Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

A hagyományos mesemondás továbbörökítése

2021.11.25
20:30
Forrás
Pannon RTV
Pedagógusok számára szervezett továbbképzést a zentai Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ Bácsfeketehegyen. A rendezvény célja felhívni a figyelmet a hagyományos mesemondás továbbörökítésére.

A felmérések szerint a mai digitális világban a szülők egyre kevesebbet mesélnek, pedig a népmesének meghatározó szerepe van a gyermek személyiségfejlődésében. Az élőszavas mesemondás jelentős szerepéről tartottak továbbképzést Bácsfeketehegyen.

Üveges Gizella zentagunarasi magyartanár: „Én felső osztályokban tanítok, ott pedig a mese azért fontos, hogy a szóbeli kifejezőkészségét fejlessze a gyermek. A memóriája fejlődik, miközben mesét mond, tulajdonképpen ezért nyúlunk a meséhez, és most azért jöttem ide, hogy halljam, hogy a tanárnő szerint hogy kell mesét mondani.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

A továbbképzésen Dévavári Beszédes Valéria néprajzkutató tartott előadást, aki többek között azt is elmondta, hogy a gyerekek leginkább az igaz történeteket szeretik hallgatni. A legjobb tehát esténként beszélgetni, történetbe formálni, hogy mi történt velünk aznap.

„Az a fontos, hogy odabújjon az anyukájához, az édesapjához, hogy érezze a szeretetet. Mert miről szólnak a népmesék? Arról, hogy cicuskám, micuskám segíts rajtam. És ez a segíteni akarás, hogyha ezt érzi a gyerek minden este a szüleitől, akkor énszerintem sokkal jobb gyerek lesz, könnyebben boldogul az iskolában, nem lesz problematikus gyerek és könnyebben föltalálja magát az életben.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

Az igazság mindig győz a népmesék szerint - tette hozzá a néprajzkutató. A vajdasági népmesék nincsenek eltemetve, könyv formában is megjelentek, valamint hanganyagot is lehet találni a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet honlapján.

pedagógus továbbképzés
mesemondás
Bácsfeketehegy
Dévavári Beszédes Valéria

Most

16:03, Frissítve: 17:19

Döntetlent játszott a TSC

A TSC a szerb Szuperliga tizenkilencedik fordulójában döntetlenre mérkőzött a niši Radnički ellen. A topolyai együttesnek a bírói ráadásban sikerült megmentenie az egy pontot, így maradt a táblázat alsó házában.
15:35

Továbbra is kétezernél kevesebb új fertőzött

Továbbra is kétezer alatt van az újonnan regisztrált koronavírusos betegek száma Szerbiában. A friss adatok szerint 1 884 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba a csaknem 16 ezer elvégzett tesztből. Vajdaságban mintegy 10 000 aktív fertőzöttről tudni.

Népszerű