Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Harangtoronnyal bővül a bogarasi templom

2022.05.19
12:29
2022.05.19
17:42
Forrás
Pannon RTV
A bogarasi Szent Anna-templom építése még negyed évszázada kezdődött. A magyar kormány támogatásának köszönhetően az épület elkészülhetett, novemberben fel is szentelték. Jelenleg a templom körüli környezet rendezése zajlik.

Az istenháza tavalyi átadásával újra éledezni látszódik a hitélet a most 400 lelket számláló faluban. A közösség újra verbuválódásának és a templom megépülésének hála ma már havi két alkalommal, vasárnaponként, valamint ünnepnapokon is misét celebrálnak a bogarasi templomban.

Berta László, templomatya: „A látogatottsága kimondottan jó, mert ha nagymise van, egész nagymise, akkor tele van a templom. Ha kisebb, akkor nem annyira, de vagyunk elegen, nagyon szépen vagyunk. Mindenki örömére szolgál szerintem ez a templom, ha a saját szemszögemből látom, mert én már 25 éve kísérem az építkezést vagy a megvalósítást, és ahhoz képest jelentősen megnőtt a látogatottság.”

Jelenleg a közel 200 hívő befogadására alkalmas templomot körülölelő kerítés, valamint a harangtorony megépítése zajlik. A bogarasi rekonstrukciós munkálatok a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség közbenjárásával, a magyar kormány által biztosított 40 millió dináros templom-felújítási projekt részeként valósul meg.

Nagy József plébános: „A templom felszentelése valójában csak az épületnek a befejezésével történt. A toronyház, a kerítés, az épület környezetének rendezése, helyreállítása mind megmaradt, ezeket csináljuk most. Nagyon jó volna, ha július hónapra befejeznék, mert szeretnénk egy áldást az egészre adni búcsúkor.”

A jelentős anyaországi támogatásoknak köszönhetően egyébként több templom felújítása történt meg Vajdaság területén.

Bogaras
templom
harangtorony
Berta László
Nagy József

Most

17:02, Frissítve: 17:11

Megkezdődött a roaming-díjak csökkenése

Megkezdődött a roaming-díjak csökkenése az EU és a Nyugat-Balkán országai között a 2022. december 6-án megtartott tiranai értekezleten aláírt nyilatkozat értelmében – közölte a Regionális Együttműködési Tanács.

Népszerű

Dupla öröm a nyugdíjasoknak

A nyugdíjasok mától duplán örülhetnek, hiszen mostantól érvényesek az új nyugdíjas kártyák, ráadásul 5,5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak Szerbiában.

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.