Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Hamarosan jön a koronavírus elleni negyedik oltás

2021.12.16
21:18
2021.12.16
21:45
Forrás
Pannon RTV
Az omikron variáns egyre jobban terjed Európában. Dr. Snežana Kalabić, a Belgrádi Vásár területén lévő oltóhely koordinátora nyilatkozott a Közügyek stábjának.

Szerbiában jelenleg jobb a járványhelyzet mint egy hónappal ezelőtt volt. Alig haladja meg az ezret a napi új fertőzöttek száma. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ez nem sokáig lesz így. Az omikron variánst ugyan még nem mutatták ki nálunk, de szinte napok kérdése, hogy mikor jelenik meg az új mutáns az országban.    

Pannon RTV/Idei Sándor

Dr. Snežana Kalabićot, a Belgrádi Vásár területén lévő oltóhely koordinátorát kérdeztük, hogy mit kell tudni az omikronról. „Ez a koronavírus egy új mutánsa. Még mindig nincsenek teljesen megbízható adataink. Amit most el tudunk mondani róla az, hogy gyorsabban terjed, illetve könnyeben átadható. A rendelkezésre álló adatok alapján azt is tudjuk, hogy azok is megbetegedhetnek a vírustól, akik már átestek a fertőzésen. Ami a klinikai képet illeti, tudják önök is, hogy sem nekünk, sem a világnak nincsen még elég tapasztalata ezzel a variánssal. Gyorsabban terjed, tünetei a fáradékonyság. Arról még nincsenek adataink, hogy okozhat-e súlyosabb klinikai képet.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Hallani lehet arról is, hogy szükség lehet majd a negyedik oltásra. A Belgrádi Vásár területén lévő oltóhely koordinátora elmondta: „Arról folynak az egyeztetések, hogy a semlegesítő antitestek hatékonysága egy idő után csökken, és ha a koronavírus továbbra is megmarad, szükség lesz a negyedik dózis felvételére. A módszertani útmutatónk egyelőre nem engedélyezi a negyedik dózis tömeges beadását a lakosságnak, csak azoknak az embereknek, akik immunhiányosok, illetve akiknek a betegségük miatt az orvosuk ajánlja, hogy vegyék fel.”

Mikor kell felvennie ezeknek az embereknek a negyedik dózist?
„Erről az orvosukkal kell egyeztetniük. Ellenőrizniük kell az antitesteket. Vannak immunhiányos emberek, akiknek az első két dózis rendes felvétele után legalább 28 nappal később, a harmadik dózist is fel kell, hogy vegyék. Ha náluk nem ad megfelelő választ az oltás, újra elkezdhetnek oltakozni” - mondta a szakember.

Pannon RTV/Idei Sándor

Dr. Snežana Kalabić a bevásárlóközpontban lévő oltóponton is dolgozott. „Nagyon elégedett vagyok az Ušće bevásárlóközpontban lebonyolított mindkét oltási akció eredményeivel. Nagyon sokan oltakoztak, főleg a fiatalok, akik a célcsoporthoz tartoztak. Sok első és második dózist adtunk be. Az Ušće bevásárlóközpont rendkívül jó választásnak bizonyult oltópont kihelyezésére. Könnyen hozzáférhető, a helyszín is vonzó, és sokan oltakoztak ott. Napi szinten 400-an, ami ebben a pillanatban jelentős szám.”

Az oltakozás fontosságáról: „Az óvintézkedések mellett, gondolok itt a szájmaszk viselésére, a távolságtartásra, az oltakozás jelenleg az egyetlen módja annak, hogy megakadályozzuk nem csak a fertőzés terjedését, hanem a súlyos klinikai kép kialakulását és az elhalálozást. Ezt fontos tudni. Az oltottak a legtöbb esetben otthoni körülmények között vészelik át a fertőzést, nincs szükségük lélegeztetésre, lélegeztetőgépre. Sokkal kisebbek a komplikációk náluk. Problémát jelent az is, hogy a közepesen súlyos és a súlyos klinikai képek post-covid szindrómát is okoznak. Ezek a komplikációk hosszabb ideig tartanak az úgymond fertőzésből felépülés után. Az orvosaink ezekkel is foglalkozni fognak az előttünk álló időszakban. Tehát nekünk, orvosoknak, mindannyiunknak közvetlenül vagy közvetve, foglalkoznunk kell a coviddal. Mi itt konkrétan a megelőzéssel foglalkozunk, próbáljuk felhívni az emberek figyelmét az oltakozás fontosságára, és oltjuk is őket. A covid-rendszerben dolgozók gyógyítják a fertőzötteket. A többi orvos pedig a komplikációkat gyógyítja, melyek a fertőzés átvészelése után jelentkeznek.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Jelenleg körülbelül a lakosság 60 százaléka van beoltva, közelítünk a 60 százalékhoz a beoltottakat illetően. Mindenkit foglalkoztat a kérdés, hogy a lakosság hány százalékának kell felvennie a vakcinát. „A szám, amiről mi folyamatosan beszélünk 85-90 százalék. Vannak emberek, akik valóban az egészségügyi állapotuk miatt nem oltakozhatnak, de azok, akiknek lehet, oltakozniuk kellene. Nagyon kevesen vannak, akik nem oltakozhatnak. Be kell oltatni magunkat, hogy megakadályozzuk a fertőzés további terjedését, a megbetegedéseket, és amit mindig hangsúlyozunk, hogy felszabadítsuk az egészségügyi rendszert. A koronavírushoz köthető elhalálozás általánosan nézve kevés, de amikor az egészségügyi rendszer le van terhelve, ez a szám növekszik, mert nincs, aki segíteni tud a bajokon.”

védőoltás
vakcina
koronavírus
Közügyek

Most

21:37, Frissítve: 21:46

Élisabeth Borne lett az új francia miniszterelnök

Emmanuel Macron francia államfő az eddigi munkaügyi minisztert nevezte ki hétfőn új miniszterelnöknek a távozó Jean Castex helyére, aki a hagyományoknak megfelelően benyújtotta lemondását a három héttel ezelőtt újraválasztott köztársasági elnöknek.
19:21

Kijevbe utazik a Vatikán külügyminisztere

A szentszéki diplomáciát vezető Paul Richard Gallagher érsek szerdától Ukrajnában a vallási és politikai élet képviselőivel találkozik, valamint felkeresi a háborús helyszíneket - közölte a Szentszék Twitter-fiókján kedden.

Népszerű