Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Felújítják a bajmoki katolikus templomot

2021.06.16
16:37
2021.06.17
08:13
Forrás
Pannon RTV
Az erről szóló szerződést írták alá a Szabadkai Egyházmegye központi épületében. A Szent Péter és Pál-templom nyár végén kezdődő munkálatait a szabadkai önkormányzat és a magyar állam támogatja.
Pannon RTV

Augusztusban kezdődik majd a bajmoki templom felújítása. A munkálatok három fázisban folynak. Az első szakaszban, amely várhatóan körülbelül egy és fél hónap múlva kezdődik majd, többek között az épület tetőszerkezetét és vízelvezetését fogják megcsinálni.

Pannon RTV

Ezenkívül restaurálják a 43 méter magas templomtornyot, korszerű villámhárítót szerelnek majd fel, sőt új óraszerkezet is mutatja majd az időt.

Bende Zsolt, plébános, Bajmok: „A csatornákat is javítják. Mivel a víz sok helyen a csatorna rossz minősége miatt a fal alá folyik, és látszik is belül és kívül is, hogy az alap is mozogni kezdett, így hatalmas repedések keletkeztek a boltíveken.”

Pannon RTV

A második fázisban következne a templom falainak külső javítása, szigetelése. Míg a harmadik szakasz a belső munkálatokat ölelné fel: a nyílászárók, a vitrázsok, a padok, és az orgona felújítása. A város az első fázisra, vagyis az új óraszerkezetre 1 millió 570 ezer dinárt hagyott jóvá a költségvetésből.

 Kern Imre, alpolgármester, Szabadka: „Fontos, hogy a katolikus templomainkat megőrizzük, felújítsuk. A város is megpróbál ehhez hozzájárulni, egyelőre szerény kereteken belül. Remélem, hogy a következő években tudjuk majd növelni ezt a támogatást.”

Pannon RTV

A bajmoki templom a Szabadkai Egyházmegye egyik legszebb temploma - mondta Hajnal Jenő. Az MNT elnöke hangsúlyozta, a Magyar Kormány által indított Magyar Templom-felújítási Programba azonban nemcsak műemléki jelentősége miatt került be a bajmoki templom, hanem mert ezzel a település magyar közösségét is erősíteni szeretnék.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Örökség alapú fejlesztésről van szó, amely egyrészt azt jelenti, hogy megőrizni a templom eredeti kinézetét, arculatát kívül-belül. Másrészt pedig a fejlesztés arról szól, hogy tartalommal, lélekkel, emberi lelkekkel, közösséggel teljen meg a templom.”

Pannon RTV

Slavko Večerin, szabadkai megyéspüspök megköszönte a Magyar Kormány és a Magyar Nemzeti Tanács támogatását: „A templom minden helységben, minden városban, faluban egy jel. Nemcsak a keresztények, katolikusok részére, hanem minden lakos részére. Ezért nem mindegy, hogy néz ki ez a jel, hogy szép, vagy egy kicsit tönkre ment. Ezek a felújítások ezek tovább folytatódnak.”

Pannon RTV

A Magyar Kormány a bajmoki templom felújításának első fázisát 165 millió forinttal támogatta. A munkálatok első szakasza a tervek szerint az év végéig befejeződik.

templom
Bajmok
Slavko Večerin
Kern Imre
Hajnal Jenő
Bende Zsolt

Most

12:47

Falunapot ünnepel Majdány

Falunapot rendeznek Majdányon a helyi művelődési otthon nagytermében. Az esemény ma 19 órakor kezdődik, ahol többek között egy kiállítás is várja a látogatókat.

Népszerű