Ugrás a tartalomra
Tanjug/Drgan Kujundžić

Felújítják a Szerbiai Klinikai Központ fertőző osztályát

2020-02-19
13:23
2020-02-19
18:42
Forrás
Pannon RTV
Ráfért már a felújítás a szerbiai klinikai központ fertőző és trópusi betegségek gyógyítására specializálódott klinikájára – állapította meg Aleksandar Vučić államfő, amikor körbejárta az épületet.

Elmondta, nemcsak az épület van rossz állapotban, az egészségügyi személyzet helyzete is nehéz, legalább 10 további orvosra és 20 nővérre lenne szükség.

Szinte hitetlenkedett az épület rossz állapotát látva Aleksandar Vučić államfő. Véleménye szerint nem hiába panaszkodtak a betegek a fennálló állapotokra, valóban jelentős felújításra volt szükség, eddig ugyanis ez volt a legcsúnyább és a legrosszabb állapotban lévő egészségügyi épület az országban, 94 éve nem cserélték például az ajtókat és az ablakokat. Ennek az egészségügyi intézménynek kellene a legtisztábbnak lennie, eddig mégsem volt az – állapította meg a köztársasági elnök, aki kitért az intézményben dolgozók nehéz helyzetére is, akiket szerinte ki kellene tüntetni, olyan rossz körülmények között dolgoztak eddig. Rámutatott, a szerb költségvetés mintegy egyötödét fordítják az egészségügyre.

Aleksandar Vučić kiemelte: „Azt a döntést hoztuk, hogy az egészségügy rendezése terén a teljesen új klinikai központok kiépítése mellett új klinikákat is építsünk, amelyek teljesen meg kellene, hogy változtassák a lakosság életszínvonalát, hogy megmutassák, mennyire vagyunk sikeresebbek, milyen gyorsan fejlődünk, de azt is, hogy a gyerekeink és az időseink tisztességes ellátást kapjanak, olyan ellátást, amilyet megérdemelnek.”

A munkálatok január 17-én kezdődtek a fertőző betegségek klinikájának három épületén, és a várakozások szerint a jövő év márciusában fejeződhetnek be. A felújítás értéke ötmillió euró. Ezen felül egy újabb épületszárny megépítését is tervezik, amelynek felhúzására 15 millió eurót szánnak.

A fertőző és trópusi betegségek klinikájának jelenlegi épületkomplexuma 1926-ban épült.

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter szerint azért is volt szükség a felújításra, mert a régi épületeknek nagyon rossz volt a szigetelése, és elkorhadtak a csövek is, így hiába festették ki időnként a falakat, azokon átütött a víz.

A fertőző és trópusi betegségek klinikája a felújítási munkálatok alatt is nyitva tart. Évente több mint 2500 beteget kezelnek itt, és a vizsgálatok száma meghaladja az évi 40 ezret. Az intézményben jelenleg 35 orvos és 132 egészségügyi nővér dolgozik.

Szerbiai Klinikai Központ

Most

Népszerű