Ugrás a tartalomra

Felújítják a bácskossuthfalvi református templom tetőszerkezetét

2017-10-12
16:44
2017-10-12
18:11
Forrás
Pannon RTV
Tízmillió forinttal támogatja a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma a bácskossuthfalvi református templom tetőszerkezetének felújítását.

A minisztérium évek óta segíti a templom restaurálását, 2015-re az akkor 200 éves toronyrész újult meg, jelenleg az 1822-ben épült hajórész kap új borítást. A műemlékvédelem alatt álló épületet teljes egészében szeretnék restaurálni. 

Javában folynak a bácskossuthfalvi református templom tetőszerkezetének javítási munkálatai. A régi, korszerűtlen, az időjárás viszontagságaitól megrongálódott palatetőt szép, új hódfarkas cserepű tetőszerkezet váltja fel. Piros alapon fehér és zöld mintázatot alkotnak az új cserepek, az északi rész már elkészült. A többségében református vallású lakosság örül a falu jelképének is számító, műemlékvédelem alatt álló templom felújításának. Kiss Erzsébet, Bácskossuthfalva: „Nagyon szép lesz, szebbé teszi Moravicát is, ez hozzánk tartozik, ez a mi közösségünk, a mi templomunk, református templomunk, úgyhogy nagyon örülünk neki, hogy szebb lesz, jobb lesz.”

Sötét Andrea, Bácskossuthfalva: „Igazából nagyon jó ez így, hogy a reformáció 500. évfordulójára sikerül felújítani a templom tetőszerkezetét, én úgy vettem észre, hogy minden lakosnak nagyon tetszik.”

A cserepek megvásárlását még 2013-ban a magyarkanizsai cserépgyár 50 százalékos kedvezménnyel támogatta. A magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-én keresztül 2016-ban kiírt pályázatán 10 millió forinttal támogatta a felújítást. Móricz Árpád, református lelkész, Bácskossuthfalva: „Annyi összeget kaptunk, hogy a teljes tetőszerkezetet fel tudjuk újítani, a tetőhéjazatot le tudjuk cserélni, és még ebbe a támogatásba az is belefér, hogy a nagyméretű ablakokat, ezeket a félköríves ablakokat, amelyek körül vannak, ebből 11 darab van, ezeket is még ki tudjuk cserélni.”

A jövőben a bácskossuthfalvi református templom belső terét is szeretnék restauráltatni a műemlékvédelmi előírásoknak megfelelően.

Bácskossuthfalva
református templom
tetőszerkezet
felújítás

Most

21:28, Frissítve: 22:10

Összeért a híd két íve

Összeértek a mederhíd ívei, s tizennyolc év után újra átível a Dunán az újvidéki Žeželj-híd. Egyelőre csak gyalogosan lehet átkelni rajta a folyón Újvidék és Pétervárad között.
20:37, Frissítve: 21:06

Citeratalálkozót tartottak Adorjánon

Az idén harmadik alkalommal rendezték meg a „Szól a citera” elnevezésű citeratalálkozót Adorjánon. A szervező Szőke Tisza Művelődési Egyesület mellett még hét csoport lépett színpadra.

Népszerű

Új mentőautót kapott a Zentai Közkórház

Újabb mentőautóval gazdagodott a Zentai Közkórház, amelynek vezetője vasárnap vette át a járművet a zentai, a szolnoki és a halbestadti Rotary Clubok illetékeseitől.