Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Figyelemfelhívó sétát tartottak Szabadkán a melldaganat elleni küzdelem jegyében

2020-09-26
08:31
2020-09-26
16:23
Forrás
Pannon RTV
A melldaganatban szenvedő nőkkel való szolidaritásvállalás és gyógyulásuk támogatása a célja annak a sétának, illetve futásnak, amelyet világszerte minden évben megszerveznek.

A megmozduláshoz a világ több mint 150 városa és több millió ember csatlakozik.

Szerbiában tavaly Belgrád volt a házigazdája a jótékonysági futásnak, több mint 800 részvevővel. A járványhelyzetre való tekintettel idén mindenütt helyi szinten sétálnak és futnak ezen a hétvégén. Szabadkán tegnap este rendezték meg az eseményt.

A melldaganat a nőket érintő leggyakoribb rosszindulatú megbetegedés. Világszerte évente több mint kétmillió hölgynél alakul ki ez a betegség. Szerbiában ez a szám nagyjából 4300-ra tehető, és mintegy 1700 nő veszti életét a betegség miatt.

Ezért fontos a szűrés és a melldaganat korai felfedezése. Érintettként vett részt a péntek esti sétán Ágoston Gabriella, akinél még időben diagnosztizálták a betegséget, így jó gyógyulási eséllyel vehette fel a harcot a melldaganattal szemben.

„Magam is egy vizsgálat után kaptam az eredményt, hogy rosszindulatú daganat van a mellemben. Mellműtéten estem át, azután teljes komplex kemoterápiai és sugaras kezelésen. Most még gyógyszerezés alatt állok, tehát hormoncsökkentő gyógyszereket szedek, de úgy érzem, és az eredményeim most olyanok, hogy tulajdonképpen úgy érzem, hogy a kezelések eredménye az, hogy normális életet tudok élni.”

A sétán a Szabadkai Közkórház onkológiai részlegének több páciense, hozzátartozóik, ismerőseik, a melldaganatból kigyógyult nők és egészségügyi dolgozók is részt vettek. Dr. Bagi Teodóra elmondta, Szabadka város területén évente 130-tól 150 új emlődaganatos megbetegedést fedeznek fel. Mint más daganatos betegségek esetében, a megelőzés szempontjából itt is fontos az egészséges életmód betartása, de rizikófaktorként szerepel a fogamzásgátlók hosszútávú szedése és a hosszan tartó különféle hormonkezelések, valamint a túlsúly. Ugyanakkor jelentős szerepe van az öröklődésnek is.

Dr. Bagi Teodóra, a Szabadkai Közkórház onkológusa szerint nagyon jók a gyógyulási esélyek, amennyiben a melldaganatot időben felfedezik: „Amikor helyileg előrehaladottabb daganatról van szó, vagy pedig áttétes emlődaganatról, sokkal kisebbek az esélyek. Bár az emlődaganat áttétes stádiumát is most már jelentős százalékban és hosszabb ideig tudjuk gyógyítani, több terápiás opciónk van.”

Minél előrehaladottabb a melldaganat, annál nehezebb a gyógyítása, ezért fontos, hogy a nők szűrővizsgálaton vegyenek részt - mondta a szakorvos. Amennyiben halmozottan előfordult a családban a betegség, ez már 20 éves kortól ajánlott, egyébként pedig 40 éves kor felett kellene mammográfiás vizsgálatot csináltatni. Évente egyszer ajánlott az ultrahangos, havi szinten pedig az önvizsgálat.

melldaganat
mellrák
Szabadka
séta
Dr. Bagi Teodóra

Most

22:04, Frissítve: 22:09

Trump és Biden televíziós csatái

Dübörög az elnökválasztási kampány az Egyesült Államokban. Donald Trump republikánus párti jelölt, a jelenlegi elnök és Joe Biden, a demokraták jelöltje szállt ringbe a Fehér Házért.

Népszerű