Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Folytatódott az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem konferenciája

2022.05.25
12:20
2022.05.25
16:57
Forrás
Pannon RTV
A mai témák közt szerepeltek a kulturális áthatások, az együtt élő kultúrák kölcsönhatása és ennek tapasztalatai a Kárpát-medencében.

A könyvkiadásnak rendkívül nagy szerepe van az együtt élő kultúrák kölcsönhatásában, különösen a magyar-szerb vonalon. Bevezető előadást Bordás Győző újvidéki író és szerkesztő tartott.

„Cirill és Metód óta errefelé rengeteg könyv megjelent. Ma idéztem is itt, hogy a Magyar Könyvkiadók Egyesülésének egyik kiadványa szerint csak 1945 és 1987 között 130 délvidéki, vagy mondjam úgy, délszláv mű került átültetésre magyar nyelvre, maga Csuka Zoltán 78 könyvet ültetett át, tehet fordított le és jelentetett meg az itteni irodalomból Magyarországon.”

Ugyanakkor a szerb olvasóközönségnél Zilahy Lajos könyvei a legolvasottabbak közé tartoznak, eddig mintegy 70 kiadást értek meg.

Lovas Ildikó, József Attila-díjas író a délvidéki kerekasztalon arról is beszélt, hogyan alakult át a kulturális együttélés fogalma a rendszerváltás óta, a középgeneráció szemszögéből.

„Mi beleszocializálódtunk Jugoszláviába, megéltük annak a szétesését, és még mindig benne vagyunk abban a varázslatban, ami ennek a Pannon-tájnak, vagy ennek a régiónak a legnagyobb ereje, és kulturálisan is szerintem az egyik leginkább kreatív erőként hat az alkotóra, az pedig a kulturális sokszínűség.”

A szabadkai Kosztolányi Dezső egy magyar színház, ugyanakkor folyamatosan foglalkozik azzal, hogy kommunikálni tudjon a más entitásokkal, fogalmazott Urbán András rendező.

„Én szeretem azt, ha többfajta ember van egy adott térségben. És szeretem azt, vagy fontosnak tartom azt, ha létrejön egy kommunikáció akár különböző nyelvű közösségek vagy nemzeti közösségek között. Nyilván itt van egy specifikum, ami a mienk ebben az esetben, az a kisebbségi lét, ami pedig egy egész más perspektívát, illetve problémakört nyit meg, hiszen önmagától adódóan létezik ugye abban a pillanatban a kisebbség és a többség.”

A kerekasztal moderátora Lukács Lilla, a VM4K rendezvényszervezője volt. A beszélgetés során kitértek arra, milyen hatással van a kisebbségi magyar kultúrára a többségi, jelen esetben a szerb kultúra, illetve beszéltek a multikulturalizmusról, a vendégek munkásságán keresztül. A kerekasztal résztvevői között volt még Vitkay Kucsera Ágota újvidéki operaénekes, Bálint Csaba magyarkanizsai parfümőr és Bakos Árpád újvidéki zeneművész is.

Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem
konferencia
Szabadka
Bordás Győző
Lovas Ildikó
Urbán András

Most

17:54, Frissítve: 18:01

Kórházba szállították Ferenc pápát

Korábban tervezett orvosi vizsgálatok céljából kórházba szállították Ferenc pápát – jelentette be a vatikáni szóvivő. Matteo Bruni nem tért ki arra, milyen vizsgálatokat végeznek, és azt sem tudni, ezek mennyi időt vesznek igénybe.
17:19

Pályázat női vállalkozóknak

Idén is támogatja a női vállalkozókat a Tartományi Kormány. Az érintettek gépek és felszerelések vásárlására, számítógépekre, szoftverekre, valamint innovációs, digitalizációs fejlesztésre is kaphatnak vissza nem térítendő támogatást.
17:01

Az IFRC és a WHO budapesti központját is bővítik

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC), valamint az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) is bővítik a budapesti központját - jelentette be a Genfben tárgyaló magyar külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.