Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Folyamatos a húspultokon is a drágulás

2022.05.10
15:16
2022.05.11
07:06
Forrás
Pannon RTV
Folyamatosan drágul a hús Szerbiában. Az országban van elegendő takarmány, de az is egyre drágább, egyebek között emiatt tapasztalható az áremelkedés. Egyre több gazda felhagy az állattenyésztéssel, kevesebb a vágójószág, ez is húsdrágulás egyik oka.

Ludason egykor szinte minden házban hizlaltak jószágot, ma már csak elvétve foglalkozik valaki sertés- vagy szarvasmarha tenyésztéssel. A takarmányárak az egekbe szöktek. A vágótehén ára élősúlyban nagyjából 210, az üszőborjú 250-300, míg a bika 350 dinár kilogrammonként. A hízósertésért a múlt héten 208 dinárt fizettek hozzáadott értékadó nélkül, most azonban csökkent a felvásárlási ár.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A szabadkai hentesüzletekben néhány nappal ezelőtt akár 1200 dinárt is elkértek egy kiló marhahúsért, mostanra azonban valamelyest mérséklődött az ára. Egy évvel ezelőtt ugyanakkor még 700 dinárt kellett fizetni érte.

Diósi István egyre kevesebb húst vásárol. Alkalmanként egy kiló helyett csak 70 dekát, sertés- vagy csirkehúst. „700 dinár egy kiló mellehúsa. Itt most már úgy jön ki az egész, hogy a disznóhús meg a csirkehús egymást zavarják az árban. És soha nem volt az, hogy csirkehús olyan drága volt, mint a disznóhús. Ugyanúgy a marhahús, a marhahús elszökött az égbe.”

A húsdrágulást Dušanka Kojić is tapasztalja. „Mi legtöbbet egy kicsit szalonnát, ezt az abáltat, kis szalonnát, csirkehúst, meg halat szoktunk, szerintem mindennek fölment az ára.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Angyal István hentes szerint a drágulások ellenére van kereslet a jó minőségű húsra. „Az árak, mondjuk, három hete egy kicsit emelkedtek, de azóta maradt az ára mindennek. Semminek nem ment föl az ára három hét óta körülbelül. 980 dinár az üszőcomb, 660 dinár az üszőoldalas, a csevap egy kicsit megemelkedett, annak most 708 dinár kilója.”

A bárány kilója 920, a birkahús pedig 430 dinár. Bálint Krisztina hentes azt mondta, a marhahús ára 1070 dinárra emelkedett május elseje előtt, most viszont 900 dinárra csökkent. Legutóbb a sertéshús ára nőtt. „Most a combnak 599 dinár kilója, a nyakkaraj, karaj, lapocka, darált hús 590.”

Akárcsak a sertés- és a marhahús esetében, a szárnyasoknál is a takarmány drágulása idézte elő az áremelkedést. Jelenleg a baromfihúsárusoknál a tyúkot, a kakast, a fiatal csirkét 350-360 dináros kilogrammonkénti áron lehet megvásárolni, ez nagyjából 50 dinárral több, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor kacsát, libát, pulykát csak elvétve lehet kapni, mert felhagytak ezeknek a szárnyasoknak a nevelésével, annyira megemelkedtek a takarmányárak Szerbiában, különösen itt Vajdaságban.

Egy árusnál végül találtunk konyhakész kacsát is, kilója 700 dinárba kerül.

hústermék
húsárak
drágulás
csirke
sertés
marha
hentes

Most

17:57, Frissítve: 18:04

Elhunyt 14 beteg, 5 255 új eset

5 255 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában Szerbiában. 13 ezer tesztet végeztek el. A kór következményében 14-en életüket vesztették.
17:46, Frissítve: 17:54

Harcok Ukrajna déli és keleti részén

Az orosz erők teljes ellenőrzésük alá vonták a Donyeck régióban fekvő Piszki falut – idézte az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztériumot.

Népszerű