Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Fokozott ellenőrzés a kávézókban, éttermekben

2020-05-23
15:55
2020-05-24
18:41
Forrás
Pannon RTV
Az elkövetkező napokban fokozott ellenőrzésre számíthatnak a kávézók, éttermek és egyéb nyilvános helyek, hogy kiderüljön, tiszteletben tartják-e az óvintézkedéseket.

Május negyedikén nyitottak meg újra a kávézók és az éttermek Szerbiában, azóta azok teraszai szinte állandóan tele vannak. Sokan nem tartják be a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében hozott előírásokat, elsősorban ezért fogják fokozottan ellenőrizni az óvintézkedések betartását az elkövetkező napokban.

A forgatás során pozitív példák is akadtak. Az egyik újvidéki étteremben minden előírást igyekeznek betartani, és a vendégek figyelmét is felhívják a kézfertőtlenítésre és a távolságtartásra.

Aleksandar Asimov étterem-tulajdonos elmondta: „Biztosítunk a lábbeli és kéz fertőtlenítéséhez szükséges szereket. Mindenki, aki leül nálunk, kap ilyen szert és fertőtlenítheti a kezét. A mosdókban van egy tájékoztató a helyes kézmosásról. A munkások a konyhán és a pincérek maszkot viselnek. Minden az előírásoknak megfelelően zajlik nálunk.”

Nem csak az egészségügyi ellenőrök kísérik figyelemmel az előírások betartását, hanem a minisztériumok és az önkormányzatok által alkalmazott összes ellenőr is. Az egészségügyi ellenőrök közül sokan a határokon voltak, most azonban lassan visszatérnek, ezért tudnak több ellenőrzést végezni az országban. Eddig mintegy 700 kihágást rögzítettek Szerbia szerte.

Jovan Mujić kávéházi menedzser: „Két-három alkalommal jártak nálunk, rögtön a nyitás napján. Május negyedikén kezdtünk ismét dolgozni. Első nap érkeztek, majd azt követően két nap múlva. Megdicsértek bennünket, mindent rendben találtak, így folytathattuk a munkát.”

A kávézók és éttermek mellett a fodrász- és kozmetikai szalonokat is felügyelik. Goran Stamenković szerint ugyanis a kozmetikai szalonokban eddig is előfordult már, hogy a szolgáltatást végző személyek nem viseltek maszkot, nem megfelelően használták a fertőtlenítőszereket, vagy nem volt belőle elég. Az egészségügyi miniszter segédje hozzátette, az alkalmazottak kötelessége, hogy felszólítsák a klienseket is az arcvédő használatára.

kávézó
étterem
ellenőrzés
Goran Stamenković
koronavírus

Most

17:40

Pünkösdhétfő van

Pünkösdhétfő a pünkösdvasárnap fő ünnepet követő nap. Pünkösdkor ünnepli a kereszténység a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját.

Népszerű