Ugrás a tartalomra
mpravde.gov.rs

Hamarosan módosulhat a szerb Alkotmány igazságüggyel kapcsolatos része

2018-01-13
13:57
2018-01-13
16:22
Forrás
Pannon RTV
Nela Kuburović igazságügyi miniszter szerint a jövő hét derekán teszik közzé a javaslat első változatát.

A módosítások irányvonalát a Velencei Bizottság képviselőjével közösen tárgyalták meg, ezt követően nyilvános vita kezdődik, több kerekasztal-beszélgetést tartanak. A szöveget várhatóan júniusban elküldik véleményezésre a Velencei Bizottságnak. Ha ők is elfogadják, akkor kerülhet a szerb kormány, majd pedig a parlament elé. A módosítást egyébként a 23-as uniós csatlakozási fejezet is előírja – magyarázta a miniszter.

Nela Kuburović, igazságügyi miniszter, Szerbia: „Az alkotmánymódosítás elsősorban az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítésére, a bírók és az ügyészek megválasztásának eljárására vonatkozik, a megválasztási folyamatra, hogy a végrehajtó és a törvényhozó hatalom befolyását kizárják. Érinti a Bírósági Felső Tanács, valamint az Ügyészek Állami Tanácsa összetételének változtatási módját. Az Igazságügyi Minisztérium jelenlegi álláspontja szerint el kellene törölni, hogy az igazságügyi funkcióban kerülőket három éves időszakra válasszák meg. A közvitát követően kiderül, hogy ez is benne marad-e az Alkotmányban.”

alkotmánymódosítás
Nela Kuburović

Most

07:57, Frissítve: 08:04

Hatalmas problémát okozott a Friederike

Sűrű havazással és helyenként óránként csaknem 120 kilométeres széllel érkezett a Friederike vihar Lengyelországba. Az utakon óriási fennakadásokat okozott. A tömegközlekedés sok helyen megbénult.
19:06, Frissítve: 19:17

Változékony marad az idő

Továbbra is változékony időjárásra számíthatunk térségünkben. Szombaton felszakadozik a felhőzet, vasárnap hóesés is lehet. A jövő hét elején borongós idő, majd időszakos napsütés is várható.

Népszerű

Cvijan család háza

Segítsünk a szabadkai Cvijan családnak

Egy hete nincs áram a szabadkai Cvijan család házában, mert nincs miből fizetni a számlát. Heten élnek együtt egy háztartásban. Zsuzsanna egyedülálló anyukaként neveli két gyermekét.