Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Foglalkozások a tehetséges diákoknak

2023.01.25
18:51
2023.01.25
20:38
Forrás
Pannon RTV
NyelvÉSZ címmel szerveztek műhelymunkát a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban. A 30 órás műhelymunkákon 12 diák vesz részt, a programot a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács szervezte meg a Nemzeti Tehetség Program keretében.
Pannon RTV/Kovács Róbert

Elkezdődött a nyelvÉSZ műhelymunkák gyakorlati része a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban Szabadkán. A diákok ennek keretében a fogalmi metaforával, és különféle költői képeknek a nyelvészeti hátterével ismerkedtek meg.

Oroszi Armand, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákja elmondta: „Jól éreztem magam, igazán jó foglalkozás volt. Megtudtam sok dolgot, inspirálódtam a metaforákkal kapcsolatban, amit a költészetben használni lehet. Az utolsó feladat különösen tetszett, ahol a metaforákat kellett kutatni az egyszerű kortárs beszédben.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

A diákokat három tanár választotta ki. A szerdai foglalkozást mások mellett Herédi Károly, a gimnázium magyar nyelv és irodalom szakos tanár tartotta.

„Ez a NyelvÉSZ programsorozat tavaly ősszel kezdődött. Ez volt az ötödik alkalom. Eddig alapozó foglalkozások voltak, ahol kommunikációs gyakorlatok voltak, nyelvi játékok, illetve megismerkedtek a tudományos munkának a követelményeivel, hogyan kell egy dolgozatot összerakni, hogyan kell esszét írni, hogyan kell hivatkozni. Ez volt az alapozás.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

A Vajdasági Tehetségsegítő Tanács már tíz éve szervez műhelymunkákat a legtehetségesebb diákok részére a Nemzeti Tehetség Program jóvoltából - mondta De Negri Ibolya. A tanács elnöke hozzátette, a program harminc órából áll.

„Folyamatosan, minden héten szervezünk ilyen műhelymunkákat. Idén a NyelvÉSZ témakört választottuk, illetve ezért kerestük meg a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumot, hiszen itt előtérbe kerül a nyelvészet, az irodalom és őket szólítottuk meg.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Az elmúlt években nemcsak középiskolák, hanem általános iskolák is bekerültek a programba. Továbbá a pedagógusoknak is szerveznek ezzel kapcsolatban egy tanácskozást.

nyelvész
Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium
Herédi Károly
De Negri Ibolya
Vajdasági Tehetségsegítő Tanács

Most

19:30, Frissítve: 19:41

Újra járható az M5-ös autópálya Lajosmizsénél

Az autópályán, Lajosmizse közelében a forgalom ismét zavartalanul haladhat. Kora este 3 gépkocsi ütközött az M5-ös autópályán Lajosmizsénél, a Szeged felé vezető oldalon - közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.
18:11, Frissítve: 18:48

Kisorsolták az első lakásokat a nyereményjátékon

Šabacra és Kruševacra került a Vedd el a számlát és nyerj! nevű nyereményjáték első két díja, legalább is itt kaptak számlát a vásárlásukról a beküldők. Egy másfél szobás és egy kétszobás belgrádi lakás jár a nyerteseknek.
17:07, Frissítve: 17:19

Petr Pavel nyerte a cseh elnökválasztást

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást - derül ki a statisztikai hivatal által közzétett, a szavazókörzetek 98 százalékában leadott és összeszámlált szavazatok alapján.
16:02, Frissítve: 17:22

Valamelyest csökkent a műtrágya ára

Az őszi 110 dináros ár helyett most akár 90 dinárért is megvásárolható a növények számára elengedhetetlen tápanyagforrás. A gazdák örülnek az árcsökkenésnek, de mint mondják, ez még mindig nagyon drága.

Népszerű

Gázt szállító vagonok siklottak ki Szabadkánál

Kisiklott egy propénnel teli tartályokat szállító vonat három vagonja Szabadkán. Információink szerint szivárgás nem történt, a balesetben pedig senki sem sérült meg. A vagonok sínre való visszahelyezése még folyamatban van.