Ugrás a tartalomra

„Ha nem lennének különbségek, szürke lenne a világ"

2022.11.30
20:23
2022.11.30
21:53
Forrás
Pannon RTV
Mit gondolnak a szabadkai középiskolások a sajátjuktól eltérő szokásokról, nyelvekről, vallásokról?

Erre a kérdésre adtak választ a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, a Svetozar Marković Gimnázium, az Egészségügyi Középiskola és a Politechnikai Iskola diákjai.

Egy többnapos interkulturális táborban voltak a fiatalok Karlócán, ahol lehetőségük nyílt arra, hogy jobban megismerjék egymás szokásait, kultúráját. A tábort követően egy kisfilmet állítottak össze a diákok, amelyet kedd este mutattak be a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium dísztermében.

Dudás Zsófia, diák, Svetozar Marković Gimnázium: „Mindegyik iskolából volt diák, és próbálták megoldani, hogy majdnem mindegyik nyelvből, kulturális körből legyen diák a csoportban, amíg tartottak a műhelyek. Muszáj volt valahogy kommunikálniuk egymással."

A diákok a kisfilmben bemutatták, milyen amikor valakit kiközösítenek csak azért, mert valamiben más.

Dognar Aleksandar, tanár, Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium: „Ha nem lennének különbségek, akkor olyan szürke lenne a világ, és erre világított rá ez a program, hogy milyen jó, hogy mások vagyunk."

A diákok teljesen önállóan rendezték meg a filmet.

Darko Berati, diák, Egészségügyi Középiskola: „Jelenleg egy roma nyelvű workshopon vagyunk. A játék tíz szóból áll, szerb és roma nyelven. Minden szónak van egy párja. Minden szónak meg kell találni a párját. A végén, amikor mind a tíz kártyát összepárosították, sorban fel kell őket olvasni."

Matija Komarica, diák, Svetozar Marković Gimnázium: „Ez egy rendkívül fontos dolog, főleg Szabadkán. Ez egy nagyon interkulturális város, sok kultúra, vallás és nemzet fonódik itt össze."

A fiatalok egyik célja, hogy a környezetükben élőknek is bemutassák, mennyi pozitív oldala van annak, ha valaki nyitott a számára idegen dolgok megismerésére és elfogadására.

Svetozar Marković Gimnázium
Koszolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium
Egészségügyi Középiskola

Most

13:57, Frissítve: 14:32

Elkezdődött a TeátrumHíd Fesztivál

A programot zenei-összművészeti est, pódiumbeszélgetések is színesítik, és a fesztivál ideje alatt kiállítják a szervezők által középiskolások számára meghirdetett rajzpályázat legjobb alkotásait is.
13:04

Nehézbombázót lőtt le Ukrajna

Ukrajna pénteken lelőtte az orosz légierő egyik Tupoljev Tu-22M szuperszonikus nehézbombázóját a dél-oroszországi Sztavropol régióban – közölte Kijev.
09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.