Ugrás a tartalomra

A földrengések esetében az előrejelzés még nem lehetséges

2023.02.07
16:39
2023.02.07
20:30
Forrás
Pannon RTV
Ezt nyilatkozta Közügyek című műsorunk felvételén Czecze Barbara a törökországi földrengés kapcsán.

A magyarországi szeizmológus hozzátette, a klasszikus értelemben vett előrejelzések helyett földrengés-veszélyeztetettségi térképek állnak a szakemberek rendelkezésére. A mostani török-szír földrengést követően utórengések még hetekig lehetnek - tette hozzá. A szakértő arról is beszélt, hogy a mi területünkön előfordulhatnak-e földrengések.

Czecze Barbara szeizmológus: „Alapvetően hazánknak és a környezetének, tehát délebbre lefelé, azt mondhatjuk, hogy a szeizmicitása moderált, de mindig igyekszünk felhívni a lakosság figyelmét, hogy a múltban is voltak nagyobb földrengések, és a jövőben is várni lehet. Hála Istennek nem akkorákat, mint ami most Törökországban és Szíriában lesújtott.”

Külön számlát nyitott Törökország és Szíria lakosságának támogatása céljából a Szerbiai Vöröskereszt. A számlára befizetett összeget a földrengésben leginkább károsult, legrászorulóbb személyeknek osztják majd ki.

A Nemzetközi Vöröskereszt és a Nemzetközi Vörös Félhold Mozgalom egy nemzetközi humanitárius szervezet, amelynek célja az emberi élet és egészség védelme, és a szenvedések megelőzése. A felajánlott pénzösszeget a belgrádi NLB Kommerciális Bank nevére, a 205-32824-71-es számlaszámra, a 6046-355 0000 megjelöléssel lehet befizetni.

földrengés
előrejelzés
Czecze Barbara

Most

16:37, Frissítve: 16:46

A hírös debellácsi nagyvásár

A torontálvásárhelyi híres debellácsi nagyvásár az idén ünnepli 150 éves fennállását. Az első tavaszi vásár nagyon jól alakult, a helyiek és a szervezők szerint rég nem volt ilyen nagy az érdeklődés.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.