Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

A forradalomra emlékeztek Adorjánon

2019-03-16
09:06
2019-03-16
16:13
Forrás
Pannon RTV
Első ízben tartottak megemlékezést az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére Adorjánon. A helyiek alkalmi műsorral emlékeztek az Ifjúsági Otthonban.

Az adorjáni kis közösség az Ifjúsági Otthonban gyűlt össze, ahol a helyi művelődési egyesület kórusa, valamint az általános- és középiskolás gyerekek a forradalom szellemét idéző verses-zenés összeállítással készültek a közönségnek. Bicskei Ibolya, szervező, Adorján: „Mivel a Szőke Tisza Művelődési Egyesület keretében az utánpótlás nevelésével kezdtünk el foglalkozni, és a lányok nagyok lelkesek és nagyon szeretnének fellépni, ezt az alkalmat is kihasználjuk arra, hogy tudjanak énekelni, és az asszonyokat megkértük, hogy ők is készüljenek Kossuth és nemzeti ünnepes nótákkal.”

Adorjánon ezelőtt még soha nem tartottak megemlékezést a forradalom és szabadságharc tiszteletére, és az idei évben Orcsik Károly, a helyi plébános kezdeményezésére valósult meg a rendezvény: „Hiszem azt, hogy az adorjániak őrzik, őrizték a kommunizmus évtizedei alatt is szívükben ezt az ünnepet, habár nyilván akkor megemlékezni nem lehetett. Hiszem azt, hogy eljött az idő arra, és kerestem úgymond szövetségeseket erre, hogy mi is tartsunk egy március 15-i megemlékezést.”

A helyiek elmondták, végre hagyományt szeretnének teremteni, és minden évben rendszeresen megemlékezni a forradalom hőseiről Adorjánon is.

Adorján
1848-49-es forradalom és szabadságharc

Most

14:33, Frissítve: 16:17

Magyar pártok az EP-választáson

Hogy áll össze az Európai Parlament? Hány képviselő van, hány a magyar? Összefoglalónkból kiderül, melyik magyar pártoknak volt képviselőjük az előző EP-ben, és melyik pártcsaládokkal dolgoztak.

Népszerű

Ebolagyanús pácienset kezelnek

Elszabadult a kongói Ebola-járvány

Megfékezhetetlenné vált a Kongói Demokratikus Köztársaságban kitört Ebola-járvány, s a helyzet olyan súlyos lehet, mint a 2013-2016 közötti, három államra kiterjedő egészségügyi válság idején volt.