Ugrás a tartalomra

Gyerekek tisztították a túraösvényeket

2022.10.15
13:52
2022.10.15
20:55
Forrás
Pannon RTV
Erdőtisztítási munkaakció folyt délelőtt a szabadkai Szerb sor végétől a Majdánig.

A szabadkai Széchenyi István Általános Iskola, az Október 10. Általános Iskola, a Đuro Salaj és a Matko Vuković Általános Iskola diákjai vettek részt a szemétgyűjtésben. A szelektíven összegyűjtött szemét eladásából labdát vásárolnak majd az akcióban részt vevő iskolák részére.

A szabadkai Poželi želju elnevezésű szervezet négy szabadkai általános iskola több mint 100 diákjának közreműködésével egy 5 kilométeres sétaösvényt és még 5 kilométer erdei utat takarított meg. Kolompár Ronaldo a Széchenyi István Általános Iskolából örömmel vett részt az akcióban.
„- Mit üzensz azoknak az embereknek, akik szemetelnek az erdőben járva?
- Inkább vigyék el a szemetüket a szeméttelepre.
- Hogyan kell eljárni, amikor az erdőben vagy? Hogyan kell itt viselkedni?
- Betesszük a szemetet a táskánkba, és amikor hazaértünk, akkor kidobjuk a szemetesbe.”

Szívesen kirándul a szabadkai homokpusztán családjával a 11 éves Kovács Anna. Soha nem szemetel, mint mondja, inkább óvja a környezetét.
„- Védjük a természetet, és ne szemeteljünk, hanem inkább gyűjtsük össze, és akkor nem szennyezzük a környezetet.
- Miért fontos ez, mit gondolsz?
- Mert sok állat kihal, és hogy védjük a természetet.”

Sokan szemetelnek a természetben járva, ezért tavaly ősszel és tavasszal is volt mit gyűjteniük a gyerekeknek az erdőtisztítási akció során. A legutóbbi alkalommal több tíz zsák, összesen 50 kiló alumínium, 120 kiló műanyag és 5-6 köbméter más szemét gyűlt össze. Szombaton pár óra alatt több mint 6 köbméter hulladék került zsákba. Czékus Borisz, szervező: „A Poželi želju szervezet, egyesület szervezi. Nekik vannak nagyon szép számban túraösvényeik az erdőben, úgyhogy elsődlegesen azokat szeretnénk megtisztítani, belógó gallyakat levágni, szemetet összeszedni. Természetesen plusz az mellett rengeteg gyerek van, több mint 100-an vannak ma kint az erdőben, úgyhogy őket nem merjük annyira beengedni az erdőbe, hanem inkább a főbb utakat takarítják. Sajnos itt is van mit takarítani.”

November végén ismét terveznek hasonló akciót. Az erdőtisztítás megvalósítását Szabadka Város önkormányzata támogatta.

szemét
szemétszedés
hulladék
erdő
túraösvény
Czékus Borisz

Most

Népszerű