Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

Ferenc pápa hívők nélkül mutatja be a misét szenteste

2020-12-24
08:28
2020-12-24
08:37
Forrás
MTI, Magyar Szó
A Szent Péter-bazilikában szinte csak egyházi személyek lesznek, ők is korlátozott létszámban.

Ferenc pápa hívők és turisták nélkül mutatja be a misét szenteste a Vatikánban. Olaszországban az ünnepnapokra bevezetett napi huszonnégy órás kijárási tilalom következtében sem a római lakosok, sem a turisták nem léphetnek ki az utcára. Ferenc pápa szenteste a megszokott este fél tíz helyett, fél nyolctól pontifikálja a misét a Szent Péter-bazilikában, ahol szinte csak egyházi személyek lesznek jelen, ők is korlátozott létszámban. A szertartást a Vatikán élőben, az interneten közvetíti.

Ez lesz az első alkalom, hogy a vatikáni közvetítést jelnyelven is tolmácsolják a hallássérültek számára. December 25-én a pápa ünnepi üzenetét mondja el, amelyet szintén a világhálón sugároznak. A beszéd után az egyházfő Urbi er Orbi áldását adja Róma városára és a világra. December 26-án, az első vértanú, Szent István napján Ferenc pápa az apostoli paloták könyvtárszobájában mondja el a szintén interneten közvetített beszédét, a szoba Szent Péter térre néző ablaka helyett. A Vatikán így akarja elkerülni, hogy bármilyen tömörülés alakuljon ki a téren.

A pápa január 6-áig, vízkereszt ünnepéig, amíg a szigorú járványkorlátozások tartanak, minden beszédét interneten keresztül tartja majd meg. A hívők nélküli karácsony a húsvétot idézi, amelyet az egészségügyi vészhelyzet miatt ugyanígy a teljesen üres Rómában tartottak meg a járvány első időszakában.

szenteste
Vatikán
mise

Most

16:00

Ma van a Nemzetközi Jegesmedve Nap

A jegesmedvék életük nagy részét a Jeges-tenger jegén töltik, a világ egyik leghidegebb környezetében. Megközelítőleg 21 és 31 ezer egyed él a Földön, de sok más állathoz hasonlóan őket is fenyegeti a klímaváltozás.
15:28, Frissítve: 17:24

2037 méternyi kolbász tekeredett Turián

A Turiai Kolbászfesztiválon a járványügyi helyzet miatt idén az ünnepség és a vásár elmaradt. Csak a Guiness-rekordot tartó kolbász készítőiből és a szervezőkből, valamint a kolbászkészítő verseny kisszámú résztvevőjéből állt az idei esemény.
15:01, Frissítve: 17:00

Disznótor a muzslyai réten

A muzslyai réten, Budai Zoltán tanyáján, ma baráti körben hagyományos disznótor volt, amelynek az „áldozata” egy háromszáz kilogrammos jószág volt.

Népszerű

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.