Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Gazdát cserélt Horgos és környéke

2020-06-05
12:24
2020-06-05
19:11
Forrás
Pannon RTV
Gazdát cserélt Horgos és környéke címmel tartottak megemlékezést a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulója alkalmából a horgosi Művelődési Házban.

A kerekasztal-beszélgetés részeként felidézték azt, hogy a határmenti település hogyan élte meg az 1920-as éveket. Az eseményen részt vett Danyi Bernadett történész, Nagygyörgy Zoltán helytörténetkutató és Vass Zoltán történész is. Utóbbi szakember elmondta, 1920. június 4-én Horgost választották le egyedül Csongrád vármegyéről.

Vass Zoltán, történész, Horgos: „Igazából nagyon sokáig mindenki csak találgatott, hogy mi is lehet ennek az oka. Természetesen egyértelműen a fellelt források sem azt írják, hogy ezért és ezért került Horgos az Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz. Viszont, hogy ha figyelmesen végigolvassuk az egészet, akkor abból kirajzolódik, hogy Horgost miért, milyen okokból kifolyólag szállták meg és hogy Horgost tulajdonképpen egy eszköznek, egy játékszernek használták folyamatosan. Főleg azért, hogy megpróbálják rajta keresztül zsarolni Szegedet, hogy Horgosért cserébe Újszeged tudjon az újonnan megalakuló Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz kerülni.”

Horgos
Trianon
kerekasztal-beszélgetés

Most

14:51, Frissítve: 16:53

Foglalkozások az adai Lovasvölgyben

Őseink életébe kóstolhattak bele a gyerekek egy egész napos foglalkozás keretein belül Adán. A helyi Lovasvölgyben nem csak a lovaglás fortélyait, de a lovas íjászatot is megismerhették.

Népszerű