Ugrás a tartalomra
Pixabay/illusztráció

Ferenc pápa egyedül imádkozott a szeplőtelen fogantatás ünnepén

2020.12.08
12:03
2022.05.03
20:45
Forrás
MTI
Ferenc pápa kedden kora reggel elhagyta a Vatikánt, és a Róma belvárosában található Szűz Mária-szoborhoz ment imádkozni a szeplőtelen fogantatás ünnepnapján, amely az idén hívők nélkül zajlik a koronavírus-járvány korlátozások miatt.

A pápa reggel hétkor autóval tette meg a Vatikánváros és a Spanyol-lépcső melletti tér közötti utat a teljesen üres Rómában.

A Szűz Máriát ábrázoló szobornál egyedül mondott imát, az esős időben kezében esernyővel és szájmaszkban, majd fehér rózsakoszorút helyezett el. A szertartáson csak a római tűzoltóság tagjai vettek részt A szentszéki közlemény szerint Ferenc pápa Szűz Mária oltalmát kérte Róma városára és a világra mindazok számára, akik a jelenlegi járványban a betegségtől és a csüggedéstől szenvednek.

Ferenc pápa ezt követően a Santa Maria Maggiore-bazilikában mutatott be misét, majd visszament a Vatikánba.

Hagyománynak számít, hogy az egyházfő a december 8-i ünnepnapon a belvárosban található Szűz Mária-szoborhoz látogat, és itt a hívők és turisták gyűrűjében Róma és a világ üdvösségéért imádkozik, majd virágkoszorút helyez el, melyet tűzoltók tesznek a szobrot tartó 27 méter magas oszlop tetejére. Az idén ez nem volt lehetséges a járványkorlátozások miatt: a Vatikán korábban le is mondta az eseményt, Ferenc pápa azonban végül úgy döntött, nem töri meg a hagyományt. Ehelyett egyedül, a kora reggeli órákban kereste fel a helyszínt.

A szeplőtelen fogantatást IX. Piusz pápa emelte dogmává 1854. december 8-án. Azóta egyházi ünnepnek, és Olaszországban piros betűs állami ünnepnapnak számít. A Szűz Mária szobrával díszített kegyoszlopot ugyanabban az évben emelték a Spanyol-lépcső melletti téren. Az emelésben résztvevő tűzoltók 1923 óta koszorút helyeznek el a kegyoszlopnál, 1958 óta pedig az ünnepnapon a pápák is ellátogatnak a szoborhoz.

Szűz Mária
szeplőtelen fogantatás
Róma
Ferenc pápa

Most

12:14, Frissítve: 13:28

Újabb támadás történt Jeruzsálemben

Legkevesebb két személy megsérült az óváros közelében történt merényletben, csupán néhány órával azután, hogy egy zsinagógában heten vesztették életüket egy fegyveres támadásban.
11:51, Frissítve: 14:09

Valamelyest csökkent a műtrágya ára

Az őszi 110 dináros ár helyett most akár 90 dinárért is megvásárolható a növények számára elengedhetetlen tápanyagforrás. A gazdák örülnek az árcsökkenésnek, de mint mondják, ez még mindig nagyon drága.

Népszerű

Gázt szállító vagonok siklottak ki Szabadkánál

Kisiklott egy propénnel teli tartályokat szállító vonat három vagonja Szabadkán. Információink szerint szivárgás nem történt, a balesetben pedig senki sem sérült meg. A vagonok sínre való visszahelyezése még folyamatban van.