Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Gyászmise a zentai csata áldozatainak emlékére

2019-09-11
09:59
2019-09-11
18:17
Forrás
Pannon RTV
ros

A szertartás után emléktáblát avattak amely a Városi Hangversenyterem új névadójának emléke előtt tiszteleg.

Gyertyagyújtással emlékeztek meg a zentai csata áldozatairól a gyászmise kezdetén a hívők. Az imádságok után a pravoszláv pap kiemelte, hogy az elesett áldozatok emléke arra ösztönöz minket, hogy egy közös, békés jövőt építsünk. A szentmisén, amely a kenyér elfogyasztásával végződött, az önkormányzati vezetők is lerótták tiszteletüket.

Pataki Tibor, alelnök, Községi Képviselő-Testület, Zenta: „Mind a két nációnak, mind a két vallási felekezetnek nagyon fontos. Köztudomású, hogy 322 évvel ezelőtt egy világtörténelmi esemény zajlott le Zentánál. Ez hatalmas ütközet volt, az ottomán birodalmat tudták itt a keresztény hadak megállítani, 322 évvel utána pedig már mindenki áldozat, bármelyik oldalon is harcolt, viszont erre a nagy eseményre, az ősökre, meg magára a vallásra, a közösségre mindig emlékezni kell.”

A gyászmise után leleplezték a nemzetközileg is híres, zentai származású zenész, zeneszerző és karnagy, Aleksandar „Šaca“ Vujić emléktábláját. A polgári kezdeményezésre felkerült plakett mellett a nemrég elhunyt művész nevét viseli ezentúl a zeneiskola B épületében található Városi Hangversenyterem is. Az emléktáblát Petar Terzić, helytörténész és Aleksandar Vujić özvegye közösen leplezték le.

Petar Terzić, helytörténész: „Úgy gondoltuk, hogy Zenta nagy kulturális jelentőséget kap - különösen zenei szempontból – ha egy olyan terem, amelyen a zeneiskolán belül nem volt elnevezve, megkapja Aleksandar „Šaca“ Vujić nevét. Ez megnyitja annak a lehetőségét is, hogy ebben a koncertteremben neves szerbiai, és a világ bármely pontjáról származó kiemelkedő zenészek lépjenek fel.”

Az emléktábla felavatása után komolyzenei hangverseny várta a közönséget.

Zenta
zentai csata
Városi Hangversenyterem
Gyászmise

Most

20:50, Frissítve: 21:21

Főzzünk együtt az Új Szigeten!

Csantavéren a szombat a főzésről és a szórakozásról szólt. A helybeliek mellett a környező településekről is sokan ellátogattak a Főzzünk együtt az Új Szigeten! nevű eseményre.
19:38, Frissítve: 20:36

Két ittas sofőrt küldtek józanítóba

2,56 ezreléknyi alkoholszinttel a vérében vezetett egy 41 éves férfi Kragujevac közelében. Nem sokkal az eset előtt egy 2,22-es véralkoholszintű férfit is megállítottak vezetés közben.
19:31, Frissítve: 21:39

Erős földrengés rázta meg Albániát

Földrengés rázta meg szombaton Durres albániai kikötővárost és Tiranát, a fővárost, legalább hetvenen megsérültek, anyagi károk keletkeztek, és sokan pánikba esve menekültek.

Népszerű