Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

Folytatni kell a Delibláti-homokpuszta erdősítését

2018-10-18
15:03
2018-10-18
18:40
Forrás
Pannon RTV
A Delibláti-homokpuszta erdősítését kétszáz éve kezdték el, és ezt a feladatot a továbbiakban folytatni kell – mondták a szakmabeliek a jubiláris évfordulóra rendezett ünnepségen.
Pannon RTV/Juhász Géza

Vajdaság össz területének alig 6-7 százalékát borítják erdők. Ez szinte a fele annak, amire szükség volna, hogy az egészséges biodiverzitás fenntartható legyen a régióban.

A Delibláti-homokpuszta, amit még Európa Szaharájának is neveznek, a Pannon tenger visszahúzódása után alakult ki. A terület tervszerű erődítése Mária Terézia alatt, pontosan kétszáz évvel ezelőtt, 1818-ban kezdődött. A Vajdaság Erdői Közvállalat fontos feladatának tekinti a homokpuszta felügyeletét, az erdősítést és az élővilág megőrzését. Mindez hatalmas beruházással jár.

Takács Márta, igazgató, Vajdaság Erdői Közvállalt: „Mai napig és a jövőben is komoly feladat, hogy körülbelül 300-400 hektárral többet telepítsünk, és több erdőt próbáljunk kialakítani, mint amit évi szinten kitermelünk. Nagyon fontos, hogy a gyerekeinknek és a következő generációnak biztosítsuk, hogy egészséges természeti környezetben tudjanak élni, és boldoguljanak Vajdaságban.”

Vajdaságban 145 ezer hektár erdő van, ami az össz terület 6-7 százalékát jelenti. A tartományi mezőgazdasági titkárság támogatások révén járul hozzá az erdősítéshez és azok karbantartásához.

Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes: „Az idei évben összesen 200 millió dinárt különítettünk el erre a célra, és örömmel lehet nyugtázni, hogy az idén is, mint minden évben, a Vajdaság Erdői Közvállalt sikeresen pályázik ezeken a pályázatokon.”

A kétszáz éves jubileumi ünnepségen Goran Trivan környezetvédelmi miniszter kifejtette, hogy az önkormányzatokkal karöltve új tervet dolgoztak ki, amely értelmében támogatások révén nagyon figyelmet fordítanak az erdősítésre.

Goran Trivan, környezetvédelmi miniszter, Szerbia: „Úgy gondoljuk, hogy az erdősítés az egyetlen, de mindenesetre a legjobb, legolcsóbb és leghatásosabb megoldás arra, hogy ne csak a Delibláti-homokpusztát állítsuk meg, hanem a klímaváltozást is enyhítsük.”

A jubileumi konferencián előadásokat is tartottak az erdőtelepítés szervezéséről és technológiájáról.

Goran Trivan
Delibláti-homokpuszta
Ótott Róbert
Vajdaság Erdei Közvállalat

Kapcsolódó tartalmak

Most

10:38, Frissítve: 10:43

Utazási lehetőség középiskolásoknak

A Rákóczi Szövetség programjának célja, hogy a június 4-i Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, a középiskolások egy másik Kárpát-medencei ország magyar iskolájához látogassanak.

Népszerű

Megölték Slaviša Krunićot

Meggyilkolták Slaviša Krunićot, az egyik legismertebb boszniai szerb üzletembert - közölte ma a Nezavisne Novine című boszniai napilap az internetes oldalán.

Miért hagyják el az emberek Szerbiát?

A szerbiai polgároknak több mint egyötöde gondolt már arra, hogy elhagyja Szerbiát, a már külföldön élőknek pedig több mint 90 százaléka ott látja gyermekei jövőjét is.