Ugrás a tartalomra
Tanjug/Sava Radovanovic

Gyászliturgián búcsúztak Irinej pátriárkától

2020-11-21
13:39
2020-11-21
18:02
Forrás
Pannon RTV
A belgrádi ortodox székesegyházban délelőtt 9 órakor kezdődött gyászliturgián vehettek búcsút a hívők a pénteken elhunyt Irinej pátriárkától, amelyen számos hívő és tisztelő rótta le kegyeletét.

A szerb ortodox egyházfőt vasárnap délelőtt 9 órakor helyezik végső nyugalomra a Szent Száva-templom kriptájában.

A szerb hadsereg díszőrségének tagjai a koporsót a pátriárka holttestével először a Patriarchátus épületébe szállították, ezt követően a belgrádi szerb székesegyházba vitték, ahol gyászliturgián mutatták be a székesegyház névadója, Szent Mihály ünnepe alkalmából. A hívek itt búcsúzhattak el Irinej pátriárkától. A pátriákra testét egy plexi védőfal borította, ugyanis a szerb válságstáb ajánlásai szerint nem lehetett megcsókolni vagy megérinteni a testet. A liturgia befejezése és a székesegyházban való megemlékezés után a menet és a koporsó Irinej pátriárka holttestével a Szent Száva templom felé tartott.

A szerb ortodox egyház közleménye szerint Irinej pátriárkát vasárnap délelőtt 9 órakor helyezik végső nyugalomra a belgrádi Szent Száva-templom kriptájában. A szerb ortodox egyház 46. fejének, Irinej néhai pátriárka utódjának megválasztásáig feladatait a Szent Püspöki Zsinat látja el, amelynek elnöke Hrizosztom mitropolita lesz. Az új pátriárka megválasztása legkésőbb a megüresedés napjától számított három hónapon belül történik majd meg.

Irinej pátriárka
liturgia
Szent Száva
Belgrád

Most

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.