Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

A gyorshajtókat szűrik az utakon

2023.04.19
15:45
2023.04.19
18:07
Forrás
Pannon RTV
Sebességmérési akciót tart a héten a szerbiai és a magyarországi rendőrség is. Ez egy európai szintű akció, amelyben az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózat (ROADPOL) tagországai vesznek részt.

Szerbiában és Magyarországon is fokozott rendőri jelenlétre kell számítani a közutakon 17-e és 23-a között.

15 603 szabálysértés. Ennyit jegyeztek az ortodox húsvéti ünnepek alatti közúti ellenőrzések során Szerbiában. Ennek több mint fele gyorshajtás volt. Több mint ezren ittasan vezették járművüket, valamivel többen mint kétezren nem kötötték be biztonsági övüket, 87-en pedig nem megfelelően szállították gyermeküket, így büntetést kaptak. A héten ismét közúti ellenőrzést tartanak, elsősorban a sebességkorlátok betartását ellenőrzik a közutakon.

Marijana Pejić: „Szerintem szükséges, mivel sok fiatal meghal a gyorshajtás miatt és persze a figyelmetlenség miatt, de szerintem mindenkinek be kell tartania a szabályokat, amennyire lehet.”

Míg az autópályán akár 130 km/h-s sebességgel haladhatunk, addig a közutakon ennél jóval alacsonyabb a megengedett felső határ. Sajtóhírek alapján a múlt hét végén a pancsovai rendőrség két személy ellen is indított szabálysértési eljárást. Egyikük 130,5 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedett, a másik személy pedig 197,5-tel, mindkét esetben 80 kilométer/óra volt a megengedett sebességhatár.

Dinka Mihajlo: „Most jöttem el egy iskola mellett, ahol a sebességkorlát 30 km/h. A gyerekek kint játszanak, nekünk figyelnünk kell rájuk, eszerint nagyon kell figyelnünk a sebességre. Egyetértek az akcióval, de szerintem ez nem elegendő. A hatóság emberei nincsenek ott mindenhol, ahol kellene, főleg éjfél után, amikor elindulnak a motorosok.”
 

A gyorshajtás nagyon veszélyes, az pedig, hogy valaki betartja az iskolák közelében érvényes 30 km/h sebességkorlátot, nagyon ritka - mondta Rózsa Ferenc gépjárművezető-oktató. A reakcióidő és a fékút miatt nem mindegy, hogy 50-nel, vagy 30-cal közlekedünk - tette hozzá.

Rózsa Ferenc, gépjárművezető-oktató: „Ha baleset történik, kevés az, amikor teljesen fékezés nélkül történik a baleset. tehát ha azt nézzük, hogy 30 a megengedett és 50-nel megy valaki, akkor az nem úgy van, hogy ha baleset történik, akkor 50-nel ütöm el azt a valakit, vagy 30-cal. Ha már kalkulálunk bele egy kis fékezést, akkor itt már csökkennek, vagy nőnek az esélyek a kisebb balesetre. mindenképpen a 30 azért 30 az iskolaövezetekben, és nagyon fontos, hogy ez nem csak iskoláknál van, hanem óvodáknál is, vagy olyan helyen, ahol a gyerekek gyakran játszanak, azért fontos a 30-at betartani, mert gyorsabban meg tud állni az autó és így csökkentjük a baleset kimenetelét.”

A statisztika azt mutatja, hogy ünnepek ideje alatt megnő a közlekedési balesetek száma. Tavaly az ortodox húsvéti ünnepek alatt hatan vesztették életüket, a majálisi ünnepekkor pedig hárman - közölte korábban a Tanjugnag Vladimir Vid rendőrőrnagy. A mostani akció a motor, a moped és a robogók vezetőire is kiterjed. Idén csak márciusban már három motorvezető vesztette életét közúti balesetben.

A nemzetközi akció 23-ig tart. Ami fontos, hogy pénteken, 21-én egész napos, 24 órás mérés lesz, vagyis Szerbiában 0 óra 0 perctől, 24 óra 0 percig tartanak a mérések, ugyanez vonatkozik Magyarországra is, abban különbözik, hogy reggel 6-tól szombat reggel 6 óráig láthatunk több rendőrt a közutakon.

sebességmérés
gyorshajtás
közlekedés
forgalom

Most

Népszerű