Ugrás a tartalomra
Pixabay/congerdesign

A gyermekrák elleni küzdelem világnapja van

2022.02.15
14:57
2022.02.15
17:25
Forrás
Szerbiai RTV
Szerbiában minden egyes nap legalább egy gyereknél diagnosztizálnak rosszindulatú daganatot.

Évente egy egész osztálynyi gyerek hal bele a rákbetegségbe.

A leggyakrabban leukémia, agytumor, limfóma, idegrendszeri daganat jelentkezik a gyerekeknél.

Dragana Vujić professzor, az Anya- és Gyermekvédelmi Intézet csontvelő-átültetéssel foglalkozó részlegének vezetője elmondta, fontos tudni, hogy minél több az önkéntes adományozó, annál nagyobbak az esélyei a beteg gyerekeknek.

Pannon RTV

A rákbeteg gyermekek szüleit felölelő NURDOR egyesület immár 15. alkalommal szervezett véradási akciót a gyermekrák elleni küzdelem világnapján több városban: Belgrádban, Nišben, Kragujevacon, Szabadkán és Újvidéken. Az újvidéki akciót a Vajdasági Vérátömlesztési Intézetben szervezték meg, amely a gyermekkórházzal szemben található, ahol jelenleg 15 rákos gyermeket kezelnek. A világon évente több mint 160 ezer gyereknél diagnosztizálnak rosszindulatú daganatot, és több mint 90 ezer belehal a betegségbe. A 0-tól 14 éves gyermekek második leggyakoribb elhalálozási oka a rák.

Joland Korora, elnök, NURDOR egyesület: „Ma mindazokra a kicsi és nagy hősökre emlékezünk, akik elvesztették a csatát, a mai napig nem feledjük őket, és támogatjuk azokat, akik most harcolnak. Február 15-e megterhelő számunkra, érzelmes, vidám, szomorú, mindenféle, de boldogok vagyunk, mert jót teszünk, és ezzel jobbá tesszük a világot, Szerbia jobb hely lesz az élethez, valójában a Nurdor már 18 éve segíti a rákos gyermekek kezelését.”

Pannon RTV

Szerbiában évente átlagosan mintegy 300, 19 évnél nem idősebb személynél diagnosztizálnak valamilyen daganatos megbetegedést. A kétharmaduk 15 évnél fiatalabb. A leukémia, az agydaganat és a limfóma a leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés a gyermekek körében. A gyermekrák elleni küzdelem világnapja alkalmából a daganatos gyermekek szüleinek szerbiai országos szövetsége, a NURDOR standot állított fel az egyik szabadkai bevásárlóközpont előtt is, hogy felhívják az emberek figyelmét a véradás fontosságára, ugyanis a rákos betegek számára is szükséges a felépüléshez. Az önkénteseket továbbra is minden hétköznap 7-től 11 óráig várják a Szabadkai Közkórház Vérátömlesztő Osztályán.

Kiss Miskolci Diána, szülő: „Vért kell adni, mert ez a gyerekeknek életmentő, mert a kemoterápiák után csak úgy tudnak felépülni, ha kapnak vért. Sajnos most ez a Covid-helyzet teljesen lecsökkentette, sok embernek kellett a vér és nagyon-nagyon hiány van.”

gyerek
rák
tumor
gyermekrák

Most

21:29, Frissítve: 21:37

Ötödször ismételték meg a szavazást

617-en adták le voksukat Veliki Trnovac település hatos számú szavazóhelyén a csütörtök esti előzetes eredmények szerint. Itt ötödször ismételték meg a szavazást.
18:55, Frissítve: 19:43

Három vajdasági díjazott az Életmese-pályázaton

Három vajdasági díjazottja lett az idei Életmese-pályázatnak, amelynek díjátadóját ma tartották a magyar Országházban. A pályázatot 14 évvel ezelőtt indították el azzal a céllal, hogy megőrizzék a családtörténeteket szerte a Kárpát-medencében.
18:29

Egy kis deszka is menthet életet

A frissen kirepült fecskék és más kismadarak eleinte ügyetlenek és hamar képesek beleesni egy medencébe, vagy vízgyűjtőbe - hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.