Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Fennállásának 125. évfordulóját ünnepli a muzslyai iskola

2018.08.30
16:04
Forrás
Pannon RTV
A jubileumra Hallai Zoltán, nyugalmazott iskolaigazgató, történelemtanár készíti a Szervó Mihály iskola monográfiáját.

A bánáti Muzslyán 1893-ban 470 diákkal kezdődött meg a tanítás magyar tannyelven. A második világháború után lett nyolcosztályos általános iskola a településen. Szerb tannyelvű oktatás az iskolában 1964 óta van.

Az elmúlt évtizedek viszontagságai, a rossz demográfiai mutatók, újabban pedig a nagyméretű elvándorlás oda vezetett, hogy évente egy tagozattal csökkent a diákok a száma. Az intézménynek jelenleg a két iskolaépületben hétszáznál kevesebb tanulója van. A hetvenes évekhez viszonyítva megfeleződött a diákok száma.

Az egyik legnagyobb közép-bánáti tanintézmény az idén ünnepli fennállásának 125. évfordulóját. A jubileumra Hallai Zoltán, nyugalmazott iskolaigazgató, történelemtanár készíti a Szervó Mihály iskola monográfiáját. „Muzslyának óriási nagy vonzóereje volt a környező magyar települések irányában, mivel Becskerek feldolgozóipara igen erős volt és ezért ide jöttek a környező magyar településekről a szülők. Ez mindjobban kimutatható az iskola tanulói létszámának a növekedésében. Érdekességként mondhatom, hogy 1963-ig kimondottan magyar nyelvű oktatás folyt Muzslyán. És ekkor 1100 diákja volt az iskolának. Amikor az iskola fénykorát éli, ez 1973/74-es tanév, összesen 1474 diákja volt. És az 1474 diákból több mint 950 magyar ajkú, magyar osztályokba járt.”

Muzslya
iskola
évforduló
monográfia
Hallai Zoltán

Most

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.