Ugrás a tartalomra
MTI/Veres Nándor

„Ha velünk az Úr, tudjuk a feladatunkat”

2021.05.22
22:45
Forrás
Pannon RTV
Ma tartották az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási ünnepségét, a csíksomlyói búcsút. Tízezrek zarándokoltak az hegynyeregbe, hiszen idén folytatódott a járványhelyzet miatt megszakadt hagyomány.

A koronavírus-járvány miatt még nem a megszokott módon, de visszatérhet az ünnepi szentmise a romániai Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregbe.

A csíksomlyói búcsú a székelyek középkori eredetű fogadalmi zarándoklata, amely 1990-től kezdődően mára már az összmagyarság legjelentősebb keresztény eseményévé vált. A magyar katolikus és keresztény hívők által minden év pünkösdjén, több százezer résztvevő jelenlétében megtartott búcsú az erdélyi Csíksomlyó kegytemplomában és szabadtéri szentmise a közeli Kissomlyó-hegy és a Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben.

Idén a járványügyi előírások miatt korlátozott számú résztvevővel zajlottak a liturgikus programok. A hívők egyházi, magyar és székely zászlókat emeltek a magasba.

MTI/Veres Nándor

Az ünnepi szentmise elején Urbán Erik, az Erdélyi Ferences Rendtartomány elöljárója köszöntötte az egybegyűlt zarándokokat, és mindazokat, akik az online térben vagy a televízióban követték a szentmisét.

Urbán Erik OFM, az Erdélyi Ferences Rendtartomány elöljárója: „Isten és a zarándoktárs iránt nyitott szívvel, egymás iránti felelősséggel végigjárva a zarándoklatunkat megelevenedik vallási, nemzeti és családi kapcsolatunk a gyökereinkkel, amelyekből táplálkozunk és növekszünk. Áldásos zarándoklatot.”

MTI/Veres Nándor

A szentmise fő celebránsa Kerekes László, a gyulafehérvári főegyházmegye segédpüspöke, szónoka Salamon József gyimesbükki plébános volt. A plébános a hit erejéről és az összetartozásról beszélt a zarándokoknak.

Salamon József, plébános, Gyimesbükk: „Fontos, szeretett testvéreim, hogy ápoljuk, erősítsük a családot. Adja a mindenható Isten, hogy ebben a nagy családban is, akik itt vagytok egymásra testvéri szeretettel tudjunk tekinteni. Egymásban erősítsük a szépet, a jót, és mindig, de mindig engedjük, hogy az Úr lelke vezessen bennünket, mert, ha velünk az Úr, akkor mindig is tudjuk, mi a feladatunk, mi a kötelességünk.”

MTI/Veres Nándor

A plébános beszédében emlékeztetett arra is, hogy ne felejtsük el értékelni mindazt, ami körülöttünk van.

Az áldozást követően a szentmise zárásaként elénekelték a magyar és a székely himnuszt is.

Csíksomlyó
csíksomlyói búcsú

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:50, Frissítve: 18:23

Egy délután Arannyal

Megtartották az Egy délután Arannyal elnevezésű képzőművészeti és irodalmi versenyt az oromhegyesi Arany János Általános Iskolában. Közel 50 felsős diák, három kategóriában mutatta be Arany János munkásságát, illetve Arany és Petőfi barátságát.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.