Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Hamarosan Szerbiában is fizetni kell a műanyag bevásárlózacskókért

2018-03-13
15:34
2018-03-13
17:38
Forrás
Pannon RTV
Cél a környezetszennyezés csökkentése.

Az Európai Unió azt kéri, hogy a szennyezés csökkentése érdekében tegyék fizetőssé a műanyag zacskókat a boltokban. Az intézkedést a műanyagról szóló útmutató irányozza elő, amelyet a közelmúltban fogadtak el.

Nagy zacskóban a kis zacskó, és a kicsiben a még kisebb. Szinte minden háztartásban felfedezhető a kamra mélyén a zacskóhalom. Mert, hát valamire mégis csak jó lesz - szokták mondani. Úgy néz ki azonban, hogy mindez változik az elkövetkező időszakban.

A legnagyobb szerbiai kereskedelmi láncok fontolgatják, hogy megfizettetik a fogyasztókkal a műanyag zacskókat. Azóta van napirenden a kérdés, amióta az Európai Bizottság elfogadta a műanyagokról szóló stratégiát, és olyan intézkedéseket hozott, miszerint 2019 végére 90 darabban határozzák meg személyenként a maximális éves zacskófogyasztást, hogy ezzel is óvják a környezetünket.

Felmérések szerint azokban az országokban, ahol megfizettetik a műanyag zacskókat a boltokban, érezhető a szennyezettség csökkenése.

„Ez nem rossz ötlet, de akkor a boltokban adniuk kellene helyette papírzacskót, ahogyan Amerikában, vagy mint sok nyugati országban.”

Bosznia-Hercegovinában egyes helyeken már négy éve átszámítva három-hat dinárt kell fizetni a zacskó darabjáért. Szerbiában egyes kereskedelmi láncok, főleg a külföldiek szintén nem adnak ingyen zacskót.

„Most már azt is megfizettetik velünk, amikor megfogjuk a kilincset. 66 éves vagyok, de ilyen rosszul még nem éltem.”

Szakértők szerint a műanyag zacskó hatalmas problémát jelent a természetben, ugyanis nagyon lassan bomlik le. Veszélyes környezetünkre, kifejezetten a vadon élő állatokra nézve.

Vinkó Tamás, szakmunkatárs, Palics Ludas Közvállalat: „Ezzel egyrészt szeretnék visszaszorítani a műanyagzacskók használatát, illetve kicsit rávenni a lakosságot, hogy saját maga által hozott, újrahasznosított szatyrot vagy szövetszatyrot, kosarat használjon. Ez nyilván csökkenti majd a természetbe kijutott anyagmennyiséget, illetve csökkennek a káros hatások.”

A felmérés szerint az uniós polgárok 72 százaléka kevés műanyag zacskót használ. Arra vonatkozóan, hogy Szerbiában pontosan mikor vezetik be az említett intézkedést, egyelőre nincsenek információk, csak annyit lehet tudni, hogy előbb-utóbb fizetniük kell a vásárlóknak.

műanyag
környezetvédelem

Most

11:56, Frissítve: 12:47

Legyél te is hős!

Az elsősegély világnapja alkalmából “Legyél te is hős!” címmel a Magyarkanizsai Egészségház bemutatót tartott a városháza előtti parkban. Az akción 48 középiskolás diák vett részt.
10:48, Frissítve: 11:50

Reneszánszát éli a fotózás Törökbecsén

Parkban pihenő nyugdíjasok, fürdőző gyerek, fagyizó édesanya és csemetéje, nyári délutáni szundikálás. Néhány pillanatkép a Törökbecseiek arca című fotókiállításról a Művelődési Ház képtárában.

Népszerű

nő babakocsival, kisgyerekkel

Változik a családtámogatás rendszere Vajdaságban

A tartományi kormány megszüntette a harmadik gyermek után járó támogatást Vajdaságban, mivel a 2017.december 24-e után született gyermekek után ezentúl a szerb kormány folyósítja a támogatást.

Elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV munkatársa

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV magyarkanizsai tudósítója, Aranytoll-díjas újságíró, kedves kollégánk. Tegnap töltötte be 65. életévét és vonult nyugdíjba.
Szabadkai Zsinagóga beltere

Teljes pompában a szabadkai Zsinagóga beltere

Határidőn belül, 2017. december 31-én befejezték a szabadkai Zsinagóga felújításának belső munkálatait. A három kupola helyreállítása is a megfelelő ütemben halad - mondják az illetékesek.