Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

A forradalomra emlékeztek Adorjánon

2019-03-16
09:06
2019-03-16
16:13
Forrás
Pannon RTV
Első ízben tartottak megemlékezést az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére Adorjánon. A helyiek alkalmi műsorral emlékeztek az Ifjúsági Otthonban.

Az adorjáni kis közösség az Ifjúsági Otthonban gyűlt össze, ahol a helyi művelődési egyesület kórusa, valamint az általános- és középiskolás gyerekek a forradalom szellemét idéző verses-zenés összeállítással készültek a közönségnek. Bicskei Ibolya, szervező, Adorján: „Mivel a Szőke Tisza Művelődési Egyesület keretében az utánpótlás nevelésével kezdtünk el foglalkozni, és a lányok nagyok lelkesek és nagyon szeretnének fellépni, ezt az alkalmat is kihasználjuk arra, hogy tudjanak énekelni, és az asszonyokat megkértük, hogy ők is készüljenek Kossuth és nemzeti ünnepes nótákkal.”

Adorjánon ezelőtt még soha nem tartottak megemlékezést a forradalom és szabadságharc tiszteletére, és az idei évben Orcsik Károly, a helyi plébános kezdeményezésére valósult meg a rendezvény: „Hiszem azt, hogy az adorjániak őrzik, őrizték a kommunizmus évtizedei alatt is szívükben ezt az ünnepet, habár nyilván akkor megemlékezni nem lehetett. Hiszem azt, hogy eljött az idő arra, és kerestem úgymond szövetségeseket erre, hogy mi is tartsunk egy március 15-i megemlékezést.”

A helyiek elmondták, végre hagyományt szeretnének teremteni, és minden évben rendszeresen megemlékezni a forradalom hőseiről Adorjánon is.

adorján
1848-49-es forradalom és szabadságharc

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:24, Frissítve: 17:34

Jó termést remélnek a szőlészek

A legtöbb észak-bácskai szőlősben alszanak még a tőkék. Ez a csapadékmenetes, a szőlőtőkékre még hűvös idő a legjobb metszésre. Eddig a legtöbb helyen a betakart tőkék bontása történt meg.
16:54, Frissítve: 18:16

Meghalt Baló György

A magyarországi televíziós szerkesztő, műsorvezető, a Magyar Televízió volt kulturális igazgatója, Pulitzer- és Prima Primissima-díjas újságíró 71 éves volt.

Népszerű

Bombarobbanás történt Topolyán

Csütörtök éjjel fél tizenegy körül a Ljubljanai utca 16-os szám alatt, B. L. otthona előtt robbant a bomba egy magyar rendszámtáblás autó alatt – adta hírül egy helyi (mojabackatopola.rs) hírportál.
Mentőautó

Holtan találtak egy 15 éves fiút Topolyán

A topolyai Bartók Béla utca egyik házában ma a reggel holtan találták a 15 éves O. A. -t. A kiskorú holttestét állítólag barátjának a dédanyja találta meg az ágyban.