Ugrás a tartalomra
Pixabay/Bao_5

Folyamatosan romlik a koronavírus-helyzet Vajdaságban

2020-07-14
14:14
2020-07-14
18:15
Forrás
Pannon RTV
A fertőzöttek száma Vajdaság minden területén növekszik.

Az elmúlt 24 órában 159 újabb esetet regisztráltak, közülük 65 újvidéki. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet jelentése szerint a járvány kezdete óta 2850 koronavírusos esetet jegyeztek fel Vajdaságban, ebből 1177 újvidéki. Ma 238 beteget kezelnek a Vajdasági Klinikai Központban. Ez 19 fővel több, mint hétfőn volt. Ma, úgy mint tegnap 19 beteg szorul mesterséges lélegeztetésre. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár hangsúlyozta: a fertőzöttek száma Vajdaság minden területén növekszik.

Vajdaságban az elmúlt két hét alatt annyi új esetet regisztráltak, mint az elmúlt négy hónapban összesen. A helyzet bizonytalan, a felépülés időszaka egyre hosszabb. Naponta több mint ötvenen fertőződnek meg, és csak egy hagyja el a kórházat - mondta Miloš Vučević, Újvidék polgármestere. „Különösen aggasztó az a tény, hogy napról napra növekszik a súlyosabb klinikai képpel rendelkező emberek száma. Ez külön gondot jelent az egészségügyi rendszer számára, mivel már nem arról a 93 százalék tünetmentes, vagy enyhe tüneteket mutatókról beszélünk, hanem az emberek 14-15 százalékának súlyosabb tünetei vannak, és kórházi kezelésre szorulnak.”

Újvidéken öt Covid-központban végeznek szűréseket, a város különböző pontjain. Ebből háromban van 24 órás ügyelet, két műszakban. A Jovan Jovanović Zmaj rendelőben egy nap alatt 135 pácienst vizsgáltak meg. Dr. Németh Gyöngyi, általános orvos, Újvidéki Egészségház: „A szerológiailag pozitív páciensek, és akiknek hőemelkedésük van, azokat teszteljük, vagy akik szerológiailag negatívak, de epidemiológiailag pozitívak, vagyis már voltak közvetlen kapcsolatban fertőzöttel, és akik a röntgenképen olyan tüneteket mutatnak, vagy olyan leletet látunk, hogy kétszárnyú tüdőgyulladásra utal.”

A vizsgálatra akár 1-2 órát is kell várni, mivel elővigyázatosságból egyszerre csak három pácienst fogadnak, akiknek külön-külön át kell esniük az izoláción, a vizsgálaton, a laboratóriumi teszteken és a röntgenen. Az egészségügyben dolgozók munkáját nehezíti a páciensek számának ugrásszerű növekedése - mondja dr. Németh Gyöngyi, általános orvos. „Sokan nem tartották be az óvintézkedéseket. Abban reménykedtek, hogy kevesebb a fertőzött, és talán lazábban vették az egész helyzetet, és emiatt nőtt, most konkrétan Vajdaságban is, mondhatom, meg Újvidéken is a fertőzöttek száma.”

Jelenleg a Vajdasági Klinikai Központ négy osztályán kezelnek koronavírusos betegeket. 19-en vannak lélegeztetőgépen.

koronavírus
járvány
fertőzés
Vajdaság
betegek
Zoran Gojković

Most

16:48, Frissítve: 17:00

Jövő héten is kánikula lesz

Folytatódik a kánikula a jövő héten is térségünkben - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet honlapján. Tegnap 36,7 Celsius-fokot mértek Budakalászon.
12:33, Frissítve: 16:24

Kikaptak a magyarkanizsai lányok Szabadkán

Nem épp jól sikerült a bemutatkozása az újonc magyarkanizsai TSC Női Labdarúgó Klubnak a szerb Szuperligában. Vajda Fangyó lányai 7:0 arányú vereséget szenvedtek a címvédő Spartacus otthonában.

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.