Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Főhajtás a hősök előtt

2023.03.16
11:23
2023.03.16
15:43
Forrás
Pannon RTV
A zombori Magyar Polgári Kaszinóban is megemlékeztek az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc hőseiről.

Beszédet Szlákó József, a Magyar Polgári Kaszinó elnöke mondott, Orbán Viktor ünnepi üzenetét Nagy Dániel, a Szabadkai Magyar Főkonzulátus konzulja tolmácsolta. 

A magyar himnusszal vette kezdetét a forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából megtartott megemlékezés. Petőfi megzenésített verse, a Fa leszek, ha te fának vagy virága is elhangzott. 

Juhász Rafael, a Magyar Polgári Kaszinó Dalárdájának vezetője, Zombor: „Először is mivel bicentenárium van, Petőfi születésének 200. évfordulója, a Kormoránnak a Költő visszatér című dalát, amit valamikor a fiatalok énekeltek és most bevállalta a dalárda, és én nagyon örültem neki, hogy ők ezt ilyen szépen elő tudták adni.” 

Március 15-e az elszántság, a kitartás és a tenni akarás napja. A forradalom lángja a mai nemzedéknek is erőt ad ahhoz, hogy meg tudja vívni mindennapi harcát a megmaradásáért - hangzott el az eseményen. 

Vitéz Holló Róbert, a 7-es számú huszárezred tagja: „Őseink ezen a napon indultak meg a Pilvaxból, hogy kivívják a szabadságukat. Nagyon sokan az életük árán is és sok vért adtunk ezért. Ez a fiataloknak ott kellene, hogy legyen mindig a szemük előtt, hogy megtiszteljék ezzel az ősöket legalább ezen a napon.” 

Ezen a napon a márciusi forradalom hőseinek azon tettét méltatjuk, ami, ha nem is azonnal, de végül is a szabadsághoz vezetett - emelte ki beszédében Szlákó József, a Magyar Polgári Kaszinó elnöke: Mindenféleképpen nagy jelentősége van számunkra nemzeti ünnepünknek és mi itt, a zombori kaszinóban visszamenőleg sok-sok éve már megtartjuk ezt az ünnepet. Nekünk megerősítés mindenféleképp és nagyon sokan voltak ma is. Ez jó érzés.”

Minden embernek a kiállása és a hozzáállása az éltető, megtartó és a létünket biztosító erő a nyugat-bácskai, zombori szórványban, hangsúlyozta Lennert Tímea, a Magyar Nemzeti Tanács tagja: „A tradíciók éltetése és a magunkat a jelenben megélni segítenek – én úgy érzem – ezek a példák a múltból, ahogyan Petőfi Sándor példája, az aradi vértanúk példája, segítenek, hogy megéljük magyarságunkat a jelenben.” 

A rendezvény folytatásában az egybegyűltek Schweidel József zombori születésű aradi vértanú mellszobránál helyezték el az emlékezés virágait. 

1848-49-es forradalom és szabadságharc
1848/49-es magyar forradalom és a szabadságharc
Magyar Polgári Kaszinó
Zombor
Lennert Móger Tímea

Most

15:20, Frissítve: 16:28

Később érik a feketicsi meggy

A szokásosnál hidegebb és csapadékosabb időjárás miatt a termés is károsodhat. A termelők szerint a gyümölcsöt az alacsony felvásárlási ár miatt nem érdemes eladni, ezért feldolgozva próbálják értékesíteni.

Népszerű