Ugrás a tartalomra
Firigyháza, találkozó, Törökkanizsáért Egyesület
Pannon RTV

Firigyháziak találkozója

2017-09-25
13:58
2017-09-25
19:27
Forrás
Pannon RTV
Firigyháziak találkozóját tartották vasárnap a Törökkanizsáért Egyesület szervezésében.

Firigyházán vasárnap tartották a faluból elszármazottak Találkozóját. A Törökkanizsáért Egyesület hagyományos rendezvénye idején megsokszorozódott a firigyházi magyarok száma, akikből mára már csak alig negyvenen maradtak a faluban.

Az esemény a felújított Ricze-ház udvarán ünnepi szentmisével kezdődött, majd leleplezték Kuppis József 1848–49-es szabadságharcos hadnagynak, a falu későbbi jegyzőjének és néptanítójának emléktábláját.

Köszöntőjében Pirityiné Szabó Judit, Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartó főosztályvezetője példaértékűnek nevezte a kicsiny falu összetartását. „Tudjuk, hogy nagyon sokan Törökkanizsán élnek a firigyháziak közül, és szerte a Kárpát-medencében, az elszármazottak, az itt születettek, és minden alkalommal visszajönnek. Nagyon jó kezdeményezésnek tartjuk, hogy találkozót tartanak nekik, mert ez is egy kicsit összekovácsolja a közösséget.”

A firigyháziakat köszöntötte Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is, aki elmondta, hogy az MNT figyelme fokozottan is a kis közösségekre irányul. „Egy Firigyházára azért irányulhat a figyelem, mert a templombúcsúhoz kötődve úgy össze tudják hozni mindazokat, akik ebből a faluból elmentek, akiknek a szíve visszahúz, hogy itt együtt, ezen a falunapon, a falu búcsúján, közösen nemcsak örülni tudnak, emlékeket megosztani egymással, hanem mindig építkeznek.”

Az eseményen elismeréssel adóztak a Firigyházáért sokat tett közéleti személyeknek és polgároknak. Közöttük volt dr. Ágoston Ferenc is, aki saját szavai szerint mindkét oldalról firigyházi. „Sokan itt sem tudják ezt, mindkét öreg szülő itt élt Firigyházán, apám, anyám itt született. A gyerekkoromat addig, míg nem kellett iskolába menni, itt töltöttem, vagy az Ágoston öregapámnál vagy az Iskola utcában, a Juhász öregapámnál.”

A firigyháziak megköszönték a Pannon Televízió Kincsesládánk című műsorának is a munkáját, amelyben a falucska érdekességeit mutatták be munkatársaink. A köszönőlevelet Gyarmat Angéla, a műsor szerkesztője vette át. „Azt hiszem, hogy ennek a műsornak, a Kincsesládánknak az is a célja, hogy ezeket a kevésbé ismert településeket is megismertessük az emberekkel, hogy halljanak, tudjanak róla, hogy létezik, és ha tehetik, akkor el is látogassanak, akár egy ilyen búcsú alkalmával is, megnézzék, hogy itt hogyan élnek az emberek.”

A Ricze-ház kertjében egy Csíkszeredáról hozott fenyőt is elültettek, szimbolizálva ezzel a magyarság egységét, együvé tartozását. Az eseményt művelődési műsor zárta.       

Firigyháza
találkozó
Törökkanizsáért Egyesület

Most

18:47, Frissítve: 19:50

Nők tárlata Magyarkanizsán

A magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban megnyílt a Nők tárlata elnevezésű képzőművészeti és kézimunka-kiállítás, amelyen majdnem száz nő alkotását tekinthetik meg az érdeklődők.
17:06, Frissítve: 17:36

Községi szavalóverseny Zentán

Községi szavalóversenyt tartottak ma délelőtt Zentán. Az általános iskolák felsős diákjai versenyeztek a legjobbnak járó diplomáért és a továbbjutásért.

Népszerű

Cvijan család háza

Segítsünk a szabadkai Cvijan családnak

Egy hete nincs áram a szabadkai Cvijan család házában, mert nincs miből fizetni a számlát. Heten élnek együtt egy háztartásban. Zsuzsanna egyedülálló anyukaként neveli két gyermekét.