Ugrás a tartalomra
Árusok az utcán
Pannon RTV

Gazdag programmal várták a búcsút Kelebián

2019-07-21
22:29
2019-07-22
17:47
Forrás
Pannon RTV
Kirakodóvásár és gyermekprogramok várták a hétvégén a kelebiai falunap és templombúcsú látogatóit.
Kelebiai templom

Szombaton este operett dallamok csendültek fel a templomkertben, vasárnap délelőtt pedig a Gaál Ferenc Művelődési Egyesület kis táncosai szórakoztatták az érdeklődőket. Este pedig Zsúnyi Tibor kupuszinai plébános tartott ünnepi szónoklatot.    

Árusok az utcán

Színes forgatag fogadta vasárnap délután a Kelebiára látogatókat. A templombúcsút és a falunapot ezúttal is gazdag programmal ünnepelték meg. Káposzta Cecília minden évben ellátogat a búcsúra. Az unokáonak szentképet vásárolt. „Három unokám van. Mindegyik tíz deka cukrot és egy képet kap” - mondta a kelebiai asszony.

Szentképek

A Gaál Ferenc Művelődési Egyesület tagjai már hetekkel korábban elkezdték a templombúcsúra és a falunapra való készülődést. A gyerekek lekaszálták a füvet, miközben jót játszottak - mesélte Taskovity Teodóra jegyző. A művelődési egyesület tagja szerint a helyiek nagyon szeretik a búcsút és minden évben várják is.

Ünnepi mise a kelebiai templomban

Az ünnepi szónoklatot Zsúnyi Tibor bácskertesi plébános tartotta. A Kelebiai Templom és Plébánia egyébként az Apostolok küldetése nevet viseli, ami ritkaságnak számít. „A 11. században Írországban kezdődött az első kenyér ünnepe. Az arató ünnepségek is ehhez a templomtitulushoz kapcsolódnak. Amilyen vehemenciával a 11. században ez elterjedt Európában, a későbbiekben ugyanúgy ki is kopott. Ma már egész Európában négy ilyen templom van. Horvátországban, itt Kelebián, illetve Lengyelországban van még két ilyen templom” - részletezte Paskó Csaba.

A kelebiai plébános kiemelte, hogy a templombúcsú programjai iránt az előző évhez hasonlóan óriási volt az érdeklődés.

búcsú
Kelebia
templom
Paskó Csaba
plébános
Zsúnyi Tibor

Most

13:19, Frissítve: 14:02

Népszerű a szabadkai nagybani piac

Nem ritkán más városokból is a szabadkai nagybanira járnak a vásárlók, mert itt elmondásuk szerint az őstermelőktől jutányos áron szerezhetik be a friss zöldséget és a gyümölcsöt.
13:05, Frissítve: 14:14

Halnapok Szabadka központjában

Második alkalommal szervezték meg a Halnapok elnevezésű rendezvényt Szabadkán, a Szentháromság-szobor előtti sétányon, a Városháza szomszédságában.
12:59, Frissítve: 13:04

Monodrámáktól hangos Óbecse

Elkezdődött szerda este Óbecsén a 7. Be:femon, azaz az Óbecsei Monodráma Fesztivál. Szombatig hét előadást láthat a közönség.

Népszerű

Fegyveres bankrablás Szabadkán

Fegyveres bankrablás történt ma reggel Szabadkán. Senki sem sérült meg. Az álarcos elkövető a Dimitrije Tucović, közismertebb nevén a Borovo utcájában lévő Postatakarékot rabolta ki.