Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Ha húsvéthétfő, akkor locsolkodás! – idén rendhagyóan

2020.04.13
16:38
2020.04.14
08:13
Forrás
Pannon RTV
A koronavírus-járvány miatt az idén sok helyen elmaradt, vagy átalakult ez a régi hagyomány, azaz a virtuális térbe költözött. Voltak, akik maszkban és kesztyűben indultak útnak, mások e-locsolkodtak.

Tavaly még a hagyományokhoz híven húsvéthétfőn a legények lovaskocsin érkeztek a lányos házakhoz, hogy vízzel locsolják őket. Ugyanis régen úgy tartották, hogy az a fiatal hölgy, akit senki sem locsolt meg, elhervadt, míg aki bőrig ázott, igencsak kívánatos feleségjelöltnek számított.

Az idei húsvétot a koronavírus-járvány miatt a legtöbb helyen nem a hagyományos módon ünnepelték. A Pannon Reggeli műsorvezetőinél is elmaradtak a családlátogatások, sőt a locsolkodás is. Helyette a mindig jókedvű fiúk a saját számítógépeiket fertőtlenítették le jelképesen.

Pannon RTV/Kovács Róbert

Zvekán Péter műsorvezető elmondta, idén nála elmaradt a hagyományos locsolkodás: „Sikerült még a lezárások előtt egy kis sonkát, meg tojást szerezni. Minden egyéb az SMS, telefon. Bukik az egész, ez szörnyű.”

Sánta Zoltán, a Pannon Reggeli másik műsorvezetője is csatlakozott az előtte szólóhoz. Ő is kihagyta a hagyományt: „Nem mehetünk locsolkodni. Nem mintha én amúgy is mentem volna. Betartjuk a kijárási tilalmat, és tisztában vagyunk azzal, hogy veszélyes ez a fajta kontaktus is. Amíg nem fejlesztenek ki nagyobb hatótávú parfümöket, addig ezt nem tudjuk megoldani.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Poénkodva elárulták, hogy helyette most meglocsolják a számítógépeiket, hogy ne fertőzzenek és ne hervadjanak el.

Pannon RTV/Kovács Róbert

Szűk családi körben töltötte az ünnepeket a Juhász zenekar vezetője, Juhász Gábor is. A húsvéthétfői locsolkodás azonban ezúttal sem maradhatott el. Gábor és kétéves kisfia, Laci még stábunkat is meglocsolták.

Juhász Gábor: „Idénre tanítottam neki locsolóverset is. Szerintem nagyon fontos az, hogy ő is tudja a mi hagyományainkat. Tudja, hogy mikor mit kell, mit illik csinálni.”

Pannon RTV

Volt, ahol idén is előkerült a szekrényből a népviselet és a táncos csizma. A fiatalok nótaszóval, de maszkban indultak locsolkodni.

Facebook

A vajdasági színészek pedig egy vicces, otthonmaradásra buzdító videóval a virtuális térben, azaz a Facebookon locsolták meg a hölgyeket. Annyi biztos, ha a ruhák nem is áztak el, a szemek nem maradtak szárazon a nevetéstől.

húsvéthétfő
locsolkodás
Juhász Gábor
Zvekán Péter
Sánta Zoltán

Most

21:26, Frissítve: 21:52

Oltásra buzdít a VIFÓ elnöke

Az elmúlt fél évben megnőtt a fiatalok oltási kedve, egyre többen veszik fel már a harmadik oltást is, viszont még mindig sok a tenni való - jelentette ki a Közügyekben Szollár Ádám, a VIFÓ elnöke.

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.

Fizetés- és nyugdíjemelés jön Szerbiában

7,5 százalékkal emelkedik idén a GDP Szerbiában, ami magasabb fizetéseket és nyugdíjakat jelent - mondta el az Instagram-oldalán közzétett bejegyzésében Aleksandar Vučić szerb államfő. A költségvetés módosításáról vitázik a szerbiai parlament.