Ugrás a tartalomra
Árusok az utcán
Pannon RTV

Gazdag programmal várták a búcsút Kelebián

2019-07-21
22:29
2019-07-22
17:47
Forrás
Pannon RTV
Kirakodóvásár és gyermekprogramok várták a hétvégén a kelebiai falunap és templombúcsú látogatóit.
Kelebiai templom

Szombaton este operett dallamok csendültek fel a templomkertben, vasárnap délelőtt pedig a Gaál Ferenc Művelődési Egyesület kis táncosai szórakoztatták az érdeklődőket. Este pedig Zsúnyi Tibor kupuszinai plébános tartott ünnepi szónoklatot.    

Árusok az utcán

Színes forgatag fogadta vasárnap délután a Kelebiára látogatókat. A templombúcsút és a falunapot ezúttal is gazdag programmal ünnepelték meg. Káposzta Cecília minden évben ellátogat a búcsúra. Az unokáonak szentképet vásárolt. „Három unokám van. Mindegyik tíz deka cukrot és egy képet kap” - mondta a kelebiai asszony.

Szentképek

A Gaál Ferenc Művelődési Egyesület tagjai már hetekkel korábban elkezdték a templombúcsúra és a falunapra való készülődést. A gyerekek lekaszálták a füvet, miközben jót játszottak - mesélte Taskovity Teodóra jegyző. A művelődési egyesület tagja szerint a helyiek nagyon szeretik a búcsút és minden évben várják is.

Ünnepi mise a kelebiai templomban

Az ünnepi szónoklatot Zsúnyi Tibor bácskertesi plébános tartotta. A Kelebiai Templom és Plébánia egyébként az Apostolok küldetése nevet viseli, ami ritkaságnak számít. „A 11. században Írországban kezdődött az első kenyér ünnepe. Az arató ünnepségek is ehhez a templomtitulushoz kapcsolódnak. Amilyen vehemenciával a 11. században ez elterjedt Európában, a későbbiekben ugyanúgy ki is kopott. Ma már egész Európában négy ilyen templom van. Horvátországban, itt Kelebián, illetve Lengyelországban van még két ilyen templom” - részletezte Paskó Csaba.

A kelebiai plébános kiemelte, hogy a templombúcsú programjai iránt az előző évhez hasonlóan óriási volt az érdeklődés.

búcsú
Kelebia
templom
Paskó Csaba
plébános
Zsúnyi Tibor

Most

07:09

Szerbia nyerte az Acropolis kupát

Szerbia férfi kosárlabda-válogatottja nyerte meg Athénban az Acropolis kupát, miután a döntőben hosszabbítás után 85-80-ra legyőzte a házigazda Görögország csapatát.
22:27, Frissítve: 22:44

Ismét erdőtűz pusztít Gran Canaria szigetén

Mintegy négyezer embert kellett kitelepíteni a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canarián tomboló erdőtűz miatt – közölte a Kanári-szigetek elnöke vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Népszerű

Szakad a hó Ausztráliában

Hideghullám érte el Délkelet-Ausztráliát, a hegyvidéki területeken a hőmérséklet -3 fok körül mozgott.

Közel 200 km/h-val száguldozott

193 kilométeres óránkénti sebességgel haladt egy 24 éves férfi a szerbiai Rača település olyan útszakaszán ahol a sebességkorlátozás 80 km/h volt.