Ugrás a tartalomra
Árusok az utcán
Pannon RTV

Gazdag programmal várták a búcsút Kelebián

2019-07-21
22:29
2019-07-22
17:47
Forrás
Pannon RTV
Kirakodóvásár és gyermekprogramok várták a hétvégén a kelebiai falunap és templombúcsú látogatóit.
Kelebiai templom

Szombaton este operett dallamok csendültek fel a templomkertben, vasárnap délelőtt pedig a Gaál Ferenc Művelődési Egyesület kis táncosai szórakoztatták az érdeklődőket. Este pedig Zsúnyi Tibor kupuszinai plébános tartott ünnepi szónoklatot.    

Árusok az utcán

Színes forgatag fogadta vasárnap délután a Kelebiára látogatókat. A templombúcsút és a falunapot ezúttal is gazdag programmal ünnepelték meg. Káposzta Cecília minden évben ellátogat a búcsúra. Az unokáonak szentképet vásárolt. „Három unokám van. Mindegyik tíz deka cukrot és egy képet kap” - mondta a kelebiai asszony.

Szentképek

A Gaál Ferenc Művelődési Egyesület tagjai már hetekkel korábban elkezdték a templombúcsúra és a falunapra való készülődést. A gyerekek lekaszálták a füvet, miközben jót játszottak - mesélte Taskovity Teodóra jegyző. A művelődési egyesület tagja szerint a helyiek nagyon szeretik a búcsút és minden évben várják is.

Ünnepi mise a kelebiai templomban

Az ünnepi szónoklatot Zsúnyi Tibor bácskertesi plébános tartotta. A Kelebiai Templom és Plébánia egyébként az Apostolok küldetése nevet viseli, ami ritkaságnak számít. „A 11. században Írországban kezdődött az első kenyér ünnepe. Az arató ünnepségek is ehhez a templomtitulushoz kapcsolódnak. Amilyen vehemenciával a 11. században ez elterjedt Európában, a későbbiekben ugyanúgy ki is kopott. Ma már egész Európában négy ilyen templom van. Horvátországban, itt Kelebián, illetve Lengyelországban van még két ilyen templom” - részletezte Paskó Csaba.

A kelebiai plébános kiemelte, hogy a templombúcsú programjai iránt az előző évhez hasonlóan óriási volt az érdeklődés.

búcsú
Kelebia
templom
Paskó Csaba
plébános
Zsúnyi Tibor

Most

10:01, Frissítve: 10:07

Visszatér a nyár

A hét hátralevő részében változékony időjárásra számíthatunk - derül ki a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzéséből.
08:32

Amerika kilép a WHO-ból

Az Egyesült Államok hivatalosan értesítette az ENSZ-főtitkárt, hogy kilép az ENSZ Egészségügyi Világszervezetéből, a WHO-ból.

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.