Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Hoffmann Artúr

Fruška gora ébredése

2018-06-13
15:23
2018-06-13
17:47
Forrás
Pannon RTV
Az elkövetkező 4 évben több infrastrukturális befektetést valósítanak meg Újvidék területén, mint az elmúlt negyven évben.

Ez hangzott el azon a tanácskozáson, amelyet a Fruška gora ébredése elnevezéssel szervezett meg a tartományi kormány és az Újvidék 2021-Európa kulturális fővárosa Alapítvány Karlócán.

Megszólalt a fuvola, és a karlócai Béke kápolna boltívén megnyílt a Fruška gora feletti égbolt. Nem mindennapi élménnyel kezdődött meg az Újvidék 2021 - Európa kulturális fővárosa projekt bemutatása, amelyet számos híresség is támogat.

Nele Karajlić, zenész, Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra: „Minden alkalommal, amikor kulturális kezdeményezéseket és projekteket lehet támogatni, azt szívesen teszem. Az Újvidék 2021 alapítvánnyal már az eddigiekben is együttműködtünk, ugyanis az FBI - Dosije Tesla című előadásunk megvalósításához többek között ők is hozzájárultak.”

Az Európa kulturális fővárosa projekt több mint 300 művelődési munkás és 40 civil egyesület bevonásával valósul meg. A szervezők 30 kulturális program bemutatását tervezik.

Nemanja Milenković, elnök, Újvidék 2021 - Európa kulturális fővárosa Alapítvány: „A tervezett 30 programot már egyszer véleményezte a művészeti bizottság. Lehetséges, hogy szélesítjük a programkínálatot, de lesznek olyan programok is, amelyeket egyesítünk. Jelenleg egy folyamat zajlik, amelynek eredményeképpen az Európa kulturális fővárosa programsorozat egyik fő helyszíne a Fruška gora lesz, pontosabban az itt levő három község: Karlóca, Belcsény és Ürög.”

Ahhoz, hogy 2021-ben a kulturális programok megvalósuljanak, szükség van az utak, a művelődési intézmények és a terek felújítására és korszerűsítésére. A tartományi kormány több mint 40 helyszínen 15 nagyberuházást és 8 kulturális jellegű infrastrukturális befektetést tervez, amelyek közül kiemelten fontos a Belgrád-Budapest vasútvonal kiépítése.

Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány: „Négy évnek se kell eltelnie ahhoz, hogy a belgrádiak és a főváros vendégei akadálytalanul eljussanak a Fruška goráig, és ez által Karlócáig is. Csupán 30-40 perc alatt megtehetik majd az utat, ami manapság még hihetetlennek tűnik. ”

Karlóca és a Fruška gorán levő helységek 2021-ben fontos idegenforgalmi szerepet töltenek majd be az Európa kulturális fővárosa programsorozatában - hangzott el a tanácskozáson.

Fruska Gora
Karlóca
Nemanja Milenković
Nele Karajlić
Igor Mirović

Most

21:29, Frissítve: 21:37

Nagyon komolyan romlik a föld minősége

Az elsivatagosodást bemutató világatlasz új kiadása szerint a népességnövekedés és a fogyasztási szokások változása minden korábbinál nagyobb nyomást gyakorolnak a Föld természeti erőforrásaira.
20:34, Frissítve: 20:42

Indul a Vajdaság Vizei regatta

Már május elején beteltek a helyek a jubiláris 10. Vajdaság Vizei regattára, amelyet június 22-e és július 1-je között tartanak meg.
20:15, Frissítve: 20:24

Aranyérmes a magyar férfi kardcsapat

A magyar férfi kardcsapat aranyérmet nyert az újvidéki Európa-bajnokság csütörtöki zárónapján, miután a fináléban 45-33-ra legyőzte az olasz együttest.
19:05

Đoković a bolgár Dimitrovot verte

Novak Đoković megnyerte nyolcaddöntős mérkőzését is az angliai Queensben megrendezett füves pályás tenisztornán, miután két szettben legyőzte a bolgár Grigor Dimitrovot.

Népszerű

Szabadkai Zsinagóga beltere

Teljes pompában a szabadkai Zsinagóga beltere

Határidőn belül, 2017. december 31-én befejezték a szabadkai Zsinagóga felújításának belső munkálatait. A három kupola helyreállítása is a megfelelő ütemben halad - mondják az illetékesek.