Ugrás a tartalomra
MTI/Balogh Zoltán

Felvonták a nemzeti lobogót a magyar Országház előtt

2021.10.23
13:37
2021.10.23
14:52
Forrás
Pannon RTV
Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharcra emlékezünk. 65 évvel ezelőtt október 23-án Magyarországon kitört a forradalom az elnyomás ellen, munkások, diákok, polgárok, vagyis az egész társadalom részt vett benne.

Békés tüntetéssel kezdődött, majd fegyveres felkelés bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra, illetve a szovjet megszállás ellen. A forradalom végül elbukott.

Katonai tiszteletadással, Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján szombat délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.

MTI/Balogh Zoltán

A lobogót a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a Magyar Honvédség központi katonazenekara és a nemzeti lovas díszegység.
    

MTI/Balogh Zoltán

Az ünnepségen a kormány, katonai és állami szervezetek, valamint a diplomáciai testület képviselői is részt vettek. Több érdeklődő - egyesek magyar zászlóval a kezükben - nézte végig a zászlófelvonást.

MTI/Balogh Zoltán

A Parlament főlépcsőjének két oldalán az ablakokban 56-os lyukas zászlók lengtek.

Tamas Kovacs/MTI via AP

A központi programok az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán folytatódnak. Idén ott mondja el ünnepi beszédét Orbán Viktor magyar miniszterelnök, és oda érkezik majd meg a Műegyetemtől induló Békemenet is.

Az Andrássy út másik végén a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, az MSZP és a Párbeszéd közös ellenzéki rendezvényt tart.

Október 23-a az '56-os szabadságharc emléknapja. Kárpát-medence-szerte szerveznek megemlékezéseket az évforduló alkalmából. A vajdasági központi ünnepséget Szabadkán tartják. A Jadran Színpadon 18 órakor kezdődik az ünnepi műsor, amelynek részeként beszédet mond Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese. Ezt követően a résztvevők ünnepi előadást láthatnak. Az eseményt a Pannon Televízió és a Szabadkai Magyar Rádió élőben közvetíti.

1956-os magyar forradalom és szabadságharc
évforduló
megemlékezés
Budapest
zászlófelvonás

Most

19:13, Frissítve: 20:01

Izmos irodalmi kötelékben

Az Izmos irodalmi kötelékben című könyvet mutatták be a Szabadkai Városi Múzeumban. A kötet a szabadkai főgimnázium önképzőkörének jegyzőkönyveit tartalmazza. Ez igen fontos dokumentuma Kosztolányi városának.
19:05, Frissítve: 19:45

Kiírták a népszavazást az alkotmánymódosításról

Január 16-ára írta ki a szerbiai alkotmány módosításáról szóló népszavazást Ivica Dačić. A szerbiai parlament elnöke azt mondta, kivételes megtiszteltetés számára, hogy kézjegyével láthatta el a kiírásról szóló dokumentumot.
18:47, Frissítve: 19:49

Legördült a Desiré fesztivál függönye

A budapesti Átrium színház előadásával zárult a tíznapos Desiré fesztivál Szabadkán. A nemzetközi regionális kortárs színházi fesztiválon idén többek közt Zürichből, Pirotból és Zágrábból is voltak előadások.

Népszerű