Ugrás a tartalomra

Főhajtás a hősök előtt

2023.03.16
11:23
2023.03.16
15:43
Forrás
Pannon RTV
A zombori Magyar Polgári Kaszinóban is megemlékeztek az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc hőseiről.

Beszédet Szlákó József, a Magyar Polgári Kaszinó elnöke mondott, Orbán Viktor ünnepi üzenetét Nagy Dániel, a Szabadkai Magyar Főkonzulátus konzulja tolmácsolta. 

A magyar himnusszal vette kezdetét a forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából megtartott megemlékezés. Petőfi megzenésített verse, a Fa leszek, ha te fának vagy virága is elhangzott. 

Juhász Rafael, a Magyar Polgári Kaszinó Dalárdájának vezetője, Zombor: „Először is mivel bicentenárium van, Petőfi születésének 200. évfordulója, a Kormoránnak a Költő visszatér című dalát, amit valamikor a fiatalok énekeltek és most bevállalta a dalárda, és én nagyon örültem neki, hogy ők ezt ilyen szépen elő tudták adni.” 

Március 15-e az elszántság, a kitartás és a tenni akarás napja. A forradalom lángja a mai nemzedéknek is erőt ad ahhoz, hogy meg tudja vívni mindennapi harcát a megmaradásáért - hangzott el az eseményen. 

Vitéz Holló Róbert, a 7-es számú huszárezred tagja: „Őseink ezen a napon indultak meg a Pilvaxból, hogy kivívják a szabadságukat. Nagyon sokan az életük árán is és sok vért adtunk ezért. Ez a fiataloknak ott kellene, hogy legyen mindig a szemük előtt, hogy megtiszteljék ezzel az ősöket legalább ezen a napon.” 

Ezen a napon a márciusi forradalom hőseinek azon tettét méltatjuk, ami, ha nem is azonnal, de végül is a szabadsághoz vezetett - emelte ki beszédében Szlákó József, a Magyar Polgári Kaszinó elnöke: Mindenféleképpen nagy jelentősége van számunkra nemzeti ünnepünknek és mi itt, a zombori kaszinóban visszamenőleg sok-sok éve már megtartjuk ezt az ünnepet. Nekünk megerősítés mindenféleképp és nagyon sokan voltak ma is. Ez jó érzés.”

Minden embernek a kiállása és a hozzáállása az éltető, megtartó és a létünket biztosító erő a nyugat-bácskai, zombori szórványban, hangsúlyozta Lennert Tímea, a Magyar Nemzeti Tanács tagja: „A tradíciók éltetése és a magunkat a jelenben megélni segítenek – én úgy érzem – ezek a példák a múltból, ahogyan Petőfi Sándor példája, az aradi vértanúk példája, segítenek, hogy megéljük magyarságunkat a jelenben.” 

A rendezvény folytatásában az egybegyűltek Schweidel József zombori születésű aradi vértanú mellszobránál helyezték el az emlékezés virágait. 

1848-49-es forradalom és szabadságharc
1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc
Magyar Polgári Kaszinó
Zombor
Lennert Móger Tímea

Most

17:48, Frissítve: 18:01

Magyar szempontból fontos brazil siker a csehek ellen

A brazil együttes - a magyar válogatott szempontjából kedvezően - 30-27-re legyőzte a cseh csapatot a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában.
15:41, Frissítve: 17:15

Felszabadítják az országot

December 17-én szabadítsuk fel Belgrádot, Vajdaságot, Kragujevacot, Kruševacot és Kraljevot, ezt követően tavasszal pedig Újvidéket! Erre szólította fel a választókat szombat este a tartományi székvárosban tartott kampánygyűlésén Marinika Tepić.
13:49, Frissítve: 16:36

Még biztosabb lehet a gázellátás

Üzembe helyezték a szerb–bolgár gázösszekötő rendszert a Niš melletti Trupale falunál. Ezzel újabb alternatív földgázellátási útvonalat kapott az ország. A vezeték kiépítésének összértéke 94 millió euró volt.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.