Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

A hagyományos mesemondás továbbörökítése

2021.11.25
20:30
Forrás
Pannon RTV
Pedagógusok számára szervezett továbbképzést a zentai Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ Bácsfeketehegyen. A rendezvény célja felhívni a figyelmet a hagyományos mesemondás továbbörökítésére.

A felmérések szerint a mai digitális világban a szülők egyre kevesebbet mesélnek, pedig a népmesének meghatározó szerepe van a gyermek személyiségfejlődésében. Az élőszavas mesemondás jelentős szerepéről tartottak továbbképzést Bácsfeketehegyen.

Üveges Gizella zentagunarasi magyartanár: „Én felső osztályokban tanítok, ott pedig a mese azért fontos, hogy a szóbeli kifejezőkészségét fejlessze a gyermek. A memóriája fejlődik, miközben mesét mond, tulajdonképpen ezért nyúlunk a meséhez, és most azért jöttem ide, hogy halljam, hogy a tanárnő szerint hogy kell mesét mondani.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

A továbbképzésen Dévavári Beszédes Valéria néprajzkutató tartott előadást, aki többek között azt is elmondta, hogy a gyerekek leginkább az igaz történeteket szeretik hallgatni. A legjobb tehát esténként beszélgetni, történetbe formálni, hogy mi történt velünk aznap.

„Az a fontos, hogy odabújjon az anyukájához, az édesapjához, hogy érezze a szeretetet. Mert miről szólnak a népmesék? Arról, hogy cicuskám, micuskám segíts rajtam. És ez a segíteni akarás, hogyha ezt érzi a gyerek minden este a szüleitől, akkor énszerintem sokkal jobb gyerek lesz, könnyebben boldogul az iskolában, nem lesz problematikus gyerek és könnyebben föltalálja magát az életben.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

Az igazság mindig győz a népmesék szerint - tette hozzá a néprajzkutató. A vajdasági népmesék nincsenek eltemetve, könyv formában is megjelentek, valamint hanganyagot is lehet találni a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet honlapján.

pedagógus továbbképzés
mesemondás
Bácsfeketehegy
Dévavári Beszédes Valéria

Most

16:40, Frissítve: 20:50

Újvidéken is tüntetnek a gazdák

Folytatják a tárgyalást a kormánnyal - ezt mondták a gazdák képviselői Újvidéken, miután nem fogadták el az újabb javaslatokat az aszálykárok enyhítésére. Az útzárlatok folytatásáról pedig órára órára döntenek.
16:17, Frissítve: 16:37

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.
15:44, Frissítve: 18:55

Szent István-nap Palicson és Szabadkán

Augusztus 13-án, szombaton lesz Vajdaságban a Szent István-napi központi ünnepség. Palicson már 15 órától kirakodóvásárral várják a látogatókat, 18 órakor zenés vendégváró, 19 órakor pedig ökumenikus kenyérszentelő lesz a Vigadónál.

Népszerű