Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Felújítják a zentai Szent Anna temetőben 51 hadifogoly sírját

2018.09.27
12:10
2018.09.27
16:22
Forrás
Pannon RTV
Az alsóvárosi temetőben nyugvó foglyok 1945-ben kerültek a zentai laktanyában kialakított fogolytáborba, ahol javarészt a nem megfelelő higiéniai körülmények miatt vesztették életüket.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Molnár Tibor helytörténész a Zenta és Magyarkanizsa községek II. világháborús hősi halottjai című könyvében foglalkozik a zentai hadifogoly-táborban elesettekkel. Kutatómunkája során egyebek mellett az 1945-ös halotti anyakönyvek adataira támaszkodott: „Magyar állampolgárokról van szó. Baranyából származó sváb nemzetiségűekről. Érdekesség, hogy két lengyel is van. Bányában dolgozó bányászokról van szó, akiket a háború végén, 1945 tavaszán mozgósíthattak, és így estek a partizánok fogságába.”

Recskó Béla, a Jézus Szíve-plébániatemplom képviselőinek elnöke 1989 óta gondozza a hadifoglyok sírjait: „Itt ki kell emelnem egy fontos személyt, aki már nem él, őt úgy hívták, hogy Lipinszki Károly. Ő mindenki buzdítása nélkül jóval előttünk már elkezdte ezeknek a síroknak az évenkénti tatarozását, kigyomlálta a gazt, amennyire bírta, és ezt a haláláig csinálta.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A felújítási munkálatok során rendezték a Jézus Szíve-plébániatemplom tulajdonában lévő hadifogoly-temető körüli területet. Az odafelé vezető út egy részét is kibetonozták, a sírok felé vezető ösvényre pedig füvet ültetnek majd. Az elkövetkező hetekben várhatóan véget érnek a munkálatok. Rácz Szabó István, koordinátor, Jézus Szíve-plébániatemplom, Zenta: „Most történik a fekete, gránitkereszteknek az összeillesztése, majd elhelyezése. Illetve a nevek felvésése. Ezt követően a kőfaragó, Sass Tamás, aki végzi a munkálatokat, helyezi el a kereszteket a területre. Ezután még egy kis területrendezés következik.”

A sírok felújítása a szentendrei Vigyázók Hadi- és Kultúrtörténeti Egyesület kezdeményezésére a Magyar Kormány támogatásával valósul meg. A temető felszentelését október 30-án, 14 órakor tartják, ökumenikus szertartás keretében.

Zenta
Szent Anna temető
hadifogoly
sír

Most

13:59

Lajčak-Vučić találkozó lesz

Aleksandar Vučić szerb elnök hétfőn találkozik Miroslav Lajčakkal, az Európai Unió Belgrád és Pristina közötti párbeszéddel és a nyugat-balkáni regionális kérdésekkel megbízott különleges képviselőjével.
11:28, Frissítve: 11:37

Egy napra elegendő a vértartalék Szerbiában

Mirjana Knežević, a Szerbiai Vérátömlesztési Intézet munkatársa azt mondta, a műtétek megnövekedett száma miatt jelenleg csak egy napra elegendő vértartalék van az intézetben, ami aggodalomra ad okot.

Népszerű