Ugrás a tartalomra
Tanjug/Sava Radovanovic

Gyászliturgián búcsúztak Irinej pátriárkától

2020.11.21
13:39
2020.11.21
18:02
Forrás
Pannon RTV
A belgrádi ortodox székesegyházban délelőtt 9 órakor kezdődött gyászliturgián vehettek búcsút a hívők a pénteken elhunyt Irinej pátriárkától, amelyen számos hívő és tisztelő rótta le kegyeletét.
Tanjug/Sava Radovanovic

A szerb ortodox egyházfőt vasárnap délelőtt 9 órakor helyezik végső nyugalomra a Szent Száva-templom kriptájában.

A szerb hadsereg díszőrségének tagjai a koporsót a pátriárka holttestével először a Patriarchátus épületébe szállították, ezt követően a belgrádi szerb székesegyházba vitték, ahol gyászliturgián mutatták be a székesegyház névadója, Szent Mihály ünnepe alkalmából. A hívek itt búcsúzhattak el Irinej pátriárkától. A pátriákra testét egy plexi védőfal borította, ugyanis a szerb válságstáb ajánlásai szerint nem lehetett megcsókolni vagy megérinteni a testet. A liturgia befejezése és a székesegyházban való megemlékezés után a menet és a koporsó Irinej pátriárka holttestével a Szent Száva templom felé tartott.

Tanjug/Sava Radovanovic

A szerb ortodox egyház közleménye szerint Irinej pátriárkát vasárnap délelőtt 9 órakor helyezik végső nyugalomra a belgrádi Szent Száva-templom kriptájában. A szerb ortodox egyház 46. fejének, Irinej néhai pátriárka utódjának megválasztásáig feladatait a Szent Püspöki Zsinat látja el, amelynek elnöke Hrizosztom mitropolita lesz. Az új pátriárka megválasztása legkésőbb a megüresedés napjától számított három hónapon belül történik majd meg.

Irinej pátriárka
liturgia
Szent Száva
Belgrád

Most

14:06, Frissítve: 16:42

Lóra fel! - Lovastábor Tóthfaluban

A lótartás és a lóápolás szabályaival ismerkedtek meg fiatalok a négynapos, tóthfalusi lovastáborban. Az érdeklődők Magyarkanizsa és Zenta község területéről érkeztek.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.