Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

A fiatalok követik a hagyományokat

2022.06.10
15:54
2022.06.10
16:10
Forrás
Pannon RTV
A hagyományápolás, a turisztika és a környezetvédelem tematikájában indul a szabadkai Etnolife Egyesület legújabb projektje A fiatalok követik a hagyományokat címmel.

A szervezők fesztiválokkal, hagyományőrző táborokkal és egyéb foglalkozásokkal várják majd az érdeklődőket a noszai Róka tanyán.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A határon átívelő projekt témája a turisztika, hagyományápolás és környezetvédelem megjelenése az ifjúság körében. A nyitókonferencián a hagyományápolás témájában Béres Szinita pedagógus tartott előadást.

„A generációk változnak, és ebből kifolyólag más úton-módon kell belenevelnünk a fiatalokba a hagyományápolást, és nekünk pedagógusoknak egyrészt ez a dolgunk. Úgy az óvodában, úgy az iskolában, hogy a hagyományt megtanítsuk, beleneveljük a gyerekekbe. Szerencsére az internetnek köszönhetően ez már megoldható.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Silling Léda néprajzkutató előadásában kiemelte, a tájházak száma egyre szaporodik Vajdaságban, egyik fontos szerepük pedig az, hogy helyet biztosítanak a hagyományőrző közösségeknek.

„Hogy élnek ezek a tájházak, ez a lényeg. Nem gond az, hogy nem műemlék épületekben jönnek ezek létre. Sokkal fontosabb inkább az, hogy megvan az interakció a közösség és a tájház között, vagyis, hogy az őseink hagyatékát bizonyos formában a gyerekeinknek tovább tudjuk adni ezeken a helyszíneken.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A határon átívelő projekt az Etnolife Egyesület és a magyarországi Dél-alföldi Ifjúsági Szövetség együttműködésében valósul meg, fesztiválok és közösségépítő programok szervezésével.

Hulló István, elnök, Etnolife Egyesület: „Át is tudják élni, ezért jók az ilyen várostól távoli helyszínek, mert őseink hagyományait, illetve azokat a népszokásokat itt a városközpontban, ebben a zűrzavarban nehezen tudnánk átélni, nehezen tudunk ráhangolódni.”

A konferencián továbbá környezetvédelmi témában, valamint a megújuló energiaforrásokról hallhattak előadásokat a résztvevők.

hagyományápolás
Silling Léda
hagyományápolás
Hulló István
Béres Szinita

Most

13:08, Frissítve: 14:22

Újabb hadgyakorlatokat jelentett be Kína

Több kínai katonai hajó, repülőgép és drón folytatta ma reggel Tajvan közelében a közös hadgyakorlatokat, amelyek során támadásokat szimuláltak Tajvan és a tajvani haditengerészet hajói ellen.

Népszerű

Barikádok az utakon Koszovóban

Több helyen is elzárták az utakat a Koszovóban élő szerbek. Közben a koszovói rendőrség vasárnap este lezárta Jarinjenál és Brnjaknál az adminisztratív határátkelőket.