Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Folytatódik a verbászi evangélikus templom felújítása

2019-10-15
16:43
2019-10-15
17:41
Forrás
Pannon RTV
Ma a régi keresztet és a keresztalmát vették le Vajdaság legnagyobb evangélikus templomáról. Ez az esemény azért jelentős, mert a keresztalma általában értékes kortörténeti dokumentumokat tartalmaz.

A keresztalmában az időkapszulába rejtett szöveg általában a gyülekezet eddigi történetét tartalmazza - mondta Dolinszky Márta, evangélikus esperes: „Ilyenkor ezt még nem bontjuk ki, hanem ez a restaurátorok kezébe kerül, hogy biztosan ne semmisüljön meg a kinyitáskor. Feltételezzük, hogy 200 esztendeje van a toronyban.”

Jelenleg a munkálatok első fázisa zajlik Verbászon, amelyet a következő öt hónapban kell befejeznie a kivitelezőnek. A felújítások egyébként három fázisban valósulnak meg - részletezte Davor Mihajlović, kivitelező: „Az első fázisba tartozik bele a tető és a toronysisakok rendezése, a második fázisban a homlokzat újul majd meg, a harmadik fázisban pedig a belső munkálatokkal foglalkozunk.”

A munkálatokat egy hónappal ezelőtt kezdték meg, és a régi cserepeket már el is távolították a templom épületéről. A tél kezdete előtt pedig az a legfontosabb, hogy biztosítsák a létesítmény tetőszerkezetét és a tornyot.

Dolinszky Gábor, evangélikus püspökhelyettes: „Maga ez a csúcspont, ami jelzi a keresztlevétellel, hogy megkapjuk az ősök üzenetét, és amikor ezt majd kibontjuk és meglátjuk, hogy mi van benne, akkor mi is elkezdjük majd megfogalmazni a mi gondolatainkat, hozzáfűzéseinket, amit majd az utókornak fogunk hagyományozni, amikor visszakerül az új kereszt.”

Az evangélikus templom felújítását a magyar kormány támogatja. A teljes körű felújítás mintegy 500 ezer euróba kerül. Most, az első fázisban közel 350 ezer eurót szántak a munkálatokra.

Verbász
verbászi evangélikus templom
Dolinszky Gábor
Dolinszky Márta
felújítás
időkapszula

Most

18:55

Fiatalok a Nyugat-Balkánról

Több mint 200, a politikában, egészségügyben, és egyéb tudományokban jártas egyetemista érkezett az Ifjú Vezetők 4. Regionális Fórumára Újvidékre.
17:27, Frissítve: 18:01

Átadták az Andex Kft. üzemét Palicson

A zöldség és gyümölcsfeldolgozással foglalkozó, valamint hűtőházzal és szeszfőzdével is felszerelt gyár megvalósulását a Magyar Kormány és a Prosperitati Alapítvány támogatta.

Népszerű

Bomba robbant a szabadkai Borsalino kávézóban

Ma hajnalban robbanás rázta meg a szabadkai sugárút környékét, a Borsalino kávézóban történt a detonáció. Ismeretlen tettesek kis méretű robbanószerkezetet dobtak a vendéglátóipari egységbe.