Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Gyertyagyújtás Kisoroszon

2019.12.23
15:41
2019.12.23
21:00
Forrás
Pannon RTV
Volt ünnepi műsor, az érdeklődők pedig megtekinthették a mézeskalács falut. Csomagot kaptak nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is.

Tegnap este Kisorosz apraja nagyja eljött a negyedik gyertyagyújtásra, amit hagyományosan a Torontál szórványközpontban tartottak meg.

Pannon RTV

A 2800 lakosú bánáti Kisoroszon a Torontál szórványközpont a nyolcszáz lelket számláló magyarság közösségi életének a központja. Így van ez most, a nagy várakozás idején is. Pozsár Beáta, Kisorosz: „Nekem a karácsony a szeretet ünnepét jelenti, hogy a család együtt van. És hogy együtt ünnepelünk.”

Pannon RTV

Minden gyertyagyújtásra a közösségi házban összejön a faluban élő magyarság apraja-nagyja. Szemerédi Lúcia, Kisorosz: „Nagyon szeretünk készülődni a próbákon. Énekeket, verseket tanulunk, új dolgokat, szokásokat. És nagyon jó, mert összehozza az öregeket a fiatalokkal, meg a kisebbekkel. És jó tudni, hogy van egy közös dolog, ami összehoz minket.”

Pannon RTV

A szórványközpontban immár 15. éve, hogy megszervezik a közös adventi gyertyagyújtást, ünnepi műsorral, közös énekléssel és ilyenkor a csomagosztás sem marad el. Talpai Sándor, elnök, Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ, Kisorosz: „Mintegy 54 csomagot osztunk ki, gyerekcsomagot. És minden itt lévő kisoroszi, és nem kisoroszi felnőtt is, egy-egy kisebb csomagot fog kapni. Úgyhogy ezekből a csomagokból 170 darabot készítettünk.”

Pannon RTV

Negyedik éve, hogy ilyenkor kiállítják a mézeskalácsból készített házakat, a kisoroszi és a magyarcsernyei asszonyok munkáit. Az idén 15 mézeskalács-házat láthattak az érdeklődők. Korom Tímea, vezető, Torontál kézimunka csoport, Kisorosz: „Három napunkba tellett a templom elkészítése, nem is lehet gyorsabban csinálni. Kisütjük a lapot, aminek szépen ki kell hűlni. Akkor második nap kidíszítjük, a harmadik nap összeállítjuk. És akkor egy nap áll, és utána ki lehet állítani.”

Pannon RTV

A mézeskalács-házakat szinte egy időben kezdték el készíteni a két szomszédos település asszonyai. Munkáikat pedig közösen állítják ki. Mint mondják, mézeskalácsot sok mézzel, de még több szeretettel lehet csak elkészíteni. Kormányos Erzsébet, vezető, Kézimunka Szakkör, Magyarcsernye: „Valaki hívott, hogy odaadnám-e neki a receptet.Mondtam, hogy szívesen odaadom. Édesapám ült a konyhában és hallgatta, hogy elárultam a receptet. Mondja, hogy te mindenkinek odaadod? Mondtam odaadom, mert aki szívvel-lélekkel csinálja, az meg tudja csinálni. De aki nem szívvel-lélekkel csinálja, az nem tudja.”

A negyedik adventi gyertyát magyarcsernyei vendég, dr. Szilágyi Gyöngyi gyújtotta meg. A műsorban felléptek az óvodások és a Gyöngykaláris vegyes kórus tagjai. A karácsonyról és a karácsonyi szokásokról pedig Kürtössy Péter, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa beszélt.

Kisorosz
Torontál szórványközpont
szórvány
karácsony
mézeskalács

Most

22:11, Frissítve: 22:23

Magabiztos 25 gólos győzelem Kamerun ellen

A szerb női kézilabda-válogatott második mérkőzését is megnyerte a spanyolországi világbajnokságon. Szerbia együttese Kamerunt 43:18-ra győzte le a csoportkör második fordulójában.
21:29, Frissítve: 21:39

Davis-kupa: Harmadszor bajnok az orosz csapat

A US Open-címvédő Danyiil Medvegyev legyőzte Marin Čilićet, ezzel az oroszok 2-0-ra megnyerték mérkőzésüket a horvátok ellen a tenisz Davis Kupa-döntő madridi fináléjában.
20:37, Frissítve: 22:20

Orbán Viktor levelet ír a külhoni magyaroknak

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordul a határon túli magyarokhoz, arra kérve őket, hogy jövő tavasszal is adják le szavazatukat az országgyűlési választáson – közölte Dömötör Csaba vasárnapi Facebook-posztjában.
18:36, Frissítve: 19:01

Karácsonyi játékok és betlehemes szokások Sándoregyházán

Megtartották a 24. Dél-bánáti Karácsonyi Játékok és Betlehemes Szokások Találkozóját Sándoregyházán. A Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület ünnepi hangulatban, szeretettel fogadta az idei találkozó résztvevőit, akik hét településről érkeztek.

Népszerű