Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Fiatal szabadkai innovátorok kaptak rangos díjakat

2022.06.11
12:35
2022.06.11
16:32
Forrás
Pannon RTV
Kiosztották az "Inova-Mladi 2022" elnevezésű nemzetközi verseny díjait a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskolában. Az ifjúsági innovációk legnagyobb megmérettetését még májusban tartották Zágrábban. Szabadkát 3 általános és 1 középiskola képviselte.
Pannon RTV/Szkocsovszki László

A 12 éves Bogdan Kovačević "Crtić", vagyis Rajzocska nevű robotjával versenyzett. A tavankúti Matija Gubec Általános Iskola diákja a díjkiosztón be is zsebelt egy ezüstérmet munkájáért.

„Arra kell ösztönöznie a gyerekeket, hogy tanuljanak meg programozni, és tanuljanak meg szórakozva programozni.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Rajzinger Dániel, az Ivan Sarić Műszaki Iskola tanulója napelemes mobiltelefon-töltőjével ezüst, míg CNC marógépével aranyérmet szerzett a versenyen, melyek elkészítésével 1 évet foglalkozott.

„A CNC marógép az újrafelhasznált nyersanyagokból készült, amiket találtam a ház körül. A telefontöltő szintúgy.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Az Ivan Sarić Műszaki Iskola nem először vett részt az Inova-Mladi elnevezésű versenyen. Rengeteg precíz és újító munka érkezik minden évben Zágrábba, ezért már szeptemberben elkezdték a felkészülést.

Liszák László, felkészítőtanár, Ivan Sarić Műszaki Iskola, Szabadka: „Először projekteket csinálunk aztán gyakorlatilag is legyártjuk azokat a termékeket, melyeket a tanulóval kiválasztottunk, és én, mint mentor, segítek nekik a szakmai részben, vagy esetleg, ha le kell gyártani valamit az iskolában. Az övéké az egész iskola.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Fontos, hogy a fiatal innovátorok ne csak a szűk környezetükben ismerjék meg egymás újításait és munkáit, ezért lett nemzetközi a verseny. Több mint 400 munka érkezett idén. A horvátországi szervezők kiemelték: Szabadka büszke lehet a fiataljaira.

Ivan Jurić, szervező: „A szabadkai diákok valóban olyan munkákat készítettek, melyek bármelyik kiállításon, bárhol megállnák a helyüket. Egyébként sokat foglalkozok ezekkel globálisan is és ez alapján ezek a munkák semmiben sem maradnak el és részei lehetnek Európának és a világnak.”

A versenyre idén több mint 400 munka érkezett. Voltak egyéni fejlesztések, de csapatban is lehetett dolgozni. A dobogós fiatal innovátorok többsége már a jövő évi megmérettetésre készül.

Inova-Mladi 2022
Szabadka
Ivan Sarić Műszaki Iskola
díjkiosztó
innováció

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:14

Továbbra is terjed a koronavírus

Magyarországon az előző héten 4704 új fertőzöttet igazoltak, meghalt 50, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 48 337-re emelkedett.
08:39, Frissítve: 08:44

Ma még napos, holnap esős

Borongós és napos időszakok válthatják egymást térségünkben ma. Csak délután alakulhat ki gyenge eső helyenként.
07:59

Meghalt a bükki füvesember

94 éves korában meghalt Szabó György, a bükki füvesember. A gyógyteáiról és gyógynövényes cseppjeiről ismert bükki füvesember saját otthonában hunyt el.
21:55, Frissítve: 07:55

Incidens Koszovó északi részén

Tüntetés és lövöldözés volt Koszovó északi részén. Ma reggel pedig egy kézigránátot hatástalanítottak az illetékesek a választási bizottság irodájában, Észak-Mitrovicában. Sérültekről nincs hír.

Népszerű

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.