Ugrás a tartalomra
Vakcinnáció
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Felvehető az influenza elleni védőoltás Szerbiában

2019-10-15
14:23
2019-10-15
17:40
Forrás
Pannon RTV
Több mint 290 ezer adagot szerzett be az állam, ötvenezerrel többet, mint az előző idényben.

A Batut Közegészségügyi Intézet illetékesei felhívják a rizikócsoportok - a várandósok, a krónikus betegségben szenvedők, az idősek és az egészségügyi dolgozók - figyelmét, hogy még idejében adassák be az oltást.
A tavalyihoz képest az idén 1500-al több adag védőoltás érkezett az észak-bácskai körzetbe, összesen 7300 darab VaxigripTetra négykomponenses influenza elleni vakcina.

A hajdújárási orvosi rendelőbe is megérkezett a védőoltás. Bosnyák Zoltán még gondolkodik azon, beadassa-e: „Okosnak, jó dolognak tartom, én személyesen nem szoktam, nincs rá szükségem. Viszont az idősebb személyek fel szokták venni, apám is, anyám is, most már itt az ideje, lassan jön a hideg, úgyhogy szükséges dolognak tartom.”

Milkovics Mária azért ment be kedd délelőtt hajdújárási háziorvosához, hogy az elsők közt vegye fel az influenza elleni oltást: „Tavaly vettem fel először, és nekem jó lett. Nem kaptam el. Ezért az idén is szeretném felvenni. Fontosnak tartom, mert nagyon sokat kell szenvedni, mikor influenzásak leszünk. Nekem nagyon jót tesz, ezért felveszem.”

A vakcina igénylése előtt mindenképpen konzultálni kell az általános orvossal. Az oltás nem adható be annak, akinél súlyos allergiás reakció alakul ki tojás fogyasztása esetén, vagy a korábbi oltást követően orvosi beavatkozásra volt szükség. Doktor Kiss Csaba, a hajdújárási rendelő általános orvosa azt mondta: az egészségügyi hatóságok ettől az évtől fogva kötelezővé tették az egészségügyi dolgozók számára a vakcina felvételét: „Egyezek ezzel, mivel a munkánk során fokozottan ki vagyunk téve az influenza kórokozónak, különösen, ha járványok vannak. Ami valószínűleg az idén is lesz, ahogy minden évben előfordult. Sokkal jobban ki vagyunk kitéve az influenzának, ha minden második, harmadik betegnél influenza jelentkezik.”

Szerbiába az idén a legújabb típusú, négykomponenses influenza elleni védőoltás érkezett - mutatta stábunknak Dr. Nebojša Bohucki, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet járványügyi szakorvosa: „Tehát most, ha valaki felveszi az influenza elleni védőoltást, akkor minden aktuális vírustípus ellen, ami egy időben van egy adott területen, neki lesznek antitestjei is.”

A veszélyeztetett csoportoknak ajánlott minél előbb felvenni a vakcinát - tette hozzá. A krónikus betegeknek, a várandós kismamáknak, a 65 évnél idősebbeknek, a cukorbetegeknek ez különösen fontos. A teljes védettség kialakulásához két-három hét szükséges.

influenza
védőoltás

Most

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.