Ugrás a tartalomra

Gyümölcsoltó Boldogasszony napját ünnepli ma a szerb ortodox egyház

2022.04.07
10:55
Forrás
Szerbiai RTV
Ezen a napon emlékeznek a keresztények Gábriel arkangyal érkezésére, aki hírül vitte Szűz Máriának, hogy ő lesz Isten fiának, Jézus Krisztusnak, a világ és az ember megmentőjének az édesanyja. Emiatt tartják a hívők nagy és örömteli ünnepnek.

A szerb nép körében a Gyümölcsoltó Boldogasszony napjának tisztelete jegyében az a hiedelem terjedt el, miszerint ezen a napon még az erdei madarak sem raknak fészket. Leginkább a nők ünneplik ezt a napot, a meddő nők pedig gyermekáldásért imádkoznak Szűz Máriához. A népi hiedelem szerint amíg ez a nap nem telik el, az emberek félnek a tél visszatérésétől.

A Virágvasárnapon kívül ezen az ünnepnapon engedélyezett halat fogyasztani a húsvéti böjt ideje alatt.

Gyümölcsoltó Boldogasszony
ortodox egyház
Szerbia

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.