Ugrás a tartalomra

Felújítják a bácskossuthfalvi református templom tetőszerkezetét

2017-10-12
16:44
2017-10-12
18:11
Forrás
Pannon RTV
Tízmillió forinttal támogatja a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma a bácskossuthfalvi református templom tetőszerkezetének felújítását.

A minisztérium évek óta segíti a templom restaurálását, 2015-re az akkor 200 éves toronyrész újult meg, jelenleg az 1822-ben épült hajórész kap új borítást. A műemlékvédelem alatt álló épületet teljes egészében szeretnék restaurálni. 

Javában folynak a bácskossuthfalvi református templom tetőszerkezetének javítási munkálatai. A régi, korszerűtlen, az időjárás viszontagságaitól megrongálódott palatetőt szép, új hódfarkas cserepű tetőszerkezet váltja fel. Piros alapon fehér és zöld mintázatot alkotnak az új cserepek, az északi rész már elkészült. A többségében református vallású lakosság örül a falu jelképének is számító, műemlékvédelem alatt álló templom felújításának. Kiss Erzsébet, Bácskossuthfalva: „Nagyon szép lesz, szebbé teszi Moravicát is, ez hozzánk tartozik, ez a mi közösségünk, a mi templomunk, református templomunk, úgyhogy nagyon örülünk neki, hogy szebb lesz, jobb lesz.”

Sötét Andrea, Bácskossuthfalva: „Igazából nagyon jó ez így, hogy a reformáció 500. évfordulójára sikerül felújítani a templom tetőszerkezetét, én úgy vettem észre, hogy minden lakosnak nagyon tetszik.”

A cserepek megvásárlását még 2013-ban a magyarkanizsai cserépgyár 50 százalékos kedvezménnyel támogatta. A magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-én keresztül 2016-ban kiírt pályázatán 10 millió forinttal támogatta a felújítást. Móricz Árpád, református lelkész, Bácskossuthfalva: „Annyi összeget kaptunk, hogy a teljes tetőszerkezetet fel tudjuk újítani, a tetőhéjazatot le tudjuk cserélni, és még ebbe a támogatásba az is belefér, hogy a nagyméretű ablakokat, ezeket a félköríves ablakokat, amelyek körül vannak, ebből 11 darab van, ezeket is még ki tudjuk cserélni.”

A jövőben a bácskossuthfalvi református templom belső terét is szeretnék restauráltatni a műemlékvédelmi előírásoknak megfelelően.

Bácskossuthfalva
református templom
tetőszerkezet
felújítás

Most

Népszerű

nő babakocsival, kisgyerekkel

Változik a családtámogatás rendszere Vajdaságban

A tartományi kormány megszüntette a harmadik gyermek után járó támogatást Vajdaságban, mivel a 2017.december 24-e után született gyermekek után ezentúl a szerb kormány folyósítja a támogatást.

Elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV munkatársa

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV magyarkanizsai tudósítója, Aranytoll-díjas újságíró, kedves kollégánk. Tegnap töltötte be 65. életévét és vonult nyugdíjba.
Szabadkai Zsinagóga beltere

Teljes pompában a szabadkai Zsinagóga beltere

Határidőn belül, 2017. december 31-én befejezték a szabadkai Zsinagóga felújításának belső munkálatait. A három kupola helyreállítása is a megfelelő ütemben halad - mondják az illetékesek.
Budai Dániel

Meghalt a 15 éves Budai Dániel

A szabadkai fiú az egyik belgrádi gyermekkórházban töltötte utolsó perceit. Budai Dánielnek szív- és tüdőátültetésre lett volna szüksége, amiről korábban a Pannon RTV is beszámolt.