Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Hamarosan Szerbiában is fizetni kell a műanyag bevásárlózacskókért

2018-03-13
15:34
2018-03-13
17:38
Forrás
Pannon RTV
Cél a környezetszennyezés csökkentése.

Az Európai Unió azt kéri, hogy a szennyezés csökkentése érdekében tegyék fizetőssé a műanyag zacskókat a boltokban. Az intézkedést a műanyagról szóló útmutató irányozza elő, amelyet a közelmúltban fogadtak el.

Nagy zacskóban a kis zacskó, és a kicsiben a még kisebb. Szinte minden háztartásban felfedezhető a kamra mélyén a zacskóhalom. Mert, hát valamire mégis csak jó lesz - szokták mondani. Úgy néz ki azonban, hogy mindez változik az elkövetkező időszakban.

A legnagyobb szerbiai kereskedelmi láncok fontolgatják, hogy megfizettetik a fogyasztókkal a műanyag zacskókat. Azóta van napirenden a kérdés, amióta az Európai Bizottság elfogadta a műanyagokról szóló stratégiát, és olyan intézkedéseket hozott, miszerint 2019 végére 90 darabban határozzák meg személyenként a maximális éves zacskófogyasztást, hogy ezzel is óvják a környezetünket.

Felmérések szerint azokban az országokban, ahol megfizettetik a műanyag zacskókat a boltokban, érezhető a szennyezettség csökkenése.

„Ez nem rossz ötlet, de akkor a boltokban adniuk kellene helyette papírzacskót, ahogyan Amerikában, vagy mint sok nyugati országban.”

Bosznia-Hercegovinában egyes helyeken már négy éve átszámítva három-hat dinárt kell fizetni a zacskó darabjáért. Szerbiában egyes kereskedelmi láncok, főleg a külföldiek szintén nem adnak ingyen zacskót.

„Most már azt is megfizettetik velünk, amikor megfogjuk a kilincset. 66 éves vagyok, de ilyen rosszul még nem éltem.”

Szakértők szerint a műanyag zacskó hatalmas problémát jelent a természetben, ugyanis nagyon lassan bomlik le. Veszélyes környezetünkre, kifejezetten a vadon élő állatokra nézve.

Vinkó Tamás, szakmunkatárs, Palics Ludas Közvállalat: „Ezzel egyrészt szeretnék visszaszorítani a műanyagzacskók használatát, illetve kicsit rávenni a lakosságot, hogy saját maga által hozott, újrahasznosított szatyrot vagy szövetszatyrot, kosarat használjon. Ez nyilván csökkenti majd a természetbe kijutott anyagmennyiséget, illetve csökkennek a káros hatások.”

A felmérés szerint az uniós polgárok 72 százaléka kevés műanyag zacskót használ. Arra vonatkozóan, hogy Szerbiában pontosan mikor vezetik be az említett intézkedést, egyelőre nincsenek információk, csak annyit lehet tudni, hogy előbb-utóbb fizetniük kell a vásárlóknak.

műanyag
környezetvédelem

Most

00:50, Frissítve: 00:56

Magyarországra megérkeztek a viharok

Nyugat felől elérte Magyarországot a hidegfront, melyet sűrű villámlások közepette viharos szél és gyors lehűlés kísért. Több megyére kiadták a figyelmeztetést.
00:28, Frissítve: 00:35

Narancssárga riasztás péntekre

Pénteken reggel Szerbia északi és nyugati vidékeit markáns hidegfront éri el, amely a nap folyamán az egész országra kiterjed - figyelmeztetett a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet.
22:22, Frissítve: 22:56

A horvátok rommá verték Argentínát

Horvátország 3:0-ra legyőzte Argentínát a labdarúgó-világbajnokság D-csoportjának rangadóján, így a négy évvel ezelőtt döntőt játszó dél-amerikai csapat két mérkőzés után egy ponttal áll.
21:29, Frissítve: 21:37

Nagyon komolyan romlik a föld minősége

Az elsivatagosodást bemutató világatlasz új kiadása szerint a népességnövekedés és a fogyasztási szokások változása minden korábbinál nagyobb nyomást gyakorolnak a Föld természeti erőforrásaira.
20:34, Frissítve: 20:42

Indul a Vajdaság Vizei regatta

Már május elején beteltek a helyek a jubiláris 10. Vajdaság Vizei regattára, amelyet június 22-e és július 1-je között tartanak meg.
20:15, Frissítve: 20:24

Aranyérmes a magyar férfi kardcsapat

A magyar férfi kardcsapat aranyérmet nyert az újvidéki Európa-bajnokság csütörtöki zárónapján, miután a fináléban 45-33-ra legyőzte az olasz együttest.
19:05

Đoković a bolgár Dimitrovot verte

Novak Đoković megnyerte nyolcaddöntős mérkőzését is az angliai Queensben megrendezett füves pályás tenisztornán, miután két szettben legyőzte a bolgár Grigor Dimitrovot.

Népszerű

Szabadkai Zsinagóga beltere

Teljes pompában a szabadkai Zsinagóga beltere

Határidőn belül, 2017. december 31-én befejezték a szabadkai Zsinagóga felújításának belső munkálatait. A három kupola helyreállítása is a megfelelő ütemben halad - mondják az illetékesek.