Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Gyimesbükkön várták a zarándokokat

2022.06.05
20:20
Forrás
Pannon RTV
Pünkösdvasárnap is folytatódtak az ünnepségek Erdélyben. A kis falvak templomaiba lóháton, vagy gyalog érkeztek a hívek, Gyimesbükkre pedig több száz zarándok érkezett.
Pannon RTV

Pünkösdszombaton Csíksomlyóra figyelt a Kárpát-medence magyarsága, pünkösd vasárnapján pedig már Gyimesbükkre. A Csíksomlyó Expressz és a Székely-gyors zarándokvonat a kora délelőtti órákban futott be a település vasútállomására. Zarándokok százait várták a helyiek.

Pannon RTV

Egy hosszú sétát követően megérkeztek az ezeréves határra, a történelmi Magyarország legkeletibb pontjára. Az ott látható kopjafák mindegyike mást szimbolizál, például a hazát, a családot, a hitet és a anyanyelvet.

Egy magyarországi házaspár a szabadság kopjafára helyezett el nemzeti színű szalagot. A helyszín hangulata nagyon meghatotta őket.

Ari Erzsébet, zarándok, Magyarország: „Azt érezzük, hogy akik itt élnek a Gyimesekben, ők a mi szabadságunkért is itt maradtak és itt őrzik a magyarságukat. Nagyon megható számunkra.”

Pannon RTV

Gergely János gyimesbükki. Ő lóháton kísérte a zarándokokat az ezeréves határig: „Nagyon fontos nekünk, és nagyon szép kihívás, mert megpróbáljuk meglepni őket és így fogadni. Hogy úgy vegyék, hogy szeretettel várjuk őket, mert szerintem ez nekik is jól esik, ha valaki így várja.”

Pannon RTV

Gyimesbükk polgármestere elmondta, a helyiek főként gazdálkodásból élnek, az viszont, hogy az ezeréves határ itt található, számos helyinek nyújt megélhetést, ugyanis egy turisztikailag kedvelt helyről van szó.

Olteán Péter, polgármester, Gyimesbükk: „Pünkösd vasárnapján a nép együtt ünnepel. Megpróbáltuk kiszínezni hagyományos programokkal, lent a határnál. Együtt ünnepelünk és ezzel is promotáljuk a turizmust.”

Az ezeréves határon található Nagy-Magyarország legkeletibb vasúti őrháza, a zarándokok ezt is megtekintették.

pünkösd
Erdély

Most

16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
15:20, Frissítve: 16:34

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.

Népszerű

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.