Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

A gyermekek biztonságáról szóló negyedik konferenciát tartották Szabadkán

2019.09.27
13:34
2022.07.01
14:02
Forrás
Pannon RTV
A jövő héten a szerb kormány elé terjeszti a Tijana Jurić Alapítvány az eltűnt gyermekek gyors és hatékony felkutatását célzó Amber Alert kezdeményezést - mondta Igor Jurić.
Pannon RTV/Csipak Edvin

Tavaly Szerbiában több mint 27 ezer feljelentés érkezett gyermekek ellen elkövetett erőszakos cselekmények miatt. Szabadkán pénteken tartották a 4. Biztonság és felelősség elnevezésű, a gyermekek biztonságáról szóló konferenciát. A tanácskozást Ana Brnabić szerb kormányfő nyitotta meg.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Tavaly Szerbiában 1594 gyermek eltűnését jelentették, közülük 11-en nem kerültek elő. Ezért az idei konferencián az eltűnt gyerekek felkutatásának új mechanizmusaira helyezték a fő hangsúlyt.

Pannon RTV/Csipak Edvin

A Tijana Jurić Alapítvány komoly kampányt folytat azzal kapcsolatban, miért fontos az azonnali összefogás egy eltűnt gyermek esetében. Igor Jurić alapító hozzátette: a kortárs erőszak hihetetlen mértékben növekszik Szerbiában, ennek egyik bizonyítéka a 17 éves törökkanizsai Barna Martin meggyilkolása is: „Szükség van az egész társadalom széles körű összefogására. Amikor ezt mondom, valóban azt gondolom, hogy a legutóbbi törökkanizsai eset megmutatta, hogy ujjal mutogatunk az intézményekre, a rendőrségre, de kérdem én, hol voltunk mi, polgárok? Minden törökkanizsai ember, akit megkérdeztem, azt mondta, mi tudtunk róla, számítottunk rá, hogy valami történni fog. Én meg azt kérdem, mit tettek önök azért, hogy ez ne történjen meg?”

Pannon RTV/Csipak Edvin

Ez a lényege az Amber Alert kezdeményezésnek: a gyermek eltűnése esetén mindenkit mozgósítani kell. Ez egy olyan értesítései mechanizmus, melynek segítségével a bejelentést követően a rendőrség rögtön továbbítani tudja az információt az összes médiumnak, a mobilhálózatok operátorainak, akik üzeneteket küldenek. Ezt a rendszert az Egyesült Államokban fejlesztették ki, és csaknem 100 százalékos a hatékonysága, majdnem minden elrabolt gyerek sikeresen megmenekül.

Pannon RTV/Csipak Edvin

A konferenciát megnyitó Ana Brnabić szerb kormányfő teljes mértékben támogatja az Amber Alert rendszer bevezetését: „Ezért meghívom önöket, hogy már a jövő héten ismét jöjjenek el hozzám, találkozzunk épp úgy, mint amikor a törvénymódosításokról beszéltünk, és beszéljünk most az Amber Alert rendszer bevezetéséről. Leülünk és megbeszéljük ezt a kormányalelnökkel, azaz Stefanović miniszterrel, és mindenki mással, akivel szükséges, hogy áttekintsük, hogyan tudnánk ezt a leghatékonyabban véghez vinni.”

Amikor a gyermekek védelméről van szó, gyorsabbnak kell lennünk, mindannyiunknak ki kell vennie a részét, mert a társadalmunk hajlamos elfordítani fejét, és nem beavatkozni - tette hozzá a kormányfő. Kiemelte: a szerb kormány nyitott az együttműködésre mind a belföldi, mind a külföldi szervezetekkel annak érdekében, hogy javuljon a gyermekek biztonsága Szerbiában.

Pannon RTV/Csipak Edvin

A konferencia megnyitóján Noora Hajrinen, az EU szerbiai delegációja politikai szektorának főnöke azt mondta: 9 éves kisfiát leginkább az internet veszélyeitől félti: „Gyermekeink különféle veszélyeknek vannak kitéve, ezek közül az egyik legszélsőségesebb a pedofília, az utóbbi időben azonban megfigyeltük a fiatalok radikalizálódásának terjedését is. Ez a jelenség is felütötte a fejét az interneten. Fiatalkorúak radikalizálódnak, és gyakorlatilag arra kényszerítik őket, hogy radikális lépéseket tegyenek életükben, például szökjenek meg otthonról, hagyják ott a szüleiket, esetleg menjenek el harcolni más országokba.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

Stana Božović szociális-ügyi államtitkár riasztó adatokat tett közzé: Szerbiában tavaly 27361 feljelentés érkezett gyermekek ellen elkövetett erőszakos cselekmények miatt, 7741 esetben pedig családon belüli, gyermekek sérelmére okozott erőszaktevés miatt kellett közbelépniük az illetékeseknek. Rohamos mértékben emelkedett az öngyilkosságot vagy öngyilkossági kísérletet elkövető fiatalkorúak száma is. Az államtitkár hozzátette: a legveszélyeztetettebb a 7 és 14 év közötti korosztály.

Tijana Jurić Alapítvány
gyermekbiztonság
konferencia
Szabadka
Igor Jurić

Most

18:38

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.
14:08, Frissítve: 15:53

Sportszerek ajándékba

A topolyai TSC Akadémián a Szerb Labdarúgó Szövetség képviselői sportfelszerelést adományoztak a Községi Labdarúgó Szövetség klubjai számára.

Népszerű

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.