Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Ha tél, akkor légszennyezés - mit tehetünk?

2021.01.02
11:59
2021.01.02
16:14
Forrás
Pannon RTV
Egyre sűrűbben hallani a témáról vidékünkön is. Nem csoda, hiszen még mindig nagyon sokan fűtenek szilárd tüzelőanyaggal, illetve az utakon közlekedő régi gépkocsik is hozzájárulnak a szennyezéshez - mondják a szakemberek.
Pannon RTV/Kovács Róbert

Kora reggeli futással indult a napja Teleki Györgynek. A szabadkai sportoló szerint ez azért van így, mert az esti órákban már nem igazán lehet kellemesen futni, mivel a fűtési szezon kezdete óta igencsak szennyezett a levegő.

Teleki György, futó: „Itt, a városban borzasztóan rossz a levegő minősége, amikor szélcsendes, alacsony légnyomású idő van, és főleg az esti órákban, amikor a háztartásokban az emberek jobban fűtenek. Emellett télen sokkal több ember közlekedik autóval. Ezért inkább a kora reggeli órákat választjuk, vagy amikor hétvégén több idő van, akkor kimegyünk a városból a természetbe, a Szabadka környékén lévő erdőkbe. Ott szoktuk az edzéseket tartani, mivel összehasonlíthatatlanul más a levegő minősége a természetben, ahol nincs civilizáció.”

Szerbiában jelenleg nem kritikusak a légszennyezési adatok, de amint ködös idő alakul ki, robbanásszerűen változhat a helyzet. A legfrissebb adatok szerint jelenleg Novi Pazar, Gornji Milanovac és Valjevo levegője a legszennyezettebb az országban.

A légszennyezés fő felelősei azonban nem csak a füstölgő kémények, hanem a szerbiai utakon közlekedő kiöregedett gépkocsik is - mondják a szakemberek.

Dr. Nagy Imre, egyetemi tanár: „Látjuk azt, hogy Európában már a dízel üzemeltetésű gépkocsikat kifogják zárni. Nálunk azonban közlekednek, mivel Nyugat-Európából hozzuk be ezeket a gépkocsikat. Egyelőre nálunk a közlekedési szennyezés tekintetében nem várható javulás. Viszont egy jó közlekedésszervezéssel, kerülőutak építésével, zöldítéssel vagy forgalomszabályozással ezt szépen meglehet oldani, de ezek csak részleges megoldások. Itt technológiai váltásra van szükség.”

Tanjug/Tara Radovanovic

Az év első napján a Balkáni-áramlat nevű új gázvezeték szerbiai szakaszát is üzembe helyezték. Aleksandar Vučić a megnyitón egyebek mellett azt mondta, hogy a beruházás a légszennyezés csökkenését is elősegíti majd. A gázvezetékre való csatlakozást pedig a lehető legjobb áron biztosítják majd a felhasználóknak.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Évtizedek óta buta politikánk van, hogy vastagon megfizetettjük a gázvezetékre való csatlakozást. Az emberek pedig nem akarnak ezért 1200 eurót adni, mert ez drágának tűnik nekik. Azonban olcsóbba kerülne, mint, amit három év alatt a szilárd tüzelőanyagra költenek. Ezért ezt a lehető legolcsóbban fogjuk biztosítani, az emberek fizetni fogják a gázt, ezzel pedig nekünk is több pénzünk lesz, mivel jelenleg ebből a gázból nincs elég pénz. Ezzel együtt az ország, a levegő is összehasonlíthatatlanul tisztább lesz, illetve pénzügyileg is kifizetődőbb lesz ez a megoldás.”

Szerbiában a tartós ködpárna kialakulása is drasztikusan hozzájárul a levegő minőségének romlásához. Így volt ez tavaly télen is, amikor Belgrád több alkalommal is a legszennyezettebb városok között szerepelt a világon. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint egyébként Szerbiában évente mintegy 6500 ember hal meg a légszennyezés következtében.

tél
légszennyezés
gépkocsi
füst
kémény
természet
futás

Most

Népszerű