
2019-07-28
20:36
Forrás
Pannon RTV
A magyar kormány 1,7 milliárd forintos támogatásából mintegy 250 milliót az aracsi pusztatemplom rendbetételére fordítanak - hangzott el a romtemplom emléknapján.

A helyreállítást az elkövetkező 3-4 évben valósítanák meg. Magyarországi és szerbiai szakemberek dolgoznak majd a pusztatemplom rendbetételen - mondta a kegyhely emléknapján Pásztor István, a VMSZ elnöke. A megemlékezést a Magyar Nemzeti Tanács és a tordai Aracs Hagyományápoló Társaság szervezte meg.

Az aracsi pusztatemplomhoz kiérkező látogatók, zarándokok lelki nyugalmat éreznek a templom falai között. Jung József rendszeresen bejárja a romokat, ugyanis ilyenkor felemelő érzések kerítik hatalmukba. A puszta hangulata tömegeket vonz az aracsi határba.

Mise az aracsi pusztatemplomban

Borbély Mária először látogatott el a romtemplomhoz. „Eddig nem adatott meg a lehetőség, hogy idejöjjek, de most úgy éreztem, mintha valami hívott volna” - mondta a csókai asszony, aki még az otthoni eseményeket is lemondta az emléknap miatt. A legtöbben mégis a találkozások miatt látogatnak ki. „Ismét eljöttek az elvándoroltak. Szabadkáról két busz is érkezett, de más falvakból is jöttek. Nagyon jó érzés, hogy sokan találkoznak itt” - mondta a tordai Baka Péter.

Az egybegyűlteknek Mellár József törökbecsei esperes-plébános celebrált misét.

A magyar kormány július eleji döntése értelmében 1,7 milliárd forintot hagyott jóvá már folyamatban lévő, illetve új projektekre Vajdaság területén. A jóváhagyott összegből 11 projekt valósul meg. Kiemelt szerepet kap az aracsi pusztatemplom, de felújítják a verbászi evangélikus templomot, a szabadkai Városi Könyvtárat és több művelődési házat is. Az aracsi pusztatemplomra 250 milliót fordítanak – mondta el Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke: „Ebben a tizenegyes csomagban kiemelkedően fontos helyet foglal el az aracsi pusztatemplom, mint hosszútávú projekt. Azért mondom, hogy hosszútávú, mert biztos, hogy három-négy évet igénybe fog venni ennek az elképzelésnek a befejezése. Az előkészületek megtörténtek, nem csak politikai vonatkozásban, hanem szakmai vonatkozásban is.”

Pásztor István hozzátette: Magyarországi és szerbiai szakemberek egyeztetnek azzal kapcsolatban, hogyan lehet konzerválni a romtemplomot és környékét annak érdekében, hogy megmentsék a Kárpát-medence legrégebbi ilyen jellegű szakrális épületét.

aracsi pusztatemplom
Aracs
pusztatemplom
felújítás
megemlékezés
Pásztor István
VMSZ
emléknap

Most

10:53, Frissítve: 11:12

Megérkezett az ősz térségünkbe

Csütörtökön hűvös reggelre ébredhetünk, csapadékra azonban nem kell számítani. A legalacsonyabb nappali hőmérséklet 5 és 7 fok között alakul, a legmagasabb 20 fok körül várható.
08:54, Frissítve: 10:30

Hurrikán érkezik a Bermuda-szigetekhez

Helyi idő szerint ma este érintheti a térséget. Az amerikai hurrikánkutató központ közleménye szerint a 3-as fokozatú hurrikán széllökéseinek sebessége eléri az óránkénti 185 kilométeres sebességet.

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.