Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Gyászmise a zentai csata áldozatainak emlékére

2019-09-11
09:59
2019-09-11
18:17
Forrás
Pannon RTV
ros

A szertartás után emléktáblát avattak amely a Városi Hangversenyterem új névadójának emléke előtt tiszteleg.

Gyertyagyújtással emlékeztek meg a zentai csata áldozatairól a gyászmise kezdetén a hívők. Az imádságok után a pravoszláv pap kiemelte, hogy az elesett áldozatok emléke arra ösztönöz minket, hogy egy közös, békés jövőt építsünk. A szentmisén, amely a kenyér elfogyasztásával végződött, az önkormányzati vezetők is lerótták tiszteletüket.

Pataki Tibor, alelnök, Községi Képviselő-Testület, Zenta: „Mind a két nációnak, mind a két vallási felekezetnek nagyon fontos. Köztudomású, hogy 322 évvel ezelőtt egy világtörténelmi esemény zajlott le Zentánál. Ez hatalmas ütközet volt, az ottomán birodalmat tudták itt a keresztény hadak megállítani, 322 évvel utána pedig már mindenki áldozat, bármelyik oldalon is harcolt, viszont erre a nagy eseményre, az ősökre, meg magára a vallásra, a közösségre mindig emlékezni kell.”

A gyászmise után leleplezték a nemzetközileg is híres, zentai származású zenész, zeneszerző és karnagy, Aleksandar „Šaca“ Vujić emléktábláját. A polgári kezdeményezésre felkerült plakett mellett a nemrég elhunyt művész nevét viseli ezentúl a zeneiskola B épületében található Városi Hangversenyterem is. Az emléktáblát Petar Terzić, helytörténész és Aleksandar Vujić özvegye közösen leplezték le.

Petar Terzić, helytörténész: „Úgy gondoltuk, hogy Zenta nagy kulturális jelentőséget kap - különösen zenei szempontból – ha egy olyan terem, amelyen a zeneiskolán belül nem volt elnevezve, megkapja Aleksandar „Šaca“ Vujić nevét. Ez megnyitja annak a lehetőségét is, hogy ebben a koncertteremben neves szerbiai, és a világ bármely pontjáról származó kiemelkedő zenészek lépjenek fel.”

Az emléktábla felavatása után komolyzenei hangverseny várta a közönséget.

Zenta
zentai csata
Városi Hangversenyterem
Gyászmise

Kapcsolódó tartalmak

Most

08:04, Frissítve: 08:19

Szerbia több városában is tüntettek

Péntek este Szerbia több településén is utcára vonultak a polgárok. Belgrádban ismét megpróbáltak betörni a parlament épületébe, a rendőrség és a tüntetők között összecsapások voltak.
20:06, Frissítve: 20:48

Nyugdíjas Adagio

Üdítő, könnyed slágerekkel szórakoztatta a közönséget az Adagio kórus, amelynek tagjai kivétel nélkül szabadkai nyugdíjasok.
19:58, Frissítve: 21:42

Tüntetés Újvidéken

A 021 helyi hírportál szerint a 18 órakor kezdődött demonstráció résztvevői transzparenseikkel békésen menetelnek a város utcáin, azt skandálják, hogy „mondjanak le”.

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.