Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

Folytatni kell a Delibláti-homokpuszta erdősítését

2018-10-18
15:03
2018-10-18
18:40
Forrás
Pannon RTV
A Delibláti-homokpuszta erdősítését kétszáz éve kezdték el, és ezt a feladatot a továbbiakban folytatni kell – mondták a szakmabeliek a jubiláris évfordulóra rendezett ünnepségen.
Pannon RTV/Juhász Géza

Vajdaság össz területének alig 6-7 százalékát borítják erdők. Ez szinte a fele annak, amire szükség volna, hogy az egészséges biodiverzitás fenntartható legyen a régióban.

A Delibláti-homokpuszta, amit még Európa Szaharájának is neveznek, a Pannon tenger visszahúzódása után alakult ki. A terület tervszerű erődítése Mária Terézia alatt, pontosan kétszáz évvel ezelőtt, 1818-ban kezdődött. A Vajdaság Erdői Közvállalat fontos feladatának tekinti a homokpuszta felügyeletét, az erdősítést és az élővilág megőrzését. Mindez hatalmas beruházással jár.

Takács Márta, igazgató, Vajdaság Erdői Közvállalt: „Mai napig és a jövőben is komoly feladat, hogy körülbelül 300-400 hektárral többet telepítsünk, és több erdőt próbáljunk kialakítani, mint amit évi szinten kitermelünk. Nagyon fontos, hogy a gyerekeinknek és a következő generációnak biztosítsuk, hogy egészséges természeti környezetben tudjanak élni, és boldoguljanak Vajdaságban.”

Vajdaságban 145 ezer hektár erdő van, ami az össz terület 6-7 százalékát jelenti. A tartományi mezőgazdasági titkárság támogatások révén járul hozzá az erdősítéshez és azok karbantartásához.

Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes: „Az idei évben összesen 200 millió dinárt különítettünk el erre a célra, és örömmel lehet nyugtázni, hogy az idén is, mint minden évben, a Vajdaság Erdői Közvállalt sikeresen pályázik ezeken a pályázatokon.”

A kétszáz éves jubileumi ünnepségen Goran Trivan környezetvédelmi miniszter kifejtette, hogy az önkormányzatokkal karöltve új tervet dolgoztak ki, amely értelmében támogatások révén nagyon figyelmet fordítanak az erdősítésre.

Goran Trivan, környezetvédelmi miniszter, Szerbia: „Úgy gondoljuk, hogy az erdősítés az egyetlen, de mindenesetre a legjobb, legolcsóbb és leghatásosabb megoldás arra, hogy ne csak a Delibláti-homokpusztát állítsuk meg, hanem a klímaváltozást is enyhítsük.”

A jubileumi konferencián előadásokat is tartottak az erdőtelepítés szervezéséről és technológiájáról.

Goran Trivan
Delibláti-homokpuszta
Ótott Róbert
Vajdaság Erdei Közvállalat

Most

20:29

Közeleg a holdújév

A világ népességének negyede számára ez az év legnagyobb ünnepe. Idén a holdújév vagy ahogy Ázsiában nevezik a tavaszköszöntő február 5-én kezdődik.
20:19

Több ENSZ-békefenntartót öltek meg Maliban

Meggyilkolták az ENSZ-békefenntartó missziójának 10 tagját, 25-öt pedig megsebesítettek az Al-Kaidával kapcsolatban álló dzsihádisták - jelentették az Egyesült Nemzetek Szervezetének illetékesei.

Népszerű

Családi ház égett le Kishegyesen

Leégett a Csőke házaspár családi háza a Deák Ferenc utcában Kishegyesen. Kedden este 17 óra környékén ütött ki a tűz a kazánházában, majd átterjedt a tetőszerkezetre.

Baleset a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában

Súlyos iskolai balesethez riasztották tegnap kora délután a zentai mentőszolgálatot. Egy kisfiú zuhant le a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola lépcsőjéről, aki súlyos sérüléseket szenvedett.