Ugrás a tartalomra
mpravde.gov.rs

Hamarosan módosulhat a szerb Alkotmány igazságüggyel kapcsolatos része

2018-01-13
13:57
2018-01-13
16:22
Forrás
Pannon RTV
Nela Kuburović igazságügyi miniszter szerint a jövő hét derekán teszik közzé a javaslat első változatát.

A módosítások irányvonalát a Velencei Bizottság képviselőjével közösen tárgyalták meg, ezt követően nyilvános vita kezdődik, több kerekasztal-beszélgetést tartanak. A szöveget várhatóan júniusban elküldik véleményezésre a Velencei Bizottságnak. Ha ők is elfogadják, akkor kerülhet a szerb kormány, majd pedig a parlament elé. A módosítást egyébként a 23-as uniós csatlakozási fejezet is előírja – magyarázta a miniszter.

Nela Kuburović, igazságügyi miniszter, Szerbia: „Az alkotmánymódosítás elsősorban az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítésére, a bírók és az ügyészek megválasztásának eljárására vonatkozik, a megválasztási folyamatra, hogy a végrehajtó és a törvényhozó hatalom befolyását kizárják. Érinti a Bírósági Felső Tanács, valamint az Ügyészek Állami Tanácsa összetételének változtatási módját. Az Igazságügyi Minisztérium jelenlegi álláspontja szerint el kellene törölni, hogy az igazságügyi funkcióban kerülőket három éves időszakra válasszák meg. A közvitát követően kiderül, hogy ez is benne marad-e az Alkotmányban.”

alkotmánymódosítás
Nela Kuburović

Most

18:24, Frissítve: 18:31

Mindent a Batyuba!

Július utolsó hetében tartják Zentagunarason a legnagyobb délvidéki népművészeti tábort, a Batyu tábort. A programra idén is majd’ háromszáz fiatalt várnak.
15:22, Frissítve: 17:00

A Lány című film nyerte az Arany torony-díjat

Lukas Dhont belga rendező Lány című filmje érdemelte ki az Arany torony-díjat az Európai Filmek 25. Palicsi Fesztiválján. A filmkedvelők a tegnapi záróceremónia után még két alkotást nézhettek meg.
13:35, Frissítve: 15:32

Strandolás a Tisza-parton

A nyári melegben aligha találunk jobb kikapcsolódást, mint a strandolást. A magyarkanizsai Tisza-parton minden lehetőség adott, hogy kihasználjuk ezt.

Népszerű

Elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV munkatársa

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV magyarkanizsai tudósítója, Aranytoll-díjas újságíró, kedves kollégánk. Tegnap töltötte be 65. életévét és vonult nyugdíjba.
Szabadkai Zsinagóga beltere

Teljes pompában a szabadkai Zsinagóga beltere

Határidőn belül, 2017. december 31-én befejezték a szabadkai Zsinagóga felújításának belső munkálatait. A három kupola helyreállítása is a megfelelő ütemben halad - mondják az illetékesek.
Budai Dániel

Meghalt a 15 éves Budai Dániel

A szabadkai fiú az egyik belgrádi gyermekkórházban töltötte utolsó perceit. Budai Dánielnek szív- és tüdőátültetésre lett volna szüksége, amiről korábban a Pannon RTV is beszámolt.