Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Fontos tudnivalók az antitest-tesztekről

2021.04.28
21:31
Forrás
Pannon RTV
Mindegyik, Szerbiában alkalmazott koronavírus elleni oltóanyag hatásos - mondják a szakemberek.

Stábunk ma az egyik szabadkai laboratóriumban járt, ahol elmondták, hogy azoknál, akik a vakcina második dózisának felvételét követő több mint két hét elmúltával elvégeztették a tesztet, 90 százalékban kialakult a megfelelő antitestszám, sőt esetenként igen magas szintű immunitást mutattak ki. Ez a szám azonban mindenkinél eltérő, az adott ember szervezetétől függ. De vajon mit mutathat a koronavírus-teszt az oltást követően? Segítünk eligazodni a forgalomban lévő tesztekkel kapcsolatban, mikor és milyet érdemes laborban végeztetni.

Pannon RTV

A védőoltások célja a betegségen való átesés nélkül specifikus védettség, vagyis az immunitás mesterséges kialakítása egy-egy meghatározott fertőző betegség, ez esetben a koronavírus ellen. A laboratóriumok többségében van egy gyorsteszt panel, amivel ki tudják mutatni a vénás vérből a pillanatnyi fertőzést, azaz az IgM antitestet, de ugyanazzal a teszttel meghatározható az IgG antitest is, amely azt jelenti, hogy a páciens már átesett a koronavírus-fertőzésen. A laboratóriumi eredmények alapján megállapítható, hogy a Szerbiában alkalmazott vakcinák mindegyike hatásos. Azonban, hogy kinél mekkora antitest-szám alakul ki, egyénileg változó, és szervezetfüggő.

Pannon RTV

Sem a gyorstesztre, sem az antitest-tesztre nem kell időpontot kérni, a nap folyamán bármikor elmehet a páciens. A gyorsteszt legfeljebb egy óra alatt kész, az antitest-teszt pedig pár óra elteltével, ez utóbbiért 2500 dinárt kell fizetni. Az antitest-teszthez egy számbeli értéket kapnak. Amennyiben a referens értéknél magasabb ez a szám, akkor kialakult az immunitás.

Pannon RTV

Sokan abba a hibába esnek, hogy már a vakcina első dózisa után megpróbálják kiértékeltetni az antitestek számát, ez viszont nem tükrözi a valós eredményt. Tehát, bár sokan úgy gondolják, ha ma beoltották, holnap már védett, ez nem így van. A szervezetnek idő kell, amíg a specifikus antitesteket megtermeli, ami a védekezéshez kell, ezt az időt pár hétben kell mérni.

antitestteszt
antitest

Most

15:24, Frissítve: 15:36

Emelkedtek a koronavírus-számok

Növekszik a koronavírus miatt kórházban kezeltek száma Szerbiában, ahogyan a napi esetszám is egyre több - derül ki a friss adatokból. Antalfalván egyelőre kielégítő a járványügyi helyzet, de az oltakozási kedv alacsony.
15:12, Frissítve: 15:18

Napelemek 2000 hektáron

Napelemek szerbiai telepítéséről tárgyalnak az UGT Renewables LLC amerikai céggel – jelentette be Aleksandar Vučić szerb államfő.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.