Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Harangtoronnyal bővül a bogarasi templom

2022.05.19
12:29
2022.05.19
17:42
Forrás
Pannon RTV
A bogarasi Szent Anna-templom építése még negyed évszázada kezdődött. A magyar kormány támogatásának köszönhetően az épület elkészülhetett, novemberben fel is szentelték. Jelenleg a templom körüli környezet rendezése zajlik.

Az istenháza tavalyi átadásával újra éledezni látszódik a hitélet a most 400 lelket számláló faluban. A közösség újra verbuválódásának és a templom megépülésének hála ma már havi két alkalommal, vasárnaponként, valamint ünnepnapokon is misét celebrálnak a bogarasi templomban.

Berta László, templomatya: „A látogatottsága kimondottan jó, mert ha nagymise van, egész nagymise, akkor tele van a templom. Ha kisebb, akkor nem annyira, de vagyunk elegen, nagyon szépen vagyunk. Mindenki örömére szolgál szerintem ez a templom, ha a saját szemszögemből látom, mert én már 25 éve kísérem az építkezést vagy a megvalósítást, és ahhoz képest jelentősen megnőtt a látogatottság.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Jelenleg a közel 200 hívő befogadására alkalmas templomot körülölelő kerítés, valamint a harangtorony megépítése zajlik. A bogarasi rekonstrukciós munkálatok a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség közbenjárásával, a magyar kormány által biztosított 40 millió dináros templom-felújítási projekt részeként valósul meg.

Nagy József plébános: „A templom felszentelése valójában csak az épületnek a befejezésével történt. A toronyház, a kerítés, az épület környezetének rendezése, helyreállítása mind megmaradt, ezeket csináljuk most. Nagyon jó volna, ha július hónapra befejeznék, mert szeretnénk egy áldást az egészre adni búcsúkor.”

A jelentős anyaországi támogatásoknak köszönhetően egyébként több templom felújítása történt meg Vajdaság területén.

Bogaras
templom
harangtorony
Berta László
Nagy József

Most

21:29, Frissítve: 21:37

Ötödször ismételték meg a szavazást

617-en adták le voksukat Veliki Trnovac település hatos számú szavazóhelyén a csütörtök esti előzetes eredmények szerint. Itt ötödször ismételték meg a szavazást.
18:55, Frissítve: 19:43

Három vajdasági díjazott az Életmese-pályázaton

Három vajdasági díjazottja lett az idei Életmese-pályázatnak, amelynek díjátadóját ma tartották a magyar Országházban. A pályázatot 14 évvel ezelőtt indították el azzal a céllal, hogy megőrizzék a családtörténeteket szerte a Kárpát-medencében.
18:29

Egy kis deszka is menthet életet

A frissen kirepült fecskék és más kismadarak eleinte ügyetlenek és hamar képesek beleesni egy medencébe, vagy vízgyűjtőbe - hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.